Header Ads

Header ADS

Η βραβευµένη οικογενειακή κωµωδία του Ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη κάνει πρεµιέρα στη Χώρα το ερχόµενο Σάββατο.



Η βραβευµένη οικογενειακή κωµωδία του Ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη κάνει πρεµιέρα στη Χώρα το ερχόµενο Σάββατο. 

Ο γεννηµένος στο Σίδνεϊ σκηνοθέτης James Prineas φέρνει ένα απολαυστικό χάος στα Κύθηρα µε την τελευταία του ιστορία ροµαντισµού, περιπέτειας και νοσταλγίας στο " Χαµένος στα Κύθηρα ". 

Η ταινία Lost on Kythera, η τέταρτη µεγάλου µήκους ταινία ενός από τους πιο παράξενους και αγαπηµένους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου ελληνικού κινηµατογράφου, θα κάνει πρεµιέρα σε ειδική προβολή στο Ritz Cinema Randwick του Σίδνεϊ, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, πριν κυκλοφορήσει σε πόλεις της Αυστραλίας. 

Η πρεµιέρα, η οποία αρχίζει στις 4 µ.µ., υπόσχεται να είναι ένα συναρπαστικό απόγευµα για όλη την οικογένεια, µε δεξίωση ποτών µετά την προβολή, συνάντηση µε τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη της ταινίας και ειδικό αναµνηστικό του κοινού, τα οποία περιλαµβάνονται στην τιµή του εισιτηρίου. 

Μια ιδιότυπη κωµωδία µε ροµαντισµό στην καρδιά της, η ταινία "Χαµένοι στα Κύθηρα" διαθέτει ένα καστ από ελληνικά ταλέντα της πρώτης κατηγορίας - το κοινό θα γοητευτεί από τον θρύλο της ελληνικής σκηνής, Έφη Σταµούλη, και τους αγαπηµένους της οθόνης, Γιώργο Παπαγεωργίου και Δανάη Μιχαλάκη, οι οποίοι είναι τέλεια διαλεγµένοι ως η θεά Αφροδίτη και ο άτυχος ηµίθεος Ύµερος - και χαρισµατικούς ντόπιους των Κυθήρων που είναι αναµφισβήτητα εξίσου διάσηµοι στην τοπική παράδοση του νησιού.

Αυτό το ποικιλόµορφο ταλέντο δηµιουργεί µια ταινία που είναι τόσο γοητευτική όσο και ξεκαρδιστική και κάνει αµέσως αγαπητούς στο κοινό τους παράξενους χαρακτήρες της, την εκτός πραγµατικότητας πλοκή περιπέτειας και τα εκκεντρικά νησιώτικα καµώµατά της. 

"Ο Τζέιµς έχει το χάρισµα να χωράει τόσα πολλά σε µια ταινία και να το κάνει µε τέτοιο τρόπο που λιώνει τις καρδιές των θεατών παντού", δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου για τη συνεργασία του µε τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τζέιµς Πρινέας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και παλιός του φίλος. 

"Η αρχαία ελληνική ιστορία, οι ζωντανοί ντόπιοι, η πραγµατικά υπέροχη φαντασία του και η ικανότητά του να αποτυπώνει µε ενστικτώδη τρόπο τη ζωή στα Κύθηρα µέσα από την εκπληκτική κινηµατογράφηση - όλα αυτά κάνουν τις ταινίες του Τζέιµς πραγµατικά µοναδικές. Χρησιµοποιεί ανθρώπους και µέρη που σηµαίνουν πολλά γι' αυτόν και νοµίζω ότι γι' αυτό οι ταινίες του είναι τόσο όµορφες - υπάρχει τόση αγάπη µέσα τους!

" Γεννηµένος στο Σίδνεϊ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Prineas επέλεξε να επιστρέψει στη γενέτειρά του για την πρεµιέρα της τελευταίας του ταινίας. Εξάλλου, η Κυθηραϊκή διασπορά του Σίδνεϊ είναι µια από τις παλαιότερες και µεγαλύτερες Κυθηραϊκές κοινότητες της χώρας. 

Πιστεύεται ότι 100.000 Κυθηραίοι ζουν σήµερα στην Αυστραλία, µε τους περισσότερους από αυτούς να έχουν την έδρα τους στο Σίδνεϊ. Και, ενώ το Lost on Kythera είναι φαινοµενικά µια ιστορία αγάπης για δύο νεαρούς εραστές σε διακοπές, είναι σαφές ότι η ταινία αυτή έχει µεγαλύτερες φιλοδοξίες από το ροµαντισµό. 

"Τα Κύθηρα είναι ένα νησί µε τόσο απίστευτη ιστορία, πολιτισµό και οµορφιά και έτσι αυτή η ταινία είναι για µένα µια ευκαιρία να τα µοιραστώ µε την κυθηραϊκή διασπορά στο Σίδνεϊ, η οποία µπορεί να µην έχει έρθει στο σπίτι της για πολύ καιρό. 

Πραγµατικά, είναι µια προσπάθεια να επανασυνδεθούν οι Κυθήριοι και η ευρύτερη ελληνική διασπορά µε την κληρονοµιά τους και µεταξύ τους. Είναι ένας εορτασµός της καταγωγής, ένας φόρος τιµής στη µυθολογία µε τη µορφή της Αφροδίτης (που λέγεται ότι γεννήθηκε στα νερά των Κυθήρων και ο ιερότερος ναός της χτίστηκε εκεί) και ένα ερωτικό γράµµα σε αυτό το απίστευτα ανθεκτικό νησί που πέρασα την καριέρα µου προσπαθώντας να αποτυπώσω επαρκώς".

 Σχετικά µε τον James Prineas Ο James Prineas είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος και ιδρυτής της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής Join the Plot Films µε έδρα το Βερολίνο. Γεννηµένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής, ο James ήταν πάντα γοητευµένος από τα Κύθηρα, καθιστώντας τα κεντρικό άξονα της κινηµατογραφικής του δηµιουργίας. 

Έκανε το σκηνοθετικό του ντεµπούτο το 2016 µε την ταινία µεγάλου µήκους Kythera mon Amour. Κέρδισε διάφορα βραβεία, ενώ η µικρού µήκους εκδοχή της - The Beekeepers - ήταν φιναλίστ στο Sydney Tropfest 2017. Άλλες ταινίες µεγάλου µήκους του είναι οι Winter on Kythera (2018) και An Island named Desire (2020). 

Οι ταινίες µικρού µήκους του James ήταν εξίσου επιτυχηµένες µε τις µεγάλου µήκους ταινίες του, αποσπώντας βραβεία και αναγνώριση σε διάφορα διεθνή κινηµατογραφικά φεστιβάλ. Μια µικρού µήκους εκδοχή του Winter on Kythera επιλέχθηκε επίσης για το Cannes Short Film Corner το 2018.




























Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.