Header Ads

Header ADS

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Κυθήρων για μειωμένο ΦΠΑ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα



Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων στις 29-01-2026 η εισήγηση – πρόταση του Δημάρχου Κυθήρων για την ανάγκη καθιέρωσης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα, όπως ισχύει πλέον στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 01-01-2026.

Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης αναπτύσσοντας την εισήγησή του τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών επιβαρύνονται με υψηλότερα κόστη μεταφοράς και πρώτων υλών, έως και 40% υψηλότερα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το κόστος ζωής αυξήθηκε σημαντικά, επηρεάζοντας άμεσα την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών. Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων υποχώρησε, με αποτέλεσμα οι τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης να παραμένουν συστηματικά υψηλότερες από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση υψηλών φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ εντείνει αυτές τις πιέσεις για τα νοικοκυριά και μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα αποτελεί παρέμβαση ύψιστης σημασίας, καθώς συνιστά ουσιαστικό μέτρο στήριξης της τοπικής οικονομίας, της διασφάλισης της βιώσιμης ανάπτυξης της νησιωτικής μας περιοχής, αλλά και της ισότιμης και ισόνομης μεταχείρισης μας έναντι των νησιών που ήδη εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

Βάσει του Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού πλαισίου, η θέσπιση μειωμένου ΦΠΑ από την Κυβέρνηση είναι δυνατή και ερείδεται μεταξύ άλλων στις ακόλουθες διατάξεις:

– Το άρθρο 101§4 του Συντάγματος προβλέπει την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές.
– Το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. προωθεί την ενίσχυση περιοχών με μόνιμες διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως είναι τα νησιά.
– Η Οδηγία 2022/542 επιβεβαιώνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών χωρίς πρόσθετους περιορισμούς ή σύνδεση με την ύπαρξη δομών προσφύγων.
– Ο Κώδικας ΦΠΑ (ν. 2859/2000, άρθρο 21) προέβλεψε μειωμένους συντελεστές για νησιά, ενώ η ισχύουσα παράταση των μειωμένων συντελεστών σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, που ενσωματώθηκε και στον νέο Κώδικα ΦΠΑ (ν. 5144/2024), αποδεικνύει τη δυνατότητα εφαρμογής της ρύθμισης.

Η θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα συμβάλει καθοριστικά:

– Στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
– ​Στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων.
– Στην εξασφάλιση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής.
– Στη δημογραφική βιωσιμότητα των νησιών μας.

Ο Δήμαρχος ανέφερε το παράδειγμα των Λειψών, όπου μετά την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 26 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κατά 16 λεπτά.

Η σχετική απόφαση – ψήφισμα θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς, καθώς και στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ).

https://kythira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.