Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%). Ταυτόχρονα, το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία απ’ όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος. Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, μέχρι και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συλλόγου ΑΞΙΑ (σύζυγοι θανόντων) έξω από το υπουργείο Εργασίας, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την πολιτική ηγεσία. Με δεδομένο, βέβαια, ότι την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προγραμματισμένες ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση παρέμβαση.

Ήδη, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης χιλιάδων δικαιούχων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να υποστούν δραματικές περικοπές στο συγκεκριμένο βοήθημα. Παρέμβαση για το θέμα έγινε και από τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπογράμμισε ότι η συζήτηση αφορά τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με πληροφορίες της «Ν» να κάνουν λόγο για πάνω από 8.500 δικαιούχους που θίγονται, ο νόμος από το 2016 ορίζει ότι μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Κάποιες συντάξεις θα μειωθούν στο μισό

Εάν τηρηθεί ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συντάξεις χηρείας που θα μειωθούν στο μισό. Μάλιστα, επειδή η ισχύουσα νομοθεσία εφαρμόζεται στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, θα υπάρξουν περιπτώσεις δικαιούχων από τον ιδιωτικό τομέα που θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι και αναδρομικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει εδώ και τώρα ένα τέτοιο κρίσιμο κοινωνικό θέμα, αφού το πολιτικό κόστος εν όψει ευρωεκλογών θα ήταν ανυπολόγιστο.

Όμως, η διάταξη νόμου υπάρχει, βρίσκεται σε ισχύ και μένει να αποφασιστεί πότε θα επεκταθεί και στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η πίεση για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις μπορεί να προέλθει και διά της δικαστικής οδού: Όσοι δικαιούχοι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ έχουν υποστεί τις περικοπές που ορίζει η νομοθεσία, κάποιοι ήδη από τον Οκτώβριο του 2020. Δεν μπορεί να αποκλειστεί (και αυτό το γνωρίζουν στο υπουργείο Εργασίας) να υπάρξουν δικαστικές διεκδικήσεις, ακριβώς επειδή η διάταξη εφαρμόστηκε μόνο σε αυτή την πλευρά των δικαιούχων και όχι σε όλους τους υπόλοιπους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η πίεση που ασκείται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που ζητάει να καταργηθεί ο ισχύων νόμος.

Τα θολά σημεία και η εθνική σύνταξη

Η ΜΕΊΩΣΗ κατά 50% στις συντάξεις χηρείας, μετά την πάροδο τριετίας, έχει και «θολά» σημεία: Πρέπει δηλαδή να αποσαφηνιστεί εάν θα πραγματοποιείται στη σύνταξη που λαμβάνει ο δικαιούχος (εξ ιδίου δικαιώματος) εφόσον αυτή είναι χαμηλότερη ή αν θα επιβάλλεται αποκλειστικά στη σύνταξη λόγω θανάτου. Ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, είναι άγνωστο τι θα ισχύσει για την εθνική σύνταξη.

Σε υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί προ διετίας, γινόταν σαφής αναφορά ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να χορηγείται μόνο μία φορά, στην περίπτωση που καταβάλλονται δύο συντάξεις, στον ίδιο δικαιούχο. Με δεδομένο ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται σε δικαιούχους που είναι ήδη συνταξιούχοι, τίθεται κρίσιμο ερώτημα για το ποια από τις δύο συντάξεις θα επιλέξουν, ώστε να λαμβάνουν και την εθνική. Ό,τι κι αν επιλέξουν όμως, εάν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα ανοίξει νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις