Header Ads

Header ADS

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤA ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ::"squall line" ("γραμμή λαίλαπας")



Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται κατά την διάρκεια της Κυριακής (11/2) και της Δευτέρας (12/2), από τα δυτικά προς τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας, στα πλαίσια ανάπτυξης οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού στην δυτική Μεσόγειο με τροχιά προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω μεταβολής θα είναι:
🔸Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ευρεία κλίμακα, αρχικώς στην δυτική Ελλάδα (μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 11/2) και, εν συνεχεία (από το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα, 12/2), στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
✔️Οι καταιγίδες σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να έχουν οργανωμένο χαρακτήρα με χαρακτηριστικά "squall line" ("γραμμή λαίλαπας" - οργανωμένο μέτωπο καταιγίδων ικανό να προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα) και να συνοδεύονται από σφοδρούς ριπαίους ανέμους, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.
✔️Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα έχουν εντονότερο χαρακτήρα σε ευρύτερη έκταση και μεγαλύτερη διάρκεια.
🔸Τους θυελλώδεις Νοτιάδες εντάσεως 6-7bf, τοπικά 8-9bf, στις θαλάσσιες περιοχές αλλά και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
✔️Κατά την διάρκεια της Δευτέρας (12/2), οι άνεμοι, αρχικώς στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα και, κατά την διάρκεια της ημέρας, στην ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο, θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
🔹Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην δυτική Ελλάδα ευνοώντας την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων σε ορεινές περιοχές της χώρας με μεγάλο υψόμετρο (άνω των 1500μ με εξαίρεση την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα που ενδέχεται, τοπικά να επεκταθούν έως τα 1000 - 1200μ).
🔶Η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί από την εν λόγω διαταραχή από αργά την νύχτα της Κυριακής (11/2) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (12/2) με βροχές και καταιγίδες που είναι πολύ πιθανό κατά διαστήματα να έχουν έντονο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από σφοδρούς ριπαίους ανέμους, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (αστραπές - κεραυνοί) και χαλαζοπτώσεις.
✔️Ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατούν στην Αττική ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου (10/2) και περισσότερο κατά την διάρκεια της Κυριακής (11/2), με εντάσεις 5-6bf, τοπικά 7bf.
🔷Την Τρίτη, (13/2) τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με τάση υποχώρησης και οι άνεμοι θα έχουν εξασθενήσει.
Ο καιρός, ωστόσο, θα διατηρηθεί άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται εκ νέου σε πολλές περιοχές της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.