ΠΟΤΑΜΟΣ:ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
Αυτές οι τρεις φωτογραφίες έχουν τεράστια σημασία. Αποθανατίζουν τον εορτασμό που έγινε το 1930 στην πλατεία του Ποταμού Κυθήρων των προς τιμή των 100 χρόνων από την αναγνώριση της Ελλάδας ως ελεύθερου κράτους. Αυτή η αναγνώριση απόκτησε οντότητα τον Απρίλιο του 1830, τότε δηλαδή που και η Τουρκία δέχτηκε την ύπαρξη ελεύθερου κράτους με το όνομα Ελλάδα και με συγκεκριμένα σύνορα.
Μέχρι τότε, παρά την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας να υπάρξει ελεύθερο Ελληνικό Κράτος, αρνείτο σθεναρά η Τουρκία να το αναγνωρίσει μέχρι που αναγκάστηκε να το πράξει. Ας δούμε πώς. Η Ρωσία λόγω προστριβών με την Τουρκία κήρυξε, τον Σεπτέμβριο του 1829, τον πόλεμο εναντίον της, θέτοντας ως βασικό όρο και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Οι Ρώσοι κέρδισαν τον πόλεμο και προ του φόβου να παρελάσουν στην Κωνσταντινούπολη, συνθηκολόγησαν οι Τούρκοι αναγνωρίζοντας και την Ελλάδα. Επιπρόσθετα η επικράτεια της Ελλάδας έλαβε ανέλπιστα μεγάλη έκταση (γραμμή Βόλος – Άρτα, Έβοια, Κυκλάδες) λόγω των ικανοτήτων του Καποδίστρια και της συμπαράστασης των Ρώσων, παρά την ενάντια επιθυμία Αγγλίας και Γαλλίας να δημιουργηθεί ένα μικρό κρατίδιο στα όρια της Πελοποννήσου.
Το 1830, λοιπό, θεωρήθηκε ως έτος της παλιγγενεσίας γι’ αυτό η Εκατονταετηρίδα του εορτάστηκε στον Ποταμό εκείνη την ημέρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες. Βέβαια τα κατοπινά χρόνια οι κυβερνώντες θεώρησαν καλό να ξεχαστεί αυτή η επέτειος, μιας και συνδεόταν με τη βοήθεια που προσέφερε η Ρωσία στην Ελλάδα.
Ο ψυχρός πόλεμος που ακολούθησε είχε ανάγκη από ανάλογες στρεβλώσεις. Σημείωση: στις δύο πρώτες φωτογραφίες διακρίνεται ο Παντοκράτωρ (η εκκλησία που υπήρχε πίσω από το άγαλμα του Στρατηγού Πάνου Κορωναίου. Στην τρίτη απεικονίζεται ό,τι είχε απομείνει από τον Πύργο του Παύλου Ευδαιμονογιάννη, που τότε στέγαζε το Κοινοτικό Γραφείο του Ποταμού και που μετά δύο χρόνια κατεδαφίστηκε για να αναγερθεί το σημερινό Κοινοτικό Μέγαρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια