Header Ads

Header ADS

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Φωτο-video)






«Οργανοποιείο Παπαλεξάκης»

Μία οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου δίπλα από την Πύλη Guora ή «Μεγάλη Πόρτα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι που χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας και αποτελεί την είσοδο προς την παλιά πόλη.

Ένας χώρος μικρός και συνάμα γεμάτος από εκστατικούς ήχους που προέρχονται από τις κρητικές παραδοσιακές λύρες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του.

Η κατασκευή της Κρητικής λύρας πρόκειται για μία τέχνη που θέλει πολύ μεράκι, μεγάλη μαστοριά και απεριόριστη υπομονή.

Από γενιά σε γενιά - Ο Πατέρας, ο γιός ο Νίκος κι ο γιός ο Γιώργης

Όλα ξεκινούν από τον πατέρα, όταν στα επτά του χρόνια δημιούργησε την πρώτη του λύρα. Πήρε ένα κομμάτι ξύλο που έμοιαζε με σχήμα λύρας, έβαλε 3 καρφιά πάνω και 3 κάτω και στο τέλος τα ένωσε με σύρμα ψιλό. Για δοξάρι πήρε ένα κομμάτι κλαδί και έδεσε τρίχες από ουρά αλόγου και άρχισε να ‘παίζει’... Μετά το σχολείο, φοιτά στην Αθήνα στην Σιβιτανίδειο - ΟΤΕ & ΣΕΛΕΤΕ σχολή. Εκεί, παράλληλα μετέχει σε κρητικά γλέντια κι εμφανίζεται σε στέκια Κρητών. Μετά από κάποια χρόνια επιστρέφει στην αγαπημένη του πόλη Ρέθυμνο όπου και συνέχιζε την κατασκευή της Λύρας. Με το πέρασμα του χρόνου η δραστηριότητα, η θέληση, το μεράκι, έγιναν μεγαλύτερα και βαθύτερα. Σήμερα, εκεί στη Μεγάλη Πόρτα στο Ρέθυμνο οι γλυκόλαλοι ήχοι της λύρας που μόλις κατασκεύασε ο Γιώργος Παπαλεξάκης, ξεσηκώνουν επισκέπτες και τουρίστες. Πάνω από όλα ότι γίνεται, γίνεται δίχως βιασύνη, απλά με υπομονή, μεράκι και αγάπη για την Κρητική παράδοση.

«Πρόκειται για μία τέχνη που θέλει πολύ μεράκι, μεγάλη μαστοριά και απεριόριστη υπομονή. Δεν πρέπει να βιάζεσαι, πρέπει όμως να ψάχνεσαι. Διότι η τέχνη δεν έχει τέλος. Όσο προχωράς τόσο βλέπεις καινούρια πράγματα.»


Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

Ασχολείται με την κατασκευή και επισκευή λύρας εδώ και 40 χρόνια και με την αγάπη που έχει στην τέχνη και την εμπειρία που διαθέτει,προσφέρει ο, τι το καλύτερο μπορεί για τη λύρα και για την Κρήτη μας.



                                     Ο ΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ


Από παιδάκι βρισκόταν δίπλα στον πατέρα του μαθαίνοντας την τέχνη της λύρας.Μετά τις σπουδές του ασχολείται εντατικά μέσα στο εργαστήριο δημιουργώντας, επισκευάζοντας αλλά και παίζοντας οτι λογής όργανο




Ο ΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓης

Ο Γιώργης, ο μικρότερος γιος, αφού τελείωσε κι εκείνος τις σπουδές του ξεκίνησε να εμπλέκεται στην οικογενειακή παράδοση της κατασκευής της λύρας



Στο εργαστήρι μας θα βρείτε δεκάδες λύρες. Δημιουργήστε τη δική σας μοναδική λύρα αλλά και οποιοδήποτε άλλο κρητικό μουσικό όργανο επιθυμείτε

Δημακοπούλου 6,
Ρέθυμνο, 74100
Τηλ. 2731 0 508 42
email info@papalexakis.gr


























Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.