Header Ads

Header ADS

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι



Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και 5 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή όπου ιταλικό σκάφος κάνει έρευνες για την πόντιση καλωδίου

Με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).

Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γραφικό της εφημερίδας Καθημερινή

Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Αγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Μάλιστα χθες καταγράφηκαν και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV. Είναι, πάντως, ενδιαφέρουσα η επιλογή της Αγκυρας να ασκήσει πίεση στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο και, μάλιστα, για ένα έργο, το Great Sea Interconnector, το οποίο διχάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή γίνονται κινήσεις σε ολα τα επίπεδα από το ΥΠΕΞ για την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει επι του πεδίου το Τουρκολυβικό Μνημονιο και την διεκδίκηση επι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου το σκάφος Ievoli Relume και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία αντιδρώντας έστειλε στην περιοχή 5 μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες ζήτησαν από το πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Μεχρι στιγμής σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου.

Από το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στην Αθήνα κα η προσπάθεια που καταβάλλεται σύμφωνα με διπλωματική πηγή είναι μέσω επαφών σε όλα τα ενδεδειγμένα κανάλια επικοινωνίας να μην ξεφύγει και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν οι έρευνες του Ievoli Relume.

Το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες εχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).Η Τουρκία ειχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.

Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά πρώτη φορά αποτυπώθηκε επισήμως από την Τουρκία η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας που με συνυπολογισμό του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

Οι Τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη που πυροδότησαν ένταση στην Τουρκία


Εν τω μεταξύ, χθες, στον χορό των αμφιλεγόμενων δηλώσεων για τα ελληνοτουρκικά εισήλθε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι με τα F-35 η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να απειλήσει ακόμη και την Αγκυρα, χωρίς τα αεροσκάφη να γίνουν αντιληπτά. «Εγώ ακούω αυτά τα “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά” και με πιάνουν τα γέλια. Με τα F-35 μόνο εμείς μπορούμε να πάμε μια νύχτα ξαφνικά στην Τουρκία. Είδατε στην Υεμένη τι έγινε; Εάν έχεις τα F-35, που δεν πιάνουν τα ραντάρ, μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να βρεθείς στην Αγκυρα και να τα κάνεις γης Μαδιάμ», ανέφερε (τ/σ Οpen) ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Δεν λέω πως θα κάνουμε κάτι τέτοιο εμείς, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά όταν τα λέει ο Ερντογάν με πιάνουν τα γέλια. Με τι θα έρθεις μια νύχτα στην Ελλάδα; Με τα σαπάκια που έχεις; Αφού το ξέρουν όλοι πως η Τουρκία είναι μηδέν στην αεροπορία, επί πενταετίας Μητσοτάκη».

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.