Header Ads

Header ADS

ΝΑΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ:«Το νομοσχέδιο δεν προωθεί και δεν διασφαλίζει την παιδεία ως ποιοτικό δημόσιο αγαθό, ως βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας».

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7.3. 2024

«Το νομοσχέδιο δεν προωθεί και δεν διασφαλίζει την παιδεία ως ποιοτικό δημόσιο αγαθό, ως βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας».

« To “όχι” του ΠΑΣΟΚ στο συζητούμενο νομοσχέδιο είναι καθαρό και δεν έρχεται αντανακλαστικά. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε τις διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων που επιχειρεί η Κυβέρνηση», είπε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου τοποθετούμενη στην ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η Βουλευτής ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση υποστήριξε πως για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 16.

«Εδώ δεν ψηφίζουμε τους τίτλους των νομοσχεδίων αλλά το περιεχόμενο. Αν είχαμε φέρει εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ένα νομοσχέδιο με τον ίδιο τίτλο, θα είχαμε φροντίσει να έχει προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 16. To ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία. Επί 20 χρόνια λέμε ΝΑΙ στα ΜΗ

Κρατικά, ΜΗ Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με αναθεώρηση του Άρθρου 16, διότι σεβόμαστε το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως για άλλη μία φορά θέλει να αποφύγει έναν εκτενή και ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συνθέσεις και γι’ αυτό περιορίστηκε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δεν αντέχουν στην κριτική και που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσιαστική αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα.

«Με όρους επικοινωνιακούς, με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας υπόσχεστε άλλη μία ιατρική στην οποία θα μπορεί να φοιτήσει αυτός που δεν πέρασε στις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας με πανελλήνιες εξετάσεις. […] Ή λέτε πως τάχα κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα! Και όμως είναι γνωστό από τη διεθνή εμπειρία πως παραρτήματα κατά κανόνα στήνουν μικρά και όχι πολύ καλά ιδρύματα καθαρά για κερδοσκοπικούς και μόνο λόγους και όχι τα γνωστά σπουδαία Πανεπιστήμια. Αλλά ας υποθέσουμε ότι όντως υπάρχουν τουλάχιστον 10 κορυφαία πανεπιστήμια που είναι έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα και έχουν επικοινωνήσει μαζί σας για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Γιατί δεν μας ενημερώνετε για το ποια είναι αυτά τα Πανεπιστήμια ή για το τι ζητάνε;», τόνισε.

Η Νάγια Γρηγοράκου επεσήμανε πως η Κυβέρνηση με μόλις 25 άρθρα βιαστικά και άρον – άρον επιχειρεί να νομιμοποιήσει ιδιωτικές πρωτοβουλίες:

«Το σχήμα που προτείνετε είναι το εξής: Ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε συνεργασία με ένα κερδοσκοπικό fund, θα ιδρύσουν ένα «ΜΗ» κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα! Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει εδώ την προφανή αντίφαση», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο μεγάλο κομμάτι του νομοσχεδίου με τα οποία η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστήμιού ανέφερε: «Φέρνετε

180 άρθρα γραφειοκρατικών κυρίως διευθετήσεων. Άρθρα, που αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό που πνίγουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Άρθρα, που δεν λύνουν τα προβλήματα υποστελέχωσης που ταλανίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Άρθρα που δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, θα έλεγα πως τορπιλίζουν το ν.4957/2022 της κας Κεραμέως που είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως κορυφαία μεταρρύθμιση, αλλά μάλλον μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια αποδεικνύεται πως μάλλον δεν λειτουργεί».

Κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια στην εκπαιδευτική ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

«Δεν είναι τυχαίο που οι φοιτητές της Σπάρτης έδωσαν πρόσφατα δυναμικό παρόν σε πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με αφορμή το συζητούμενο νομοσχέδιο, διεκδικώντας την ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των σχολών τους», είπε.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία: https://www.youtube.com/watch?v=ka5TVqFCB9o

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.