Header Ads

Header ADS

« ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ »:Eπιθέσεις από τα ΜΜΕ και από πολιτικό Φορέα του Νομού Λακωνίας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ:
« ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ »
Με το πέσιμο της αυλαίας του 63ου Καρνάβαλου Κροκεών που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις τελευταίες ώρες επιχειρείται μια αήθης και κατασυκοφαντική δυσφήμιση στον Φορέα υλοποίησης και στους μαζικούς Φορείς της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχαν ενεργά.
Αφορμή για ολα είναι η παρέλαση σατυρικού Άρματος με την μορφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελακη με αιχμή πολιτική για τις εσωτερικές προστριβές των Μελών του στο πρόσφατο Συνέδριο.
Αποδεδειγμένα στην ιστορική διαδρομή του, το Καρναβάλι μας διαπνέεται κυρίαρχα από στοιχεία Αριστοφανικής και πολιτικής σάτιρας με την οποία κριτικάρονται και καυτηριάζονται διαχρονικά: Πολιτική και Κοινωνική Επικαιρότητα.
Μέχρι σήμερα έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά το Καρναβάλι Κροκεων, ουδέποτε δέχτηκε καμμία μορφής λογοκρισία, με εξαίρεση την περίοδο της χουντικής εφταετίας.
Με γνώμονα ότι η σάτιρα και η κριτική στο Καρναβάλι μας είναι κανόνας και δεν ποινικοποιούνται, με δεδομένη την Ιστορία της Κροκεατικης Κοινωνίας που είναι πρωτοπόρα και ανοιχτή σε πολιτισμό, σε νέες ιδέες, στην υπεράσπιση Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ενσωμάτωση οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων και αν πάμε πιο πίσω στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας με βαρύ φόρο αίματος, έχουμε ακράδαντη πίστη ότι: οι επιθέσεις από τα ΜΜΕ και από πολιτικό Φορέα του Νομού Λακωνίας με παραληρήματα και χαρακτηρισμούς περί ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και όλα τα συναφή...ΔΕΝ μας αγγίζουν και αποτελούν ντροπή και κατασυκοφάντηση σε ένα Θεσμό καταξιωμένο ιστορικά. Αφήνουμε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο πέρα από την διαφαινόμενη «ευαισθησία» να υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες όπως πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες και οικονομικός αποκλεισμός στον Φορέα από επιχορηγήσεις του Δήμου Ευρωτα και άλλων πηγών.
Για τους ανιστόρητους και άσχετους ιστορικά με το Καρναβάλι μας, θυμίζουμε ότι το σήμα κατατεθέν του Καρναβαλου Κροκεων είναι μια χειροποίητη μασκα με την μορφή του Τσώρτσιλ, ντυμένου με γυναικεία ρούχα και ομπρελλίνο, εδώ και εβδομήντα χρόνια ένας άντρας με αυτή την αμφίεση ανοίγει την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Σας βεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι ουδέποτε μέχρι τώρα δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο με την Αγγλία!
Σε ο,τι αφορά στις δηλώσεις τέως Δημάρχου Κροκεων περί ντροπής και τα συναφή στα ΜΜΕ, μόνο λύπη νοιωθουμε. Ας βγει πάλι να τους αιτιολογήσει γιατί δεν έκανε δηλώσεις όταν ήταν εν ενέργεια Δήμαρχος και Καρναβαλιστές τον είχαν διακωμωδήσει .
Σε κάθε περίπτωση το Καρναβάλι Κροκεων βαδίζει αισιόδοξα στο μέλλον σαν ζωντανή και βιωματική κληρονομιά.
Πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης, δηλώσεις μετανοίας, επιτροπές λογοκρισίας στο χιούμορ, στην καλλιτεχνική έμπνευση και στην δημιουργία των χειροποίητων Αρμάτων, ο χαρακτήρας του Κροκεατικου Καρνάβαλου δεν επιδέχεται .
Όπως δεν επιδέχεται την επιβολή της « Κανονικότητας» με φασιστικό και αυταρχικό τρόπο. Όσο για τα ΜΜΕ που μέσα στα εβδομήντα χρόνια ύπαρξης του Καρνάβαλου μας ανακάλυψαν τώρα, ας ανατρέξουν σε ιστορικά αρχεία την ΕΡΤ για να λάβουν γνώση πρώτα και μετά ας έρθουν να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του Τόπου μας και όχι με ό,τι πουλάει..
Ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας που στέκονται δίπλα μας και κυρίως :
- Τον Δήμαρχο Δήμου Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο για την δημόσια συμπαράσταση στον Σύλλογο Φίλων Καρναβάλου
- Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών κ. Αλέξανδρο Σταματάκο
- Τον Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ευρώτα κ. Παναγιώτη Παυλάκη για την δημόσια δήλωση συμπαράσταση στον Φορέα μας.
Αυτά από μας, την Ομάδα των Κατασκευών, των Εθελοντών, των Λαϊκών μας Καλλιτεχνών και
Για το ΔΣ του Φορέα:
Η Πρόεδρος
Μανακου - Φαρλεκα Ελένη
_______________________________________________________________

ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: «Ομοφοβικό και σεξιστικό παραλήρημα στο Καρναβάλι Κροκεών»

«Με μεγάλη κατάπληξη παρακολουθήσαμε ένα παραδοσιακό λαογραφικό δρώμενο, όπως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις της Αποκριάς, παράδοση ετών στις Κροκεές του Δήμου Ευρώτα, να μετατρέπεται σε παραλήρημα με ομοφοβικό-σεξιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, στηλιτεύοντας περιστατικό που έλαβε χώρα στις Κροκεές Λακωνίας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης της Κυριακής (17/3), υπήρξε άρμα με την επιγραφή «κορίτσια ο Στέφανος», που παρουσίαζε το ομοίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεδυμένο με τρόπο που έστελνε χυδαία και ομοφοβικά μηνύματα, σύμφωνα με την οργάνωση της Λακωνίας. Επιπλέον προστίθεται ότι: «Αυτό το περιστατικό -που αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα και πατριαρχικές προκαταλήψεις που ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ανδροκρατίας και του πατερναλισμού- έρχεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα προπηλακισμών ομοφυλοφίλων ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το κάψιμο ομοιώματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα “χάρη της αποκριάτικης σάτιρας”».

«Επωάζουν το αυγό του φιδιού»
Στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας τονίζεται ότι, «αν οι Διονυσιακές Γιορτές και τα βακχικά δρώμενα που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσαν τη βάση της αρχαίας σάτιρας και κωμωδίας είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο, αυτά που συμβαίνουν το 2024 δεν είναι πάρα μια κακόγουστη φάρσα κοινωνικού ευτελισμού κι αυτοματισμού. Δεν αποτελεί αποκριάτικη καρναβαλική σάτιρα αυτό που εκτυλίχθηκε στις Κροκεές κατά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 17.03.2024, και μάλιστα υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Δήμου Ευρώτα. Δεν είναι δυνατόν οι Κροκεές (τα πάλαι Λεβέτσοβα) της Δημοκρατίας, της Εθνικής Αντίστασης στον φασισμό και τον ναζισμό, οι Κροκεές του φωτός, του πολιτισμού και των τεχνών, οι Κροκεές των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των διανοούμενων, η γενέτειρα του μεγάλου ποιητή κι ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου που, όπως ο ίδιος μας λέει “έφτιαξαν παντού νησάκια του έθνους, που ξεχωρίζουν εύκολα από ένα σημείο που είναι το Φως”, να ανεχθούν να βυθιστούν στο σκοτάδι, επωάζοντας το αυγό του φιδιού».

«Δεν χρειάζεται να κουραστούμε
για να βρούμε τους υπαίτιους»
Αναλύοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το περιστατικό, υπογραμμίζει: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σαν “σάτιρα” μια κακόγουστη κατασκευή φασιστικής έμπνευσης που ουσιαστικά και πρακτικά το μόνο που επιδιώκει είναι να ενισχύσει το μίσος, τη ρητορική μίσους, την ομοφοβική κι έμφυλη βία. Δεν χρειάζεται να κουραστούμε, για να βρούμε τους υπαίτιους της υποκίνησης σε διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, της ώθησης σε φαινόμενα πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και της διαμόρφωσης κλίματος πόλωσης και διχόνοιας. Δεν χρειάζεται να κουραστούμε, για να βρούμε τους υπαίτιους που ωθούν ολόκληρη την κοινωνία στη βία. Αυτοί οι ιθύνοντες σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται από την κυβέρνηση, παράγουν συμμορίες εφηβικού όχλου 15χρονων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αυτοκτονίες, γυναικοκτονίες, έμφυλη κι ομοφοβική βία».

Περαιτέρω, από τον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούν με νόημα: «Στην Ελλάδα της ανάπτυξης της Κυβέρνησης της ΝΔ, στην Ελλάδα 2.0, δεν αποτελούν αντικείμενο κριτικής και σάτιρας η οικονομική εξαθλίωση των πολιτών ούτε η περιστολή δικαιωμάτων κι ελευθεριών ούτε η υποβάθμιση της υγείας ούτε η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης… Στην Ελλάδα της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, στην Ελλάδα όπου παιδοβιαστές-μαστροποί παιδικών σωμάτων και ψυχών προτείνεται να αθωωθούν… Στην Ελλάδα του Ιάσονα Λαλαούνη, του Βαγγέλη Γιακουμάκη και της Ελένης Τοπαλούδη… Σ’ αυτήν την Ελλάδα συνιστούν αντικείμενο σάτιρας, διακωμώδησης και χλευασμού η ταυτότητα φύλου, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αυτοδιάθεση του σώματος και του εαυτού μας».

«Φανερές ευθύνες - Ανάγκη απόλυτης καταδίκης»
Στον ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας επιμένουν πως «οι πολιτικοί, ωστόσο, κρίνονται, είναι υπόλογοι και σατιρίζονται για τον δημόσιο και τον πολιτικό τους βίο, για τα έργα και τις ημέρες τους ως πολιτικών. Όχι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την προσωπική τους ζωή.» Ενώ αποδίδονται και πολιτικές ευθύνες για το συμβάν: «Ορθά - κοφτά. Φανερές πλέον ευθύνες του Δήμου Ευρώτα και των διοργανωτών».

«Είναι για τούτο απαίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αδήριτη ανάγκη για τους προοδευτικούς, φιλελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες των Κροκεών και όλου του νομού Λακωνίας η απόλυτη και σαφής καταδίκη και η δημόσια συγγνώμη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη», αναφέρουν επιπλέον από τη Νομαρχιακή. Διότι, «το 2024 καλό θα ήταν να είχαμε μια κοινωνία με σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια κοινωνία συμπερίληψης κι ανθρωπισμού».

Αντιπολίτευση Δ. Ευρώτα:
«Δεν είναι δυνατόν ένα καρναβαλικό άρμα
να αμαυρώσει την εικόνα του Καρναβαλιού»
Ανακοίνωση στήριξης προς τον Σύλλογο Φίλων Καρναβάλου Κροκεών, διοργανωτή των εκδηλώσεων, εξέδωσε παράλληλα η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ευρώτα, «Όλοι Μαζί Νέα Αρχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Στη σάτιρα ποιος κρατάει το ευαισθητόμετρο; Η δημοσιότητα που δόθηκε σχετικά με καρναβαλικό άρμα ως κριτική μάλλον αδικεί την διαχρονικότητα του ιστορικού καρναβαλιού Κροκεών. Όλα τα χρόνια σατιρίζονται προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και όλων των πολιτικών κομμάτων και μάλιστα με πιο ακραίο περιεχόμενο. Ουδέποτε δημιουργήθηκε κανένα θέμα. Οι Κροκεές και ο Σύλλογος Φίλων Καρνάβαλου Κροκεών, ως ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, όχι μόνο δεν εκπέμπει ρατσισμό και ομοφοβία, αλλά ανέκαθεν προήγαγε πολιτισμό και αξίες.

Συμπερασματικά, δεν είναι δυνατόν ένα καρναβαλικό άρμα μέσα στην πολυποίκιλη θεματολογία του να αμαυρώσει την εικόνα του Καρναβαλιού. Σε κάθε περίπτωση ως δημοτική παράταξη στηρίζουμε το ιστορικότερο Καρναβάλι της Λακωνίας χωρίς λογοκρισία. Όσοι και οποίοι θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα του Καρναβαλιού των Κροκεών εξυπηρετούν άλλους στόχους, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα το πετύχουν».



Δείτε εδώ δημοσιεύματα:


Νέες εικόνες ντροπής σε καρναβάλι στη Λακωνία – Ομοφοβικό άρμα με Κασσελάκη (Video)

Νέο περιστατικό ομοφοβικής έξαρσης σε καρναβάλι. Μετά τις εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα, όπου κάηκε φιγούρα του Στέφανου Κασσελάκη, σειρά είχε η εξίσου χυδαία παρουσίαση φιγούρας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στις Κροκεές Λακωνίας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media, τη χυδαία απεικόνιση του άρματος συνοδεύει ένα εξίσου ομοφοβικό μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στο καρναβάλι στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα, είχαν κάψει ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα, είχαν πλαισιώσει το συλλογικό ομοφοβικό παραλήρημα με το σύνθημα: «Εμείς καίμε Κασσελάκη».


documentonews.gr

________________________________________________________

Νέο ομοφοβικό περιστατικό κατά Κασσελάκη σε καρναβάλι (εικόνες, vid)

Ακόμη ένα ομοφοβικό περιστατικό κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αυτή τη φορά σε καρναβάλι στη Λακωνία. Κατά την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στις Κροκεές Λακωνίας παρέλασε άρμα που έγραφε «Κορίτσια, ο Στέφανος» και έστελνε έμμεσα χυδαία και ομοφοβικά μηνύματα.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοιες απαράδεκτες εικόνες καταγράφηκαν στην Κέρκυρα, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έδωσαν ρεσιτάλ ομοφοβίας με το περιτύλιγμα της σάτιρας. Καρικατούρα καρνάβαλος στη «γιορτή» ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, απεικονιζόμενος με χυδαίο τρόπο, με μια φωτογραφία του βαμμένη στα χείλια, γυναικείο εσώρουχο και ανοικτά πόδια με λεμόνια αντί για γεννητικά όργανα.
.libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.