Header Ads

Header ADS

Le Belem:ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΤΟΥ 1836 ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

 

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία.

Το ιστορικό, τρικάταρτο ιστιοφόρο είχε καταπλεύσει τις προηγούμενες ημέρες στο  Κατάκολο προκειμένου μέλη της Γαλλικής Ολυμπιακής και Οργανωτικής Επιτροπής να συμμετέχουν στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία έλαβε χώρα, την Τρίτη 16 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία.

Σήμερα Πέμπτη (18/4) το “Belem” ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, με πρώτο σταθμό τον Πειραιά, απ΄ όπου πρόκειται να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα και έπειτα θα ταξιδέψει για την Μασσαλία, το αρχαιοελληνικό λιμάνι της Γαλλίας.



Στο ταξίδι της επιστροφής του έκανε μια ενδιάμεση στάση στην ιστορική Μονεμβασία, ένα τόπο που τα χρόνια της ακμής του φημιζόταν πέραν των άλλων για το εμπόριο και τη ναυτική του δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει μέσω θαλάσσης, με ένα πλοίο που από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνηµείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας.

_______________________________________________

Le Belem: Η ιστορία του εντυπωσιακού γαλλικού ιστιοφόρου του 1836, που θα μεταφέρει την Φλόγα στην Γαλλία

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το εμπορικό πλοίο είχε παραγγείλει  ο εφοπλιστής και τραπεζίτης της Νάντης, Φερνάντ Κρουά. Το  Belem (η Βηθλεέµ στα πορτογαλικά) καθελκύστηκε  το 1986 και ιδιοκτήτης του ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης της Νάντης, Φερνάντ Κρουά.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο πήρε το όνοµά του από την έδρα της εταιρείας του Κρουά, το Μπελέµ της Βραζιλίας, την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας. 

Το ιστιοφόρο μπορούσε να µεταφέρει 675 τόνους εµπορευµάτων και συνήθως το φορτίο του ήταν κακάο από τη Βραζιλία.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.