Header Ads

Header ADS

Αντίδραση για το νέο «δάσος ανεμογεννητριών» στα Βάτικα - Δήλωση της Ελένης Κιούση



Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά έχουν πάρει άδεια παραγωγής δεκατρείς (13) αιολικοί σταθμοί.  Αυτό σημαίνει, περίπου, εκατόν εβδομήντα πέντε (175) ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα καταλάβουν μια στενή λωρίδα γης πλάτους 2,5χλμ.  έως 5 χλμ.

Σε δήλωση προχώρησε η Εκπρόσωπος στην ΠΕ Λακωνίας του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» Ελένη Κιούση. Το σχετικό δελτίο τύπου αφορά στην αναβολή της συζήτησης για την έγκριση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Λακωνία, στο 1ο τακτικό περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και στην πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού μας Δημήτρη Κουτσούλη για ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και τις επιπτώσεις του στην Πελοπόννησο.

Ακανθώδεις εκκρεμότητες

«Κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, την περασμένη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, έγινε σαφές ότι η νέα περιφερειακή διοίκηση έχει κληρονομήσει ακανθώδεις εκκρεμότητες από το παρελθόν. Έφερε προς έγκριση πλειάδα περιβαλλοντικών μελετών (ΜΠΕ) για νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Νότια Πελοπόννησο.

Η «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», μαζί με άλλες παρατάξεις της ντιπολίτευσης, ζητήσαμε αναβολή της συζήτησης για τις μελέτες αυτές και την πετύχαμε. Αλλά αναβολή δεν σημαίνει ακύρωση.

Κατοχή από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η αναβολή αφορά περιβαλλοντικές μελέτες για εννιά (9) αιολικούς σταθμούς και δύο (2) φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο νομό Λακωνίας. Οι οκτώ (8) αιολικοί σταθμοί προορίζονται για το Δήμο Μονεμβασίας, όπως και οι δύο (2) φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Πέντε (5) αιολικοί σταθμοί της «Τέρνα Ενεργειακής» σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Βάτικα και δύο (2) στις δημοτικές ενότητες Ασωπού και Μολάων. Γι’ αυτούς τους σταθμούς έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά έχουν πάρει άδεια παραγωγής δεκατρείς (13) αιολικοί σταθμοί. Αυτό σημαίνει, περίπου, εκατόν εβδομήντα πέντε (175) ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα καταλάβουν μια στενή λωρίδα γης πλάτους 2,5χλμ. έως 5 χλμ.

Βιομηχανικό σιλό

Εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για οργανωμένη και μη αντιστρέψιμη αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οφείλουμε, συνεπώς, να αποτρέψουμε το να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή του Μαλέα σε βιομηχανικό σιλό παραγωγής ενέργειας.

Ζώνη τοπίου εθνικής αξίας

Γι’ αυτό, η αναβολή πρέπει να γίνει ακύρωση. Και χρόνος για αδράνεια δεν υπάρχει. Πρέπει να κινηθούμε παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, να καταγραφεί η χερσόνησος του Μαλέα στο Περιφερειακό Πλαίσιο Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Πελοποννήσου ως «ζώνη τοπίου εθνικής αξίας». Και, δεύτερον, να αποχαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή του Καβομαλιά από «ζώνη αιολικής προτεραιότητας» στο νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, που είναι στα σκαριά για διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδική συνεδρίαση

Παράλληλα, ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Δημήτρης Κουτσούλης ζήτησε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και τις επιπτώσεις του στην Πελοπόννησο, διότι, ό,τι επιβαρύνει τον πολίτη αφορά πρώτα την αυτοδιοίκηση.

Ορθώς διαμαρτύρονται ο Δήμος Μονεμβασίας και ο Δήμος Ελαφονήσου για τη διαφαινόμενη κατάργηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, καθώς και του Πρωτοδικείου Γυθείου. Ορθώς ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ζητά την εξαίρεση του Πρωτοδικείου Γυθείου από τον σχεδιασμό.

Το κράτος απαιτεί από τους κατοίκους της Ελαφονήσου να συνδυάζουν τα – αραιά τον χειμώνα – δρομολόγια του φέρυ-μπωτ με του ΚΤΕΛ. Στη συνέχεια μαζί με τους κατοίκους της Νεάπολης, των Βελανιδίων, του Αγίου Νικολάου και όλων των Βοιών και τους δικηγόρους της περιοχής, να διανύουν απόσταση δύο (2) ωρών για να φτάσουν στη Σπάρτη και, μετά, να επιστρέφουν.

Ασύγγνωστη άγνοια

Αυτό απαιτεί το κράτος που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να συνδέσει το βορρά με τον νότο της Λακωνίας, κατασκευάζοντας ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Ένα κράτος που, πριν από τα δικαστικά καταστήματα, έκλεισε, με το ίδιο σκεπτικό, αστυνομικούς σταθμούς και τμήματα, δημιουργώντας ανασφάλεια στους πολίτες και, τελικά, περισσότερα προβλήματα απ’ όσα νομίζει ότι έλυσε. Η συγχώνευση και η κατάργηση δικαστικών καταστημάτων στη Λακωνία δείχνει ασύγγνωστη άγνοια των ιδιαίτερων συνθηκών του νομού μας και πρέπει να διορθωθεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.