Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:“I have a dream” για την συγκοινωνία!!!



“I have a dream” για την συγκοινωνία!!!

«Έχω ένα όνειρο» είπε ο Αμερικανός ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μιλώντας σε Διαδήλωση στην Ουάσιγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία. Ήταν 28 Αυγούστου 1963 και ζητούσε αστικά και οικονομικά δικαιώματα καθώς και να δοθεί τέλος στον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε πολλοί γελούσαν με τις διεκδικήσεις του. Τις θεωρούσαν ανέφικτες. Σήμερα, 61 χρόνια μετά, πολλά από αυτά που διεκδικούσε είναι πλέον πραγματικότητα. Ο λόγος; Την ομιλία του άκουσαν 250.000 πολίτες ενώ πολλοί περισσότεροι υιοθέτησαν το «όνειρο» του και πάλεψαν γι’ αυτό… Έτσι το πέτυχαν, με όραμα και πίστη, όχι με ηττοπάθεια και παραίτηση!

Γιατί αυτή η εισαγωγή; Απλά γιατί η (προσωρινή) δρομολόγηση στα Κύθηρα ενός πλοίου που μπορεί να κάνει τη διαδρομή Πειραιάς-Κύθηρα σε περίπου 4 ώρες, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε! Θέλουμε να ελπίζουμε όμως ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να ονειρεύονται μαζί μας και είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν να δρομολογηθεί ένα πλοίο με τέτοια χαρακτηριστικά και στα Κύθηρα. Άλλωστε οι παλιότεροι ίσως θυμούνται το ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά για την εποχή. Το να διεκδικούμε μετά από δεκαετίες ένα ανάλογο πλοίο, είναι «μαξιμαλισμός»; Όχι!

Ας αποφασίσουμε λοιπόν ότι δεν μας ταιριάζει η μιζέρια και η ηττοπάθεια. Ας την αφήσουμε σε άλλους, ξέρετε εσείς σε ποιους αναφερόμαστε.

Ας μιλήσουμε για ένα «όνειρο» σε ότι αφορά τα Κύθηρα και την συγκοινωνία. Ένα όνειρο που η υλοποίησή του «θα φέρει κοντύτερα» στην Αττική τα Κύθηρα. Θα τα φέρει κοντύτερα στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διατήρηση των κατοίκων και την προσέλκυση νέων, στην ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

Ας προσδιορίσουμε αυτό το «όνειρο» και ας πούμε τι θα περιέχει:

1. Βελτίωση του λιμανιού στο Διακόφτι μετά από μελέτη που πρέπει άμεσα να γίνει.

2. Δρομολόγηση ασφαλούς πλοίου που θα μπορεί να καλύψει την απόσταση Πειραιάς-Κύθηρα σε περίπου 4 ώρες. Η άγονη γραμμή να αφορά τη σύνδεση Πειραιά-Κυθήρων-Αντικυθήρων-Κρήτης με ανάλογες προσεγγίσεις και στο Γύθειο.

3. Διατήρηση της γραμμής Νεάπολη-Κύθηρα-Αντικύθηρα με την αξιοπιστία που έχει σήμερα.

4. Ενίσχυση της πυκνότητας των αεροπορικών δρομολογίων το χειμώνα σε τουλάχιστον μια πτήση την ημέρα

5. Βελτίωση και επέκταση του κεντρικού σταθμού εξυπηρέτησης επιβατών καθώς και του διαδρόμου για να μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερα αεροπλάνα.

6. Βελτίωση του οδικού δικτύου στο τμήμα Σπάρτη-Νεάπολη με επέκταση του αυτοκινητόδρομου "ΜΟΡΕΑΣ" (όπως διεκδικεί και ο Δήμος Μονεμβάσιας που θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της Λακωνίας).

7. Βελτίωση του οδικού δικτύου των Κυθήρων, κυρίως του άξονα που συνδέει βορά-νότο.

8. Δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την κάλυψη των αναγκών κατοίκων αλλά και επισκεπτών και ιδίως της νεολαίας.

9. Υλοποίηση του πολλάκις εξαγγελθέντος δικτύου σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τουλάχιστον στα μεγάλα και τα τουριστικά χωριά.

Είναι πολλά αυτά που ζητάμε; Όχι, γιατί μόνο έτσι θα υλοποιηθούν οι περιβόητες εξαγγελίες για την «περιφερειακή ανάπτυξη» και την διατήρηση ζωντανών των νησιών μας.

Είναι ακριβά αυτά που ζητάμε; Όχι γιατί η ανάπτυξη των Κυθήρων μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα σημαντικό αριθμό τουριστών που θεωρούν υπερκορεσμένους πολλούς ελληνικούς προορισμούς και ψάχνουν για εναλλακτικούς.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη θα δημιουργήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας, όχι μόνο στον τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροδιατροφικό και τις συναφείς υπηρεσίες, διότι όλα είναι αλυσίδα. Θα φέρει την πολυπόθητη αύξηση του ενεργού πληθυσμού στα νησιά μας.

Με αλλά λόγια θα φέρει οφέλη και έσοδα που σύντομα θα αποσβέσουν την απαιτούμενη επένδυση.

Προϋπόθεση για τα πιο πάνω είναι να υιοθετηθούν από την συντριπτική πλειοψηφία των Κυθηρίων (και των φίλο-Κυθηρίων).

Προϋπόθεση είναι να διεκδικηθούν με αποφασιστικότητα.

Προϋπόθεση είναι να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.

Μπορούμε. Γίνεται!

Κορωναίος Γιάννης

Λουράντος Μανώλης (Πιέρρος)

Μεγαλοκονόμος Κοσμάς

Μιχαλακάκης Σπύρος

Πρέκκας Ιππόλυτος

Σούγιαννης Χαράλαμπος

Σιδέρη Αναστασία

Σουρής Ζαχαρίας

Τριφύλλης Μάνος

Χάρος Μανόλης

5 σχόλια:

  1. Εγώ είμαι μαζί σας. Ξερωτι σημαίνει να μένω στην Αθήνα, να πηγαινοερχομαι στα εξωτερικά και όταν θελω να πάω στα Κύθηρα να το παίξω παράγοντας να πρέπει να κατεβαινω Νεάπολη... Οχι μπραβο σας να ουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που είναι ο ακούραστος εργάτης των Κυθήρων 15 χρόνια τώρα, θα εξαφανιστεί αν μπει ταχύπλοο στις γραμμές του Γυθείου και του Πειραιά. Δεν το καταλαβαίνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε ξεφύγει τελείως... Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανονίστε να κάνετε καμιά βλακεια και να χασουμε το πορφυρουσσα και θα φατε το κηνυγι της αρκούδας μετα.. Δε φτανει που οι περισσότεροι μένετε στην Αθήνα έχετε και άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιες προτάσεις (οι 6,7,8,9) είναι σωστές, κάποιες καφενείου (οι 1,2,4) η 5 (επέκταση του αεροδιαδρόμου) είναι επικίνδυνη αλλά εσείς εκεί το χαβά σας, να γίνουμε Μύκονος. Ωραίο όνειρο Μάρτιν Λούθερ, μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.