Header Ads

Header ADS

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΑΡΟΧΩΡΙ "ΚΛΗΜΑ¨ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

 


ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ !!!

Φωτογραφίες 

 Giota Politi


Το Κλήμα στη Μήλο είναι ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους και πολύχρωμα δίπατα σπίτια στις φυσικές κοιλότητες των βράχων. Απέχει 6 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα, το κύριο λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στην είσοδο του όρμου της Μήλου, κάτω από το χωριό Τρύπητή.

Το Κλήμα στη Μήλο είναι διάσημο για τις οικίες των ψαράδων που μένουν στον οικισμό, γνωστές ως «σύρματα». Τα σύρματα είναι συνήθως διώροφα κτίρια με βαμμένες με έντονα χρώματα τις πόρτες και τα παράθυρα. Στον πάνω όροφο έμενε ο ψαράς με την οικογένειά του και ο κάτω όροφος χρησιμοποιούταν για τη φύλαξη της βάρκας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σήμερα κάποια από τα σύρματα λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα.

Στην ευρύτερη περιοχή του υπάρχουν ακόμα τα ερείπια της παλιάς πόλης και του πρώτου λιμανιού του νησιού. Μετά την παρακμή και καταστροφή της Φυλακωπής, οι Δωριείς έχτισαν από το νότιο τμήμα της Τρυπητής μέχρι και την περιοχή του σημερινού Κλήματος, τη δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού (1100 π.χ. – 800 π.χ.). Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τις δυο ακροπόλεις του οικισμού – τον λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι. Εκεί θα δείτε κομμάτια από το τείχος της αγοράς, καθώς και τμήματα του ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης θα δείτε τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Κατηφορίστε ως το τέλος τον δρόμο της Τρυπητής προς τις Κατακόμβες, αφήστε το αμάξι σας και περπατήστε το δρομάκι. Αρχικά θα συναντήσετε τα τείχη της αρχαίας πόλης. Λίγα βήματα πιο πέρα, σε μια περιοχή που υποθέτουν ότι βρισκόταν το γυμνάσιο, θα δείτε το μέρος που ο ντόπιος γεωργός βρήκε το 1820 το γνωστό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης (120 π.Χ). Συνεχίζοντας το περπάτημα στο χωματόδρομο θα οδηγηθείτε στο αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο. Από εκεί υπάρχει μονοπάτι για να κατεβαίνουν οι τολμηροί μέχρι τον οικισμό του Κλήματος.

cycladesmap.gr























































Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.