«Πέρασε» την αρχαιολογική αξιολόγηση για τα αιολικά ο Καβομαλιάς
Έγκριση της ΜΠΕ από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες - Ο «ΛΤ» δημοσιεύει την απόφαση με τους όρους που τίθενται
Με προ ημερών απόφασή της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενέκρινε από αρχαιολογικής άποψης το έργο ανάπτυξης τριών αιολικών σταθμών στη χερσόνησο του Μαλέα, όπως ενημέρωσε ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα». Σύμφωνα με το σωματείο, «το επόμενο βήμα -αν δεν υπάρξουν κύριες παρεμβάσεις- θα είναι η έγκριση της μελέτης και του έργου», που εξακολουθεί να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή.
Το πρότζεκτ των τριών σταθμών αποτελείται από συνολικά 33 (η απόφαση ενέκρινε τις 30) ανεμογεννήτριες ύψους και διαμέτρου 150 μέτρων και με πεδίο σάρωσης αέρα 14 στρεμμάτων η καθεμία. Χωροθετούνται στις θέσεις «Κούνος», «Ράχες-Χουνάρια» και «Καψολακκούσες» των ΔΕ Βοιών και Μονεμβασίας.
Όπως υποστήριζαν σε ανακοίνωσή τους το 2021, 15 κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων «θα έχει ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χερσόνησο του Μαλέα, καθώς θα δημιουργήσει ένα “τείχος” ανεμογεννητριών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων σε μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα και σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο πτηνών». Συναφώς, προειδοποιούσαν ότι «η εγκατάσταση αιολικών σταθμών και η διάνοιξη νέας οδοποιίας που συνοδεύει την κατασκευή αυτών των έργων θα αλλάξει δραματικά το τοπίο του Καβομαλιά, αφαιρώντας με βίαιο τρόπο την αχλή του μύθου που τον τυλίγει».
«Δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη
στις αρχαιότητες, μνημεία, σπήλαια»
Όλη η απόφαση της Λ. Μενδώνη
Ο «ΛΤ» δημοσιεύει σήμερα την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, όπως αναρτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Διεύθυνση Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων:
«Αποφασίζουμε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος τριών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση “Κούνος” των ΔΕ Μονεμβασίας & Βοιών, ισχύος 105,6ΜW, στη θέση “Ράχες-Χουνάρια” στη ΔΕ Μονεμβασίας, ισχύος 28,8MW και στη θέση “Καψολακκούσες” στη ΔΕ Βοιών, ισχύος 24MW, και των κοινών συνοδών τους έργων, πού χωροθετούνται στον Δήμο Μονεμβασίας, ΠΕ Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, επειδή από την εγκατάσταση του εν λόγω συγκροτήματος τριών αιολικών σταθμών δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στις αρχαιότητες, μνημεία, σπήλαια ή παλαιοντολογικά κατάλοιπα της ευρύτερης περιοχής».
Οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟ, «η έγκριση δίδεται με τους ακόλουθους όρους:
«1. Να υλοποιηθεί η υποβληθείσα από τους ενδιαφερόμενούς τροποποιημένη πρόταση ως προς τα εξής: α) την κατάργηση της Α/Γ RΧ5, του οικίσκου παρατήρησης και της αποθήκης, των πλατειών εγκατάστασης αυτών και των οδών που οδηγούν σε αυτές (τμήμα της οδού 11 και οδός 15), β) την κατάργηση της χρήσης του χωματόδρομου από την Α/Γ RΧ5 προς την Α/Γ K15 (οδού 16) και των χωματουργικών έργων βελτίωσης αυτής, μήκους 2,5 χλμ. καθώς και γ) την κατάργηση της νέας οδού από την Α/Γ RΧ2 προς την Α/Γ RΧ5, μήκους 1 χλμ., για λόγους προστασίας των καταλοίπων της πρωτοελλαδικής περιόδου πού διασώζονται στη Θέση Λακκούδια στο οροπέδιο Κούνος.
2. Να καταργηθεί η Α/Γ RΧ1, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα προαναφερόμενα κατάλοιπα πρωτοελλαδικής περιόδου στη θέση Λακκούδια στο οροπέδιο Κούνος. Επιπλέον, να εξεταστεί η δυνατότητα μετακίνησης των Α/Γ Κ16, Α/Γ Κ17 και Α/Γ RΧ2, ώστε να μην προκαλείται οιαδήποτε όχληση στην εν λόγω αρχαιολογική θέση.
3. Να καταργηθεί η ανεμογεννήτρια με αρ. Α/Γ Κ8, ώστε να μην προκαλείται οιαδήποτε όχληση στον σπηλαιώδη Ναό του Αγίου Χαραλάμπους.
4. Να μετακινηθεί η ανεμογεννήτρια με αρ. Α/Γ Κ2 ή να τοποθετηθεί μικρότερου ύψους ανεμογεννήτρια, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή πάνω από την άτρακτο αυτής σε σχέση με τον Ναό του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Κωνσταντίνου.
5. Να διερευνηθεί η δυνατότητα μετατόπισης εντός πολυγώνου των ανεμογεννητριών με αρ. Α/Γ ΚΑ 1 και Α/Γ ΚΑ3 ή τοποθέτησης ανεμογεννητριών μικρότερου ύψους, ώστε να μην προκαλείται οιαδήποτε όχληση στο Κάστρο των Βατίκων και στους Ναούς των Αγίων Θεοδώρων και της Υπαπαντής.
6. Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών (διάνοιξη ορυγμάτων για τη θεμελίωση των Α/Γ, διάνοιξη νέων συνδετήριων δρόμων, διαπλάτυνση υφισταμένων δρόμων) και των λοιπών χωματουργικών εργασιών (συμπεριλαμβανομένων αποχωματώσεων, διαμορφώσεων χώρων πλατειών, κτλ) που θα λάβουν χώρα σε όλη τη διάρκεια τον έργου στην περιοχή χωροθέτησης του εν λόγω αιολικού σταθμού, καθώς και στις περιοχές των συνοδών του έργων, ήδη από την αφαίρεση τον φυτικού εδάφους, να γίνουν υπό την άμεση επίβλεψη αρχαιολόγων, η πρόσληψη των οποίων θα γίνει από τον φορέα του έργου, ο οποίος και θα καλύψει την σχετική δαπάνη. Ο αριθμός των αρχαιολόγων που θα απασχοληθεί στο έργο θα εξαρτηθεί από τα μέτωπα εκσκαφών που θα είναι ταυτόχρονα ενεργά.
7. Όλες οι προαναφερόμενες εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία της ΕΦΑ (Εφορεία Αρχαιοτήτων) Λακωνίας, η οποία πρέπει να ειδοποιηθεί από τους υπευθύνους του έργου εγγράφως, τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την έναρξη αυτών.
8. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε να είναι δυνατή η εποπτεία των έργων από το προσωπικό των κατά περίπτωση αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ. Η ασφάλεια των εργοταξίων, η λήψη όλων των απαιτούμενων από τη νομοθεσία σχετικών μέτρων προστασίας, η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και η ευθύνη για την ασφάλειά τους βαρύνουν αποκλειστικά τους κυρίους του έργου.
9. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, σπηλαίων ή παλαιοντολογικών καταλοίπων, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης τον έργου, οι εργασίες θα διακοπούν αμέσως και θα ακολουθήσει αυτοψία από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και σωστική ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο αρ. 37 τον ν. 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου του ΥΠΠΟ. Η χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την πρόσληψη του απαραίτητου για τη διενέργεια της έρευνας προσωπικού, το οποίο θα υποδειχθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, καθώς και η δαπάνη για τη σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων, τη συντήρηση, καταγραφή, αποθήκευση, μελέτη και δημοσίευσή τους, θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.4858/2021.
10. Κατά τη διάρκεια της ενδεχόμενης ανασκαφικής έρευνας, οι κύριοι του έργου οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα (αντιστήριξη πρανών, περίφραξη και ενδεχομένως αποστράγγιση του χώρου, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης κ.ά.) για την ασφάλεια των διερχομένων και την προστασία των αρχαιοτήτων.
11. Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι διανοίξεις νέων οδών, οι διαπλατύνσεις και βελτιώσεις υφισταμένων οδών και οι λοιπές επεμβάσεις να γίνονται με προσοχή και λελογισμένο τρόπο, προκειμένου να προστατευθεί το φυσικό ανάγλυφο και το τοπίο της περιοχής.
12. Οι νέες οδοί να ακολουθούν κατά το δυνατόν τις ισοϋψείς του εδάφους και να διαμορφωθούν -όπου είναι εφικτό- με επιχωματώσεις αντί για εκσκαφές. Σε σημεία που τυχόν υπάρχουν έντονες κλίσεις του εδάφους να κατασκευασθεί αύλακα απορροής ομβρίων από την πλευρά της ανωφέρειας.
13. Τα προϊόντα των εκσκαφικών, χωματουργικών και κατασκευαστικών εργασιών που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση του έργου να απομακρύνονται από την περιοχή και να μην απορρίπτονται άναρχα στην περιοχή, ιδίως στο περιβάλλον εντοπισμένων μνημείων ή αρχαιολογικών θέσεων, και να μην διασκορπίζονται στα πρανή των γηπέδων και του οδικού δικτύου, με σκοπό την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
14. Κατά τις εργασίες εγκατάστασης του εν λόγω συγκροτήματος αιολικών σταθμών και των έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού, να μην χρησιμοποιηθούν εκρηκτικές ύλες σε περιοχές που γειτνιάζουν με μνημεία ή αρχαιολογικές θέσεις, ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη σε αυτά.
15. Να τηρηθούν όσα ορίζονται σύμφωνα με την ΚΥΑ 49828/12-11-2008, «Έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού» και αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε σχέση με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
16. Μετά το πέρας του έργου εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού σταθμού, με ευθύνη των κυρίων τον έργου να απομακρυνθούν οι πάσης φύσεως εργοταξιακές εγκαταστάσεις και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Σε περίπτωση αντικατάστασης επιμέρους τμημάτων του κατά την περίοδο λειτουργίας του εν λόγω συγκροτήματος αιολικών σταθμών να απομακρυνθούν, επίσης με ευθύνη των κυρίων του έργου, όλες οι άχρηστες εγκαταστάσεις από το χώρο και να αποκατασταθεί το τοπίο.
17. Μετά το πέρας λειτουργίας του συγκροτήματος αιολικών σταθμών να ληφθεί μέριμνα από τους κυρίους του έργου για την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση των Α/Γ από τούς χώρους, καθώς και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Οι εργασίες να γίνουν με δαπάνη της εταιρείας και σε συνεργασία με την ΕΦΑ Λακωνίας.
18. Σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης του εν λόγω έργου ή υλοποίησης άλλων εργασιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην υποβληθείσα ΜΠΕ, να υποβληθεί σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ προκειμένου να εκκινήσει η σχετική διαδικασία τυχόν αδειοδότησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια