Header Ads

Header ADS

Ελαφόνησος αντιστ(Eco)μενη στον θαλάσσιο εχθρό

 Ελαφόνησος αντιστ(Eco)μενη στον θαλάσσιο εχθρό

Σε ανάληψη άμεσης και συντονισμένης συλλογικής δράσης για τον έλεγχο της εισβολής του λεοντόψαρου στα ελληνικά ύδατα καλεί το «Elafonisos Eco». Ο Οικολογικός Σύλλογος Ελαφονήσου, που είναι αφοσιωμένος στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση, συμμετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία της Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη εξάπλωση του λεοντόψαρου στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο, καθώς και στην επείγουσα ανάγκη συντονισμένων δράσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεών του.

Μια κρίσιμη απειλή
για το θαλάσσιο οικοσύστημα
Το λεοντόψαρο (Pterois miles), ως ξενικό και χωροκατακτητικό είδος, αποτελεί σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την αλιεία και τις τοπικές οικονομίες. Χωρίς φυσικούς θηρευτές στη Μεσόγειο, με ραγδαίους ρυθμούς αναπαραγωγής και με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πληθυσμοί του λεοντόψαρου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, εκτοπίζοντας ενδημικά είδη και διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία των ελληνικών θαλασσών.

«Οικονομικό και πολιτιστικό ζήτημα»
Το «Elafonisos Eco», εκπροσωπούμενο στη συνεδρίαση από τον πρόεδρό του, Ενρίκο Τόγια, τόνισε την επείγουσα ανάγκη αποφασιστικών και διαρκών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ο κ. Τόγια υπογράμμισε ότι «η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι κοινή μεσογειακή ευθύνη» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές συνεργασίες». Όπως δήλωσε, «η εισβολή του λεοντόψαρου δεν είναι μόνο ένα οικολογικό ζήτημα, είναι επίσης οικονομικό και πολιτιστικό. Αν δεν δράσουμε τώρα, η αλιεία μας, η θαλάσσια βιοποικιλότητα και ο τουριστικός μας κλάδος θα υποστούν σοβαρές συνέπειες. Καλούμε τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων».

Βασικά σημεία της συνεδρίασης
Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ξενικών ειδών, όπως:

- Χρηματοδότηση μέσω του Μέτρου 6.1.18 για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παρακολούθησης και χαρτογράφησης των πληθυσμών του λεοντόψαρου.
- Επενδύσεις στην έρευνα για την αξιοποίηση του λεοντόψαρου στη γαστρονομία, την αλιεία και τα καλλυντικά.
- Επίσημη αναγνώριση του λεοντόψαρου ως εμπορεύσιμου είδους, επιτρέποντας την πώληση και διανομή του.
- Κοινή Υπουργική Απόφαση (2021) και Εθνικό Σχέδιο Δράσης (2023-2029) για τον έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών στην Ελλάδα.

Η συμβολή του «Elafonisos Eco» στη λύση
Το «Elafonisos Eco» βρίσκεται στην πρωτοπορία των τοπικών και περιφερειακών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εισβολής του λεοντόψαρου. Οι βασικές του δράσεις περιλαμβάνουν:

- Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση της κοινότητας: Εκπαίδευση ψαράδων, δυτών και τοπικών  επιχειρήσεων για τη σημασία της απομάκρυνσης του λεοντόψαρου.
- Υποστήριξη της Βιώσιμης Αλιείας: Προώθηση της εμπορικής αξιοποίησης του λεοντόψαρου ως βιώσιμη επιλογή θαλασσινών.
- Συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα & ΜΚΟ: Συνεργασία με ειδικούς για τη βελτίωση των στρατηγικών παρακολούθησης και ελέγχου των πληθυσμών του.
- Προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας: Συνεργασία με το Μονακό και άλλους μεσογειακούς εταίρους για τη χάραξη ενιαίας μεσογειακής στρατηγικής.

Απαιτείται συλλογική Μεσογειακή προσπάθεια
Η συμμετοχή του εκπροσώπου του επίτιμου προξένου του Μονακό στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Μονακό για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, με την προσωπική υποστήριξη του Πρίγκιπα Αλβέρτου. «Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας, ώστε η Ελλάδα, το Μονακό και άλλες χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τις πολιτικές και τους πόρους τους για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας», υπογραμμίζουν τα στελέχη του «Elafonisos Eco».

Το «Elafonisos Eco» καλεί τους πολίτες, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση για την προστασία της ελληνικής θαλάσσιας κληρονομιάς. «Μέσω βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών, εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών, μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του λεοντόψαρου και να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τις θάλασσές μας. Μαζί μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στις θάλασσές μας. Δράστε τώρα», προτρέπουν οι παράγοντες του οικολογικού οργανισμού.

Για επικοινωνία με το «Elafonisos Eco»:
info@elafonisoseco.org
- www.elafonisoseco.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.