Header Ads

Header ADS

Dark Web: Η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου που δεν θες να ξέρεις

 

Το σκοτεινό διαδίκτυο είναι ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές "υπηρεσίες". Ένας "βυθός" χωρίς κανόνες και με πολύ παράνομο υλικό. Πότε ξεκίνησε και τι περιέχει.

Σήμερα, για πρώτη φορά στη χώρα μας εξιχνιάστηκε υπόθεση παραγωγής παιδικού πορνογραφικού υλικού το οποίο έχει διακινηθεί έναντι αμοιβής σε παιδόφιλους μέσω “Dark Web”, ενώ επίσης για πρώτη φορά εντοπίζονται θύματα ανήλικες από την χώρα μας.

H υπόθεση λύθηκε από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για το τμήμα, δεδομένης της δυσκολίας του εντοπισμού του υλικού. Η είδηση, άνοιξε τη συζήτηση εκ νέου για το τι είναι το “σκοτεινό δίκτυο” και πώς μπορεί να εντοπιστεί.

Πολλοί συγχέουν το Dark Web με το Deep Web.

Και όμως, πρόκειται για δύο διαφορετικά πεδία, στα οποία ανιχνεύεται πολλές φορές παράνομο υλικό, ωστόσο στην περίπτωση του Dark, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη προς τον οποιοδήποτε.

Το Deep Web συντίθεται από ιστοσελίδες προσβάσιμες μεν στο κοινό του Διαδικτύου, αλλά όχι μέσω των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google. Οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας στην αναζήτησή τους bots (spiders, crawlers) που καταλογογραφούν δεδομένα. Μάλιστα, Deep Web και Dark Web μαζί είναι 500 φορές μεγαλύτερα απ’ ότι χρησιμοποιούμε ή βλέπουμε στις μηχανές αναζήτησης.

Ή με άλλα λόγια, στο ορατό διαδίκτυο βλέπουμε ένα 10% του υλικού που υπάρχει online συνολικά.

Υλικό του Deep Web μπορεί να ανιχνευθεί όταν ένας χρήστης αναζητήσει μια συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Αυτό γιατί τα bots των μηχανών αναζήτησης δεν μπορούν να αρχειοθετήσουν και να εντοπίσουν υλικό από το “βαθύ δίκτυο”.

Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στο dark web μέσω Dark Browsers

Από την άλλη, το Dark Web είναι συχνά διαθέσιμο στο κοινό, απλά πρέπει να γνωρίζει κανείς πώς να το βρει, γιατί υπάρχει σε ένα εναλλακτικό “στρώμα” του διαδικτύου. Επίσης, δεν μπορεί να εισέλθει κανείς σε αυτό με τους συνηθισμένους browsers.

Αυτό το εναλλακτικό στρώμα συχνά κατασκευάζεται από κάποια κοινότητα, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία, την αυτονομία ή πιθανώς την ιδεολογία της.

Το σκοτεινό διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, το hacking, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι πωλήσεις όπλων και ναρκωτικών.

Από την άλλη, έχει χρησιμοποιηθεί ανά περιόδους και ως εργαλείο βοήθειας πολιτών, προκειμένου να αποφύγουν μέτρα λογοκρισίας.

Υπό καθεστώς ανωνυμίας όμως, η παρανομία είναι ευκολότερη.

Η πιο διάσημη περίπτωση Dark Web ήταν το Silk Road, μια ιστοσελίδα μαύρης αγοράς, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από τον αμερικανό Ross William Ulbricht. Την ιστοσελίδα την αποκαλούσαν και eBay των ναρκωτικών.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η Hidden Wiki στην οποία η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά μέσα από δίκτυο Tor. Το Tor (συντομογραφία του The onion router) είναι ένα σύστημα που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα ανωνυμίας.

Οι Anonymous εναντίον της παιδικής πορνογραφίας

Τον Οκτώβριο του 2011, η ομάδα ακτιβιστών Hacker Anonymous ξεκίνησαν μια επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις δραστηριότητες που αφορούσαν την παιδική πορνογραφία και γίνονταν μέσω του δικτύου Tor χρησιμοποιώντας ανώνυμες υπηρεσίες.

Οι Anonymous δημοσίευσαν σε ένα σύνδεσμο pastebin τα ονόματα 1,589 χρηστών της Lolita City, μιας ιστοσελίδας που περιέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας και μπορείς να μπει κανείς χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor. Οι Anonymous ανέφεραν ότι είχαν βρει την ιστοσελίδα μέσω του Hidden Wiki, και ότι περιείχε πάνω από 100 gigabytes παιδικού πορνογραφικού υλικού. Η Lolita City απενεργοποιήθηκε τότε μέσω επίθεσης DoS από τους Anonymous.

