Header Ads

Header ADS

Παναγιώτης Αρώνης «Τσουλάκος»:1806 O ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Ο Θεόδορος Κολοκοτρώνης 1770-1843, ο Ελληνας αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, το Μάρτιο του 1806, κυνηγημένος από τους Τούρκους, βρίσκει καταφύγιο λόγω θαλασσοταραχής στην Ελαφόνησο, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που διηγήθηκε και έγραψε, ο Γεωργίου Τερτσέτη το 1836.

«..Εκείνη την ημέρα εσκότωσαν τον αδελφό μου και έκαμαν χαραίς οι Τούρκοι… μ΄εκυνηγούσαν απ΄όλα τα μέρη….της είπαμε να ηπάγει η ίδια να εύρη καϊκι στο Μαραθονήσι,(Γύθειο) δια να βαρκαρισθούμε δια το Τσιρίγο. 

Εις τρείς ημέρας επήγαμε μαζί με τη Μαρία, μάννα του Τζανετάκη, και εβαρκαρισθήκαμε, ανάμεσα Μαυροβούνι και Μαραθωνήσι,μόλις εκάναμε πανιά, και εφύσηξε ένας βοριάς όπου δεν άφησε να προχωρήσουμε, ήτον ξημερώματα των βαϊων. 

Επιάσαμε εις την Συλήν (Ξυλήν) εκάμαμε πάλι πανιά , και μας εμπόδισε ο ενάντιος άνεμος και αράξαμε εις το Αλαφονήσι. Επήγαμε τέλως πάντων εις το Τζηρίγο με μια μεγάλη φουρτούνα…» 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έφυγε από το Μαυροβούνι για να διαφύγει στα Κύθηρα συνοδευόμενος από τον Βασίλειο βενετσάκη, και τη Μαρία, τη μάννα του Τζανετάκη Γρηγοράκη. 



Εγινε όμως ο καιρός «βοριάς» που δεν ήταν δυνατόν να περάσουν το «στενό της Ελαφονήσου», το μπογάζι, αναγκάσθηκαν και «άραξαν» στην Ελαφόνησο, στην παραλία της «Παναγίτσας» Κυριακή των Βαϊων 25 Μαρτίου και φιλοξενήθηκαν στης σπηλιές του «Κότωνα».

 Όπως αναφέρει ο ιστορικός Τζώρτζης Ανωμήτρης, η Οθωμανική εξουσία στο νησί, η παρουσία κατοίκων στους οικισμούς του Κατωνησιού, από φόβο μην τυχόν και προδοθούν στον Αγά του φαρακλού, «.παρουσιάσθηκαν στο νησί ως έμποροι δερμάτων». 

Η κακοκαιρία συνεχιζόταν, φοβούμενοι την επέμβαση των Τούρκων, Μεγάλη Πέμπτη αναχώρησαν εν μέσω «κακοσύνης» όπως αναφέρει ο ίδιος ο γέρος του Μοριά «..επήγαμε τέλως πάντων εις το Τσιρίγο με μια μεγάλη φουρτούνα..». 

Παναγιώτης Αρώνης «Τσουλάκος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.