Header Ads

Header ADS

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΜΗΜΈΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ



Την εβδομάδα που πέρασε συμμετείχα στην 159η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, όπου έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μας μαζί με άλλους 23 συναδέλφους, δημάρχους, περιφερειάρχες και δημοτικούς συμβούλους. Στην 1η μέρα της συνεδρίασης, κατά την οποία προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Απόστολος Τζιτζικώστας, τηρήσαμε 1 λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου ευρωπαίου οραματιστή Jacques Delors.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή προσωπικότητα.
Ο Delors διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 10 χρόνια (1985-1995). Υπήρξε ένας ηγέτης που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αποφάσεις και οι πολιτικές του όχι απλά επηρέασαν τους ανθρώπους της εποχής του, αλλά εξακολουθούν να μας επηρεάζουν και σήμερα, αφού αυτές αποτελούν τη βάση της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ευρώπης. Συνοπτικά, ο Delors:
1. Δημιούργησε την ενιαία αγορά μεταξύ των κρατών μελών της τότε ΕΟΚ, καθιστώντας δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.
2. Προετοίμασε τεχνικά και πολιτικά τη νομισματική ένωση, δηλαδή την υιοθέτηση και κυκλοφορία του κοινού νομίσματος (Ευρώ), μέσα από την εμβληματική «Επιτροπή Delors». Η νομισματική ένωση επιτεύχθηκε το 1992 με τη Συνθήκη του Maastricht.
3. Πέτυχε τη σύζευξη του καπιταλισμού με την κοινωνική πολιτική, μια εξίσωση που και σήμερα φαντάζει ουτοπική. Αντιτιθέμενος στην τότε κυριαρχία του αμερικανικού νεοφιλελευθερισμού του Reagan, o Delors κατάφερε να παγιώσει το σημερινό ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι και σήμερα απουσία κοινωνικής πολιτικής που υπάρχει στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Delors, υιοθέτησε την κεντρική ιδέα της ευρωπαϊκής αριστεράς περί αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάμων, μεγιστοποίησε την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εμπιστεύθηκε τους νόμους της οικονομίας της αγοράς, η οποία μέσα από την αυτορρύθμιση αφενός προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου γιγαντώνει τα οικονομικά μεγέθη με στόχο την δημιουργία περισσότερου πλούτου, άρα και μεγαλύτερης διανομής προς τους αδύναμους. Με λίγα λόγια, ο Delors είχε κοινό όραμα και ιδέες με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που πίστευε βαθύτατα στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ερχόμενος σε αντίθεση με τον απρόσωπο νεοφιλελευθερισμό που αποτελεί αποκύημα του ελιτισμού και δεν λαμβάνει υπόψη του τις μείζονες ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
4. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέδεσε το όνομά του με το γνωστό «πακέτο Delors», δηλαδή με ένα τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είχε ως κύριο στόχο τη συνοχή. Το πρόγραμμα αυτό ωφέλησε κατά κύριο λόγο τον ευρωπαϊκό νότο, άρα και τη χώρα μας, μέσα από τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής που χρησιμοποιούμε και σήμερα.
5. Υπήρξε ο «πατέρας» των πολιτικών της δια βίου μάθησης. Τον όρο αυτό εισήγαγε ο ίδιος το 1971 στη Γαλλία, ως εισηγητής του σχετικού γαλλικού νόμου, με αποτέλεσμα αργότερα να υιοθετηθεί επίσημα ως ευρωπαϊκή πολιτική. Ο Delors πίστευε ότι καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιμορφώνεται και να αποκτά διαρκώς δεξιότητες (skills) που θα τον βοηθήσουν όχι μόνο να αποδίδει καλύτερα στην εργασία του, αλλά και να βελτιώνει τις απολαβές και το βιοτικό του επίπεδο. Όλα αυτά σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε π.χ. με τους γονείς μας, όταν η λήψη ενός πτυχίου από κάποια σχολή αρκούσε ως δεξιότητα για το σύνολο του εργασιακού τους βίου.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ολομέλειας, υποδεχθήκαμε την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κα. Hadja Lahbib, η οποία μας ενημέρωσε αναλυτικά για τους βασικούς στόχους της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκίνησε την 1η του έτους.
Στις 18 και 19 Μαρτίου, θα έχουμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων στη Mons του Βελγίου, που συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή των Περιφερειών και την βελγική περιφέρεια της Βαλλονίας. Στη Σύνοδο θα συζητήσουμε τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ενόψει και των εκλογών για το Κοινοβούλιο της ΕΕ που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση της επικεφαλής της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων Margarita Prohens Rigo (ES/EPP), η οποία έθεσε το ζήτημα της ευελιξίας στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, ζήτημα κομβικής σημασίας και για την Ελλάδα.
Παράλληλα, υιοθετήσαμε συστάσεις και τροπολογίες σχετικά με τη στήριξη της γεωργίας και των μικρών επιχειρήσεων.
Τη 2η ημέρα της Συνόδου, 1500 τρακτέρ παρατάχθηκαν στους κεντρικούς δρόμους των Βρυξελλών, όπως και σε πολλές πόλεις όλης της Ευρώπης, αξιώνοντας περισσότερες ενισχύσεις για τον αγροτικό τομέα της ΕΕ, που βάλλεται από τις έκτακτες ειδικές ενισχύσεις για την Ουκρανία.
Από τη μέχρι σήμερα συμμετοχή μου στην Επιτροπή των Περιφερειών, ήδη από τις αρχές του 2020, έχω αποκτήσει σημαντική εμπειρία στα αυτοδιοικητικά ζητήματα της ΕΕ, εμπειρία που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την άσκηση και των δικών μου καθηκόντων, ειδικά στην 3η συνεχή θητεία μου ως Δημάρχου που πρόσφατα ξεκίνησε. Η δικτύωση και η συνεργασία με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη, η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, η άντληση καλών πρακτικών για τα τοπικά ζητήματα, αλλά και η δυνατότητα επαφής με τα στελέχη της ΕΕ που η γνώμη τους βαρύνει για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ελλάδα, αποτελούν στοιχεία που επιθυμώ να αξιοποιήσω και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ, για τη νέα διοίκηση της οποίας θα διεξαχθούν εκλογές στις 28 Φεβρουαρίου. Στις εκλογές αυτές σκοπεύω να είμαι υποψήφιος για το ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλευρό του νυν Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ν.Θεσσαλονίκης, στο πρόσωπο του οποίου η Αυτοδιοίκηση έχει βρει έναν εξαιρετικά έμπειρο αλλά και μαχητικό συνάδελφο, που έχει την όρεξη και τη διάθεση να δίνει μάχες για το καλό των Δήμων, άρα και των δημοτών μας.
Στόχος μου από τη συμμετοχή μου στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, είναι η προώθηση πολιτικών για τη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως η υιοθέτηση μιας κεντρικής πολιτικής για το δημογραφικό της ελληνικής επαρχίας, ζήτημα εθνικής υπόστασης που ως Κράτος καθυστερήσαμε πολύ να αντιληφθούμε.
«ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ» με Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το Λάζαρο Κυρίζογλου!

1 σχόλιο:

  1. Να γράφεις πράγματα που μπορούν να καταλάβουν οι γνωστοί άγνωστοι που θέλουν να σε βρίσουν... Τωρα τι θα βρουν να γράψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.