Header Ads

Header ADS

Η Εκκλησία οφείλει να μην υπεκφεύγει και να πει το ουκ έξεστί σοι! Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Η Εκκλησία οφείλει να μην υπεκφεύγει και να πει το ουκ έξεστί σοι!

Η Εκκλησία οφείλει να μην υπεκφεύγει και να πει το ουκ έξεστί σοι!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ως γνωστόν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται όπως, εκ του Καταστατικού της Εκκλησίας προβλέπεται κάθε μήνα, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα διοικήσεως της Εκκλησίας, τα οποία βρίσκονται εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη. Η ημερήσια διάταξη καταρτίζεται από τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου, εν προκειμένω τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, τη υποδείξει του Αρχιεπισκόπου και ανάλογα με τα θέματα που υπάρχουν, είτε είναι επείγοντα, είτε σε εκκρεμότητα.

Οι συνεδριάσεις της ΔΙΣ, όταν βγαίνει το πρόγραμμα, είναι για τρεις ημέρες, όμως επί των ημερών του Μακαριωτάτου Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, οι συνεδριάσεις κρατούν το πολύ δύο ημέρες και την τρίτη ημέρα… τους ζυγούς λύσατε!

Δεν θέλει να πολυκουράζει τους Μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος ή μάλλον δεν θέλει να τους μπερδεύει και πολύ με τα θέματα της διοικήσεως, τα οποία θέλει να τα χειρίζεται μόνος του και να αποφασίζει. 

Επί Χριστοδούλου οι συνεδριάσεις της ΔΙΣ κρατούσαν τρεις και τέσσερις ημέρες, μερικές φορές και απογεύματα αν τα θέματα ήταν πολλά, αφού ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήθελε να εξαντλεί σχολαστικώς  όλη την ημερήσια διάταξη  και μάλιστα έκανε ο ίδιος τις εισηγήσεις και εξηγούσε κάθε θέμα με κάθε λεπτομέρεια.

Και τότε τον κατηγορούσε η “αντιπολίτευση”, που ήκμαζε στην Εκκλησία, τα νήματα της οποίας διακινούσαν οι γνωστοί Ιεράρχες, που ροκάνιζαν τον θρόνο του και μιλούσαν υποκριτικά για έλλειμμα Συνοδικότητας. 

Σήμερα που έχει, δυστυχώς, καταστρατηγηθεί κάθε έννοια Συνοδικότητας δεν τολμά να μιλήσει κανείς. Ουδείς εκ των Ιεραρχών θέτει θέμα. Όλοι αποδέχονται την κατάσταση ωσάν να μην τους αφορά! Αλλά και ποιος εκ των Ιεραρχών να τολμήσει να μιλήσει και να εγκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο για κατάχρηση εξουσίας και για περιφρόνηση του Σώματος της Ιεραρχίας; Άλλοι από σεβασμό, άλλοι από φόβο, άλλοι από ευγνωμοσύνη που τους έκανε Μητροπολίτες( ενώ θα ήταν ακόμη σε αναμονή και ίσως και στα αζήτητα) σιωπούν και ποδοπατούν έτσι τους όρκους που οι ίδιοι έδωσαν κατά την χειροτονία τους και συνθλίβουν την αρχιερατική τους συνείδηση. 

Για να καταλάβετε το λόγο που έπιασα πάλι μολύβι και χαρτί για να στηλιτεύσω αυτή την τακτική,είναι γιατί συνέβη ένα γεγονός που με έκανε να απορήσω.

Από την περασμένη εβδομάδα είχε εξαγγελθεί επισήμως ότι θα συνεδριάσει η  ΔΙΣ από Τρίτη 9 Ιανουαρίου έως Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Συμπτωματικά την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στο κρατικό κανάλι και θα μιλήσει για το περίφημο νομοσχέδιο, που αφορά την πολιτική συζυγία των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ήταν ευκαιρία που, ενώ την Τετάρτη θα αποφαίνετο για το θέμα ο Πρωθυπουργός, την επόμενη ημέρα Πέμπτη που θα συνεδρίαζε προγραμματισμένα για τελευταία ημέρα η ΔΙΣ να έπαιρνε θέση για το θέμα και να ανακοίνωνε προς τον ελληνικό λαό που θρησκεύεται τις θέσεις της Εκκλησίας μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Μάλιστα με δεδομένο ότι το θέμα αυτό έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό μας σύστημα, αφού καθημερινά απασχολεί τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς όμως, ο Αρχιεπίσκοπος μεθόδευσε έτσι τα πράγματα, ώστε η ΔΙΣ να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες τα θέματα έως την Τετάρτη το μεσημέρι και την Πέμπτη να μη συνεδριάσει, και οι Συνοδικοί Ιεράρχες να φύγουν στις επαρχίες των! Έχασε η Εκκλησία δηλαδή μία πολύτιμη ευκαιρία να ακουστεί ο λόγος της και να αποδείξει ότι δεν κρύβεται αλλά ανησυχεί και συμπάσχει με το ποίμνιο! Και προφανώς δεν το έκανε τυχαία. Είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλει  η διοίκηση της Εκκλησίας να βάλει το χέρι της ούτε στο κρύο ούτε στο ζεστό.

Θα μου πείτε και τι θα γίνει αν η Εκκλησία βγάλει ένα ακόμη ανακοινωθέν, με το οποίο να καταδικάζει αυτό το γεγονός; Μήπως αυτό  θα αλλάξει την ροή των πραγμάτων και θα σταματήσει την εξέλιξη τους; Σαφώς όχι. 

Εκ της εμπειρίας μας ξέρουμε και εκ της ιστορίας προκύπτει ότι αν η Πολιτεία αποφασίσει να επιβάλλει μια καινοτομία ακόμη και αν είναι αντίθετη προς τις αρχές και τις παραδόσεις του λαού μας, θα το κάνει. Θυμόμαστε τι έγινε με τον πολιτικό γάμο, τι συνέβη με τις ταυτότητες και τι θα γίνει τώρα με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, αφού βούληση της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει αυτό το μικρό ειδικό ακροατήριο με τις ιδιαιτερότητες και να αγνοήσει τους πιστούς, τους οικογενειάρχες, τους πολύτεκνους. Ίσως γιατί ξέρει ότι οι πολύτεκνοι ήταν μέχρι τώρα δεδομένοι ή μάλλον μπορεί να μην τους χρειάζεται πια και να προτιμά  τους προοδευτικούς!

Ωστόσο, πρώτον, θα έμενε στην ιστορία το ανακοινωθέν της Διοικούσης Εκκλησίας γιατί θα έδειχνε τα γρήγορα και ευαίσθητα αντανακλαστικά της. Θα έμεναν στην ιστορία οι Ιεράρχες που θα το υπέγραφαν.

Όπως ακριβώς έμεινε στην ιστορία ο Χριστόδουλος,ο Παντελεήμων Χρυσοφάκης, ο Άνθιμος, ο Αυγουστίνος και τόσοι άλλοι με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν σε ανάλογες εποχές. Δεύτερον, θα ανέπαυαν το ήδη πολυσκανδαλισμένο ποίμνιο. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα αγωνιά και αναμένει από τους Ποιμένες του μία ηρωϊκή αντίσταση. Μία ανακοίνωση με σθένος, με πυγμή, με τόλμη. Μπορεί να μην εισακουστεί η Εκκλησία, αλλά θα αναπαύσει τους χριστιανούς, οι οποίοι τώρα, στον κοινωνικό τους περίγυρο φαίνονται μόνοι. Πού είναι οι πνευματικοί ηγέτες του; Τι στάση κρατούν; 

Είναι άξιοι και ορθώς πράττουν, όσοι στις Μητροπολιτικές τους Περιφέρειες έχουν πάρει στάση για το θέμα