Τα Κύθηρα αποχαιρετούν τη "δική τους" Χρύσα Μαλτέζου.
Ευστράτιος Χαρχαλάκης
Τα Κύθηρα αποχαιρετούν τη "δική τους" Χρύσα Μαλτέζου.
Η κορυφαία ακαδημαϊκός, βυζαντινολόγος, βενετολόγος και καθηγήτρια ιστορίας Χρύσα Μαλτέζου πέρασε στην αιωνιότητα. Τα Κύθηρα πενθούν και παράλληλα ενθυμούνται την μεγάλη συνεισφορά της στην αποτύπωση της τοπικής μας ιστορίας, σημαντικές πτυχές της οποίας ερεύνησε και ανέδειξε μέσα από την πολυετή έρευνά της στο Τοπικό Αρχείο των ΓΑΚ.
Ως νησί και τόπος, της οφείλουμε πολλά. Τα βιβλία της είναι πολύτιμες πηγές ιστορικών πληροφοριών που πρέπει να διαβαστούν και από τη σημερινή νέα γενιά του νησιού μας προκειμένου η τοπική ιστορία να μην κοσμεί απλώς τα ράφια των βιβλιοθηκών μας, αλλά να οδηγεί και τη σκέψη μας στο σήμερα και το αύριο.
Στη Χρύσα Μαλτέζου οφείλουμε την έρευνα και δημοσίευση της αρχαιότερης ως σήμερα γραπτής πηγής που αποδεικνύει τον λαϊκό χαρακτήρα των Ιερών Προσκυνημάτων των Κυθήρων: το Inventario Ecclesiastico του 1675 που εκείνη παρουσίασε στο εμβληματικό βιβλίο της "Βενετική Παρουσία στα Κύθηρα" (Αθήνα, 1991). Πρόκειται για Κατάστιχο από τα ΓΑΚ/Τοπικό Αρχείο Κυθήρων όπου καταγράφεται με απόφαση του Έκτακτου Προνοητή Σούδας Vincenzo Ventramin η κινητή και ακίνητη περιουσία των Μονών και Ναών των Κυθήρων που ανήκουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ (jus patronato di Sua Serenita), όπου περιλαμβάνεται και η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα.
Την αποχαιρετώ με θλίψη. Στους οικείους της και στους αμέτρητους μαθητές της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια