Header Ads

Header ADS

Κάβο Μαλέας – Η χρόνος εκπνέει και το μεγαλύτερο όπλο μένει ανεκμετάλλευτο…



Κάβο Μαλέας – Η χρόνος εκπνέει και το μεγαλύτερο όπλο μένει ανεκμετάλλευτο…

-------------------------------------------------------------------

Την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024, εκπνέει η προθεσμία συμμετοχής στη διαβούλευση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κάβο Μαλέα.

Οι 3 αυτές μέρες που απομένουν είναι αρκετές για να ενεργοποιήσουν το μεγαλύτερο ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ, όπλο που έχει ο Δήμος Μονεμβασίας εναντίον της εν λόγω εγκατάστασης.

Πρόκειται για την από το έτος 2017, εικονιζόμενη ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΜΠΕ (ΑΔΑ: ΩΔΒΗ4653Π8-1ΗΩ)  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Βοιών (ΓΠΣ).

Η παράταξης της αντιπολίτευσης, όπως βλέπετε στις εικόνες, είχε από το έτος 2021, φέρει προς ψήφιση το ΓΠΣ Βοιών.  Τότε, η δημοτική αρχή, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ είχε αγνοήσει την εισήγηση και είχε «σκαρφιστεί» να κάνουμε υπομονή μέχρι να εκπονηθούν τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ), τα οποία σήμερα 3 χρόνια μετά, πέρα από τη θεωρία και την παραπληροφόρηση, παραμένουν άφαντα.

Σε κάθε περίπτωση το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Η άρνησή της δημοτικής αρχής όλα αυτά τα χρόνια να πράξει κάτι τόσο απλό, δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της.  Πόσο μάλλον αν κάποιος συνυπολογίσει τα εξής:

1. Ο επικεφαλής του δήμου έχει υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων όπου ξεκάθαρα αναφέρεται η υποχρέωση του Δήμου να επενδύσει σε ΑΠΕ.

2. Έχει συναφθεί Μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Καλαμάτας (βλέπε εικόνα), στα όρια του οποίου τελικά ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ οι άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ.  Σήμερα, όλως περιέργως, η Καλαμάτα ανήκει στις 100 Πράσινες Πόλεις (!!) της Ευρώπης, λαμβάνει χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ δίχως να διαθέτει έστω και μία ανεμογεννήτρια, προφανέστατα γιατί επικαλείται μέσω του Μνημονίου, τις δικές μας ανεμογεννήτριες!!!

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ομόφωνα αναθέσει και εγκρίνει την πληρωμή Δικηγόρου (βλέπε εικόνα) , ώστε ο Δήμος να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ανεμογεννητριών.  Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στο για πολλοστή φορά σχετικό ερώτημα που έθεσε για τις ενέργειες του Δικηγόρου, έλαβα την απάντηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα!

4. Στις 22 Νοεμβρίου 2022, όπως παρουσιάζεται στις εικόνες, η παράταξη της αντιπολίτευσης, ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ το θέμα των ανεμογεννητριών αλλά και πάλι κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από τη δημοτική αρχή.

5. Κορυφαία πρόσφατη «περίεργη» ενέργεια αποτελεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Δήμου απέκρυψε από τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, την υποχρέωση που είχαν να συμμετέχουν στη διαβούλευση σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου!! 

Αν η αντιπολίτευση δεν είχε ανακαλύψει αυτό το έγγραφο, τι θα είχε συμβεί;

6. Και ακόμα, στις 22 Αυγούστου 2024, καθ’ ομολογία του επικεφαλής του Δήμου, κατατέθηκε στη διαβούλευση η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του άποψη κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και ΟΧΙ η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων που ήταν το προβλεπόμενο και πλέον ΙΣΧΥΡΟ!  Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αυτό, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε μετά τις 22/8!!  

Γιατί;  Τι κρύβει αυτή η ενέργεια;

Το μόνο που μπορεί πλέον να πείσει για τις καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής εναντίον των ανεμογεννητριών στις Βοιές είναι η ΑΜΕΣΗ ψήφιση της ήδη εγκεκριμένης ΣΜΠΕ του ΓΠΣ Βοιών, το περιεχόμενο της οποίας θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επέλαση των ανεμογεννητριών!

Η δημοτική αρχή μπορεί να συγκαλέσει ΆΜΕΣΑ, έκτακτο κατ’ επείγον Δημοτικό Συμβούλιο (δια περιφοράς ή μέσω τηλεδιάσκεψης), με μοναδικό θέμα την εγκεκριμένη ΣΜΠΕ  του ΓΠΣ Βοιών και να καταθέσει συμπληρωματικά την Απόφαση στην πλατφόρμα της διαβούλευσης.  

Χρόνος υπάρχει!

Κάθε τι άλλο αποτελεί φτηνή δικαιολογία, χάσιμο χρόνου και έκφραση «συμπάθειας» στην «κάθοδο» των ανεμογεννητριών.

Θεοδούλη Σπυριδάκου

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.