Άλλο παράδειγμα Dark Web  ήταν η AlphaBay, μια online darknet αγορά που έκλεισε το 2017 και δραστηριοποιείτο σε ΗΠΑ, Καναδά και Ταΐλάνδη, όντας η πρώτη αγορά που δεχόταν κρυπτονομίσματα για νόμιμες και μη νόμιμες συναλλαγές.

Σύμφωνα με άρθρα στον δυτικό τύπο, πίσω από την AlphaBay ήταν η ρωσική μαφία.

Πώς μπαίνει κανείς στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου

Για να μπει κανείς στα αχαρτογράφητα και δύσκολα ανιχνεύσιμα νερά του σκοτεινού διαδικτύου, θα πρέπει να κατεβάσει το Tor (The Onion Router), το λογισμικό που όπως αναφέραμε παραπάνω προσφέρει ανώνυμη περιήγηση. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Tor υπάρχει από το 2002 και ξεκίνησε ως τρόπος διακίνησης κινηματογραφικού υλικού.

Εδώ υπάρχουν και sites του Dark Web των οποίων η διεύθυνση τελειώνει  σε .onion και είναι προσβάσιμα μόνο μέσα από το Tor.

Εκτός από το Tor, τα Freenet και I2P κάνουν παρόμοια δουλειά. Όσο για τα links που τελειώνουν σε .onion, είναι ανιχνεύσιμα σε ειδική έκδοση του Firefox και σε λιγότερο διαδεδομένες μηχανές αναζήτησης.

Η ανωνυμία εξασφαλίζεται μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεμένων αναμεταδοτών οι οποίοι κρυπτογραφούν το περιεχόμενο των μηνυμάτων αλλά και την τοποθεσία των servers. Από την άλλη, οι ειδικοί προσπαθούν να αναπτύξουν εργαλεία, που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση  ατόμων ή υπηρεσιών, “σπάζοντας” αυτή την ανωνυμία. Μιλάμε για έναν “πόλεμο” μεταξύ χάκερς.

Πέρυσι για παράδειγμα, η Europol δημιούργησε στην Ευρώπη τη Dark web team η οποία απαρτίζεται από ειδικούς από πολλά κράτη της ΕΕ που συνεργάζονται για την αποκρυπτογράφηση του σκοτεινού δικτύου.

Τα ανώνυμα εργαλεία του προστασίας της ιδιωτικότητας του σκοτεινού διαδικτύου έχουν πάντως υιοθετηθεί από οργανισμούς όπως ο New Yorker, ο Guardian και το ίδιο το Facebook. Ακόμη, η CIA δημιούργησε μη ανιχνεύσιμο dark web site στο ανώνυμο, κρυπτογραφημένο δίκτυο Tor, ενώ φέτος η Κίνα κατάφερε να μπλοκάρει όλους τους Tor browsers στη χώρα (υπάρχουν βέβαια και άλλοι).

Το κύριο περιεχόμενο του Dark Web είναι οι ναρκωτικές ουσίες. Μη εγκεκριμένα φάρμακα και ναρκωτικά, φτάνουν στο 56% του συνολικού περιεχομένου που ανεβαίνει. Σημειωτέον ότι πέρυσι οι διακινητές του dark web συμφώνησαν να σταματήσουν να πωλούν online το Fentanyl μιας και είναι υπερβολικά επικίνδυνο για όσους το αγόραζαν.

Σε δεύτερη θέση έρχεται η πορνογραφία, ανάμεσά της δυστυχώς, και παιδική πορνογραφία. Όλα τα παραπάνω υπάρχουν φυσικά και στο ορατό διαδίκτυο, μόνο που εδώ τα δεδομένα εντοπίζονται πιο δύσκολα όπως επίσης και ο διακινητής τους.

Πρόσφατα δε, πωλούσαν μέχρι και στοιχεία Facebook Login έναντι 4 δολαρίων.

Φυσικά, να πούμε πως επειδή όλα είναι ζήτημα χειρισμού, το Dark Web είναι μεν γεμάτο με παράνομο υλικό, αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως δεν υπάρχει και νόμιμο. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα το δουλέψει ο χρήστης, απλά τα πράγματα στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου είναι εντελώς αχανή, ελεύθερα και μη ελεγχόμενα.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που τα δεδομένα σας βρεθούν στο Dark Web

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και ένα password manager για να σας βοηθήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών κωδικών.

Έπειτα πρέπει να ελέγξετε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, για να δείτε αν υπάρχει κάποια ύποπτη δραστηριότητα, ώστε να ενημερώσετε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με το οποίο συνεργάζεστε, και να δείτε τι κινήσεις πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Και φυσικά, να ενημερώσετε τις αρχές για τα δεδομένα που έχουν υποκλαπεί.

.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.