Δήμος Αλίμου και κάτοικοι ενωμένοι για να γίνει το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων φάρος πολιτισμού
ΠΗΓΗ .notia.gr
Μάχη για να μην κατεδαφιστεί το Πνευματικό Κέντρο στην περιοχή Κυθηρίων και στη θέση του να ανεγερθούν 4 πολυκατοικίες με αντιπαροχή (συγκρότημα με 48 διαμερίσματα), θα δώσουν ενωμένοι σαν μία γροθιά οι κάτοικοι με τον Δήμο.
Στη συνάντηση της επιτροπής κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (28/2/2024), ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν, μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, κατά του Τριφυλλείου Ιδρύματος.
Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε με 24 υπέρ και 4 λευκά (Γιούργας, Μπελιά, Ορφανός και Κορομπίλη):
α) την προσφυγή στη δικαιοσύνη, με βάση το άρθρο 503 το Αστικού Κώδικα, με τακτική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Διοίκησης του Τριφυλλείου Ιδρύματος:
– Να παραλείψει να γκρεμίσει το κτήριο.
– Να του επιβληθεί να αποπερατώσει το κτήριο σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς του 2004 και
β) την υποστήριξη των κατοίκων στην προσπάθεια να ανασυστήσουν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων Αλίμου.
Κονδύλης: Ο Δήμος μπαίνει μαχητικά μπροστά
“Ο Δήμος μπαίνει μπροστά μαχητικά όπως έχει μπει και σε άλλες περιπτώσεις που έπρεπε να προασπίσει το κοινωνικό συμφέρον. Όπως έγινε με την ηχορύπανση στην παραλία και με τα ψηλά κτίρια που σακατεύουν την πόλη” είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση.
“Καταφέραμε να ακυρώσουμε την άδεια κατεδάφισης του Πνευματικού Κέντρου και η Πολεοδομία του Δήμου διαπίστωσε πολεοδομικές αυθαιρεσίες του ακινήτου” είπε ο Ανδρέας Κονδύλης
Για την επανασύσταση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Μυρτιδιώτισσα» είπε: “Αν βρεθούν 10 – 12 άτομα από τους πρώην εταίρους μπορεί να επανασυσταθεί ο συνεταιρισμός. Το δικαίωμα το έχουν και οι κληρονόμοι τους. Θα ανακαλέσουν τη δωρεά και το ακίνητο μαζί με τα πέντε οικόπεδα θα περάσουν από το Τριφύλλειο στον συνεταιρισμό. Αν θέλετε μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος στην αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου. Σήμερα που μιλάμε εάν είχαμε το κτίριο στα χέρια μας υπάρχουν προσκλήσεις του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαμε να πάρουμε επιχορήγηση και να το αποπερατώσουμε” είπε ο Δήμαρχος, οποίος παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων, από το 1969 έως σήμερα.
Στις 10 Μαρτίου οι εκλογές του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου “Η Μυρτιδιώτισσα”
Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Ιωάννη Βάρδα στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον σύλλογο.
Ο κ. Βάρδας, γενικός γραμματέας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Μυρτιδιώτισσα» επί 23 χρόνια και πρώην πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου, είπε:
“Ο σύλλογος πάντα αγωνιζόταν για την περιοχή έχουμε κάνει μεγάλους αγώνες στο παρελθόν για τα λύματα που ήθελαν να φέρουν στο Πανί και για το βυρσοδεψείο και τη μονάδα με το αέριο. Για όλα αυτά κάναμε γενικές συνελεύσεις. Κάλεσα τον πρόεδρο του συλλόγου τον κ. Φατσέα και του είπα ότι δεν μπορούν 5 άτομα να καθορίζουν τη στάση σε 6-7 χιλιάδες κόσμου που μένουν στην περιοχή. Θέλουμε ο σύλλογος να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά. Γνωριζόμασταν με τα μικρά μας ονόματα. Τα τελευταία χρόνια δεν πήγαμε ούτε μία εκδρομή”.
Ο δικηγόρος Αριστείδης Καραμπασιάδης που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στον αγώνα που δίνουν ο Δήμος και οι κάτοικοι, είπε:
“Στις 10 Μαρτίου έχουμε εκλογές, δεν είμαι εναντίον κανενός είμαι μόνο υπέρ της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων που έχουμε σαν δημότες. Να επισημάνω ότι από το Δ.Σ του συλλόγου 3 μόνο, δύο τακτικά μέλη και ένα αναπληρωματικό, ψηφίσαμε υπέρ του να παραμείνει πολιτιστικό κέντρο. Είναι ο κ. Παναγιώτης Σεμιτέκολο, η κυρία Βαρβαρήγου και ο κύριος Μπλέτσας, αναπληρωματικό μέλος. Εκτός των τριών μελών που θα είναι πάλι υποψήφιοι, νέοι υποψήφιοι θα είναι η κυρία Καλομοίρη, ο κύριος Κασιμάτης και ο κύριος Γιάννης Βάρδας.
“To ακίνητο αυτό δόθηκε από τις οικονομίες των κατοίκων αποκλειστικά για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο. Ένας κοινωφελής χώρος για όλους εσάς εντός του οποίου θα λειτουργεί αμφιθέατρο, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, χώρος νεότητας, γηροκομείο, λαογραφικό μουσείο, αίθουσα εκδηλώσεων και αίθουσα συσκέψεων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας από όλους όσους είμαστε εδώ, που να προτιμά να γίνουν πολυκατοικίες. Ακούστηκε από το Τριφύλλειο ότι θα γίνουν πολυκατοικίες γιατί δεν αρκούν τα χρήματα για να αναγερθεί το υπάρχον κτήριο. Να θυμίσω ότι ο συνεταιρισμός έδωσε εκτός από το κτίριο αυτό άλλα 5 οικόπεδα περί τα 300 τετραγωνικά και παραπάνω το καθένα, τα οποία έχουν αξία σήμερα άνω των τριών εκ. ευρώ. Mε τα χρήματα αυτά γίνεται η αποπεράτωση. Το δεύτερο που λένε είναι ότι το κάνουν για να λειτουργήσει το Γηροκομείο στα Κύθηρα. Το ακίνητο δεν δόθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο για να λειτουργήσει το Γηροκομείο. Έχει δική του περιουσία και η περιουσία που έχει είναι μυθώδης σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα που κάναμε. Έχουμε βρει περίπου 83 ακίνητα φιλέτα, από την Ερμού, τα Βριλήσσια, την Κηφισιά, μέχρι και εμπορικό κέντρο στην Αυστραλία. Επιπλέον παίρνουν δωρεές και τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι μία γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των Κυθήρων και του Αλίμου.
Μία τελευταία έκκληση προς τα μέλη του Τριφυλλείου πριν μιλήσουν τα δικαστήρια: Θα ήθελα να σκεφτούν, αν θα ήθελαν να μνημονεύονται σαν αυτούς που έκαναν ένα φάρο πολιτισμού των Κυθήρων στην Αττική ή αν θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν άλλες 4 πολυκατοικίες. Εμείς σαν κάτοικοι και Δήμος Αλίμου αυτό θα το ακυρώσουμε νομικά με κάθε τρόπο που υπάρχει“.
Στη συνάντηση που έγινε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου προβλήθηκε ένα βίντεο για το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου
Επιστολή στον Δήμαρχο: Θα τρίζουν τα κόκαλα των ιδρυτών
Ο Ανδρέας Κονδύλης διάβασε μία επιστολή που του έστειλε κάτοικος της περιοχής. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους ιδρυτές του συνεταιρισμού που δώρισε τα οικόπεδα:
“Δήμαρχε κάνε κάτι για να εμποδίσεις τη μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου σε πολυκατοικίες όπως ήταν πάντα ο προορισμός. Θα τρίζουν τα κόκαλα των ιδρυτών, μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου, και των μελών του οικοδομικού συνεταιρισμού που δώρισαν όλα αυτά τα οικόπεδα για τους συγκεκριμένους σκοπούς. Όλα αυτά τα οικόπεδα ανήκαν στον συνεταιρισμό και θα μπορούσαν να είχαν πωληθεί και να μοιράζονταν τα χρήματα στα μέλη του, όμως δεν το έκαναν γιατί είχαν ένα όραμα για την περιοχή τους”.
Ακολουθεί το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων, από το 1969 έως σήμερα, από τον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και βίντεο από την συγκέντρωση:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΑΛΙΜΟΥ
Έπειτα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων και ερωτήματα συμπολιτών μας αναφορικά με την τύχη του ημιτελούς Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 264α (επί της λεωφ. Κυθηρίων 75-79) στον Άλιμο, η Δημοτική Αρχή υπεύθυνα σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:
• Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της περιοχής Κυθηρίων, προς όφελος των Κυθηρίων κατοίκων της περιοχής και εν γένει των πολιτών μας, ακριβώς όπως έχει εξαρχής σχεδιαστεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων και τους πρώτους Κυθηρίους κατοίκους της περιοχής αυτής της πόλης μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συνεταιρισμού Κυθηρίων, ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας, μικρή πτέρυγα γηροκομείου κ.λπ.
• Ο σχεδιασμός του Τριφυλλείου Ιδρύματος να κατεδαφίσει το κτήριο που του δώρισε ο Συνεταιρισμός Κυθηρίων και στη θέση του να ανεγείρει συγκρότημα 4 πολυκατοικιών (48 κατοικίες συνολικά), βρίσκει αντίθετη όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων.
Επιπλέον, και αυτό είναι το σημαντικότερο, ο σχεδιασμός αυτός παραβιάζει τους όρους και τον σκοπό της δωρεάς του ακινήτου, το οποίο δωρήθηκε το 2004 από τον Συνεταιρισμό Κυθηρίων στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με αποκλειστικό σκοπό την αποπεράτωση και λειτουργία του ως Πολιτιστικού Κέντρου για τους κατοίκους της περιοχής Κυθηρίων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν δωρήθηκε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική εκμετάλλευση, συνεπώς η κατεδάφιση του Πνευματικού Κέντρου και η ανέγερση πολυκατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους όρους της δωρεάς που έκαναν οι Κυθήριοι κάτοικοι της περιοχής στο Τριφύλλειο Ίδρυμα το 2004, εμπιστευόμενοι το Ίδρυμα για να αποπερατώσει και να λειτουργήσει το Πολιτιστικό Κέντρο.
Επιπλέον, και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο δωρητής Συνεταιρισμός Κυθηρίων έδωσε στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα, προκειμένου να τα πωλήσει και με τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση, να καλυφθεί το κόστος αποπεράτωσης του ημιτελούς κτίσματος (Πολιτιστικού Κέντρου).
Ως εκ τούτου, η επιλογή του Τριφυλλείου Ιδρύματος να μην πωλήσει τα 5 αυτά οικόπεδα και να μην αποπερατώσει το Πνευματικό Κέντρο επί 20 χρόνια (2004-2024), αλλά να κατεδαφίσει τελικά το ημιτελές κτίσμα (για την ανέγερση του οποίου οι Κυθήριοι της περιοχής είχαν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά) και στη θέση του να κατασκευάσει ιδιωτικές κατοικίες για οικονομική εκμετάλλευση, είναι μία επιλογή που αντιβαίνει πλήρως στην επιθυμία των δωρητών Κυθηρίων και στον πολιτιστικό και κοινωνικό σχεδιασμό που οι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής έκαναν εξαρχής.
Επίσης, ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής, αλλά και με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων, που εδώ και 20 σχεδόν χρόνια αναμένουν από το Τριφύλλειο Ίδρυμα την εκπλήρωση των όρων της δωρεάς, την αποπεράτωση του ημιτελούς κτηρίου και την λειτουργία του ως εστία πολιτιστικής δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτει, προκειμένου να εκπληρωθεί η επιθυμία και ο σχεδιασμός του Συνεταιρισμού Κυθηρίων, να μην κατεδαφιστεί το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά αντίθετα το κτήριο να αποπερατωθεί το συντομότερο και να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, ακριβώς όπως σχεδίασαν οι πρώτοι Κυθήριοι οικιστές της περιοχής και όπως σήμερα έχει ανάγκη ολόκληρη η περιοχή Κυθηρίων.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:
Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε ένα συνοπτικό ιστορικό του Οικοδομικού Τετραγώνου 264α:
• 1969: ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός αποφασίζει ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του «Πνευματικού Κέντου Κυθηρίων». Είχε ήδη αποφασιστεί οι δύο διπλανοί χώροι να αξιοποιηθούν για Σχολείο και Εκκλησία αντίστοιχα, ώστε να δημιουργηθεί το τρίπτυχο «Σχολείο – Εκκλησία – Πολιτισμός».
• 1992: εκδίδεται η Οικοδομική Άδεια 784/1992 για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων. Ξεκινάει το κτίσιμο του χώρου.
• 1995-2004: ανεγείρεται το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων, με έξοδα του Συνεταιρισμού Κυθηρίων. Οι πόροι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από πώληση οικοπέδων του Συνεταιρισμού στην περιοχή.
• 2004: ο Συνεταιρισμός δωρίζει με συμβόλαιο το ακίνητο στο Τριφύλλειο Ίδρυμα, με μοναδικό και ρητό σκοπό την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων και τη λειτουργία του. Για να καλυφθούν τα έξοδα της αποπεράτωσης, ο Συνεταιρισμός δωρίζει στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και πέντε (5) οικόπεδα στην περιοχή Κυθηρίων, προκειμένου να πωληθούν και να προκύψουν πόροι για τις οιοκοδομικές εργασίες. Ρητά προβλέπεται ότι στο κτήριο θα στεγαστούν, μεταξύ άλλων: βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, εκθεσιακός χώρος, μουσείο, μικρό αμφιθέατρο, τμήμα νεότητας και εξυπηρέτησης Κυθηρίων φοιτητών, μικρή πτέρυγα στέγασης και φροντίδας υπερηλίκων Κυθηρίων της περιοχής
• 2007: εκδίδεται η 101/2007 αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας, για την παράταση της ισχύος της 784/1992 οικοδομικής άδειας και προσθήκη ορόφου στο Πνευματικό Κέντρο.
• 2004-2024: το Τριφύλλειο Ίδρυμα δεν πωλεί τα πέντε (5) οικόπεδα και δεν προχωράει σε καμία οικοδομική εργασία αποπεράτωσης του κτηρίου.
• 2021 (Ιανουάριος): ο Δήμος Αλίμου χαρακτηρίζει τον χώρο ως «χώρο πολιτισμού (πρόνοιας)» στο νέο Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο. Η έγκριση του νέου αυτού Γ.Π.Σ. εξακολουθεί να εκκρεμεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
• 2022 (Σεπτέμβριος): το Τριφύλλειο Ίδρυμα προκηρύσσει διαγωνισμό για την αποπεράτωση του κτηρίου, με το σύστημα της αντιπαροχής. Ο Δήμος Αλίμου καταθέτει πρόταση, όπως είχε ήδη συνεννοηθεί με τη Διοίκηση του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Τελικά το Τριφύλλειο ανακηρύσσει ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΔΑΚΩΝ ΑΕ, η οποία όμως δεν πρότεινε την αποπεράτωση του ακινήτου, αλλά την κατεδάφισή του και την ανέγερση συγκροτημάτων 48 κατοικιών.
• 2023 (Νοέμβριος): το Τριφύλλειο Ίδρυμα παρεμβαίνει ενώπιον του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας ο χώρος να μην χαρακτηριστεί ως «χώρος πολιτισμού (πρόνοιας)», αλλά ως περιοχή Γενικής Κατοικίας, ώστε να είναι δυνατή η ανέγερση κατοικιών (ή και καταστημάτων) και η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου. Καθίσταται πλέον σαφές ότι το Τριφύλλειο Ίδρυμα επιδιώκει την παραβίαση των όρων της δωρεάς.
• 2024 (Ιανουάριος): πραγματοποιείται ανοικτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων και συλλέγονται υπογραφές των κατοίκων, με αίτημα τη διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου και την προστασία του σκοπού της δωρεάς και της χρήσης γης που ήδη υπάρχει στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια