Header Ads

Header ADS

Επίσκεψη της Αυστραλής Πρέσβειρας Alison Duncan στα Κύθηρα



Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Αυστραλίας και Κυθήρων

Η Αυστραλή Πρέσβειρα στην Ελλάδα, κα Alison Duncan, επισκέφθηκε τα Κύθηρα την περασμένη εβδομάδα για να παραστεί στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Κυθήρων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κυθηραϊσμού και ο πρόεδρός του, κ. Ηλίας Μαρσέλος.

Στο χαιρετισμό της η κα Duncan ευχαρίστησε τον κ. Μαρσέλο και την τοπική κοινότητα για τη θερμή υποδοχή, επανέλαβε τη σημασία της κυθηραϊκής κοινότητας της Αυστραλίας για τη διμερή φιλία και παρέλαβε πιστοποιητικό αναγνώρισης για την διαρκή υποστήριξη της Πρεσβείας προς την κυθηραϊκή κοινότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία.

Η Πρέσβειρα Duncan συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων, κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, τον οποίο συνεχάρη για τις άοκνες προσπάθειές του για την προώθηση των δεσμών του νησιού με την Αυστραλία. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία του νέου Μουσείου Μετανάστευσης των Κυθήρων υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας. Το νέο μουσείο είναι μια πρωτοβουλία του σωματείου «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων», οι οποίοι υποδέχθηκαν την Πρέσβειρα Duncan και της παρουσίασαν τα σχέδια του έργου.

Στα πλαίσια της επίσκεψής της στο νησί η κα Duncan συναντήθηκε επίσης με τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ στον οποίον εξέφρασε τον θαυμασμό της για το μεγάλο έργο συντήρησης της Μονής Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, ενός σημαντικού θρησκευτικού χώρου του νησιού.

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, η πρέσβειρα Duncan είχε επίσης την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους πυροσβέστες του νησιού και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή τους.

Συνοδευόμενη από τη Δρα Λίτα Τζωρτζοπούλου-Gregory από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, η Πρέσβειρα Duncan επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόχωρας, της εκπληκτικής αρχαίας πρωτεύουσας των Κυθήρων, όπου το Ινστιτούτο διεξάγει σημαντικές έρευνες.

Κατά την παραμονή της στο νησί, η κα Duncan είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια τοπική καλλιτεχνική δράση. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας του Ελληνοαυστραλού καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Κορωναίου, καθώς και την έκθεση παραδοσιακών τεχνών και οργάνων της Μαρίας Σχινά και του Παναγιώτη Λευτέρη, ενώ εντυπωσιάστηκε από το αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Επίσης, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο των Κυθήρων με την εκπληκτική θέα, μαζί με τον αρχαιολόγο, κ. Θεόδωρο Κουκούλη.

«Η φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας έκανε την επίσκεψη αυτή ιδιαίτερα ξεχωριστή. Ήταν συγκινητικό να ακούω τις ιστορίες της Αυστραλο-Κυθηραϊκής κοινότητας και να γίνομαι μάρτυρας από πρώτο χέρι του πάθους τους τόσο για τα Κύθηρα όσο και για την Αυστραλία», έγραψε η Πρέσβειρα Duncan σε ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

2 σχόλια:

  1. τι σημαίνει κυθηραϊσμός; υπάρχει τέτοια λέξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, είναι ίδιος με τον Κυθνισμό, τον Σεριφισμό και τον Θηραϊσμό αλλά εδώ το φτιάχνουμε με φατουράδα, βρεχτολαδέα και μια πρέζα Ουρανία Αφροδίτη.

      Διαγραφή

Από το Blogger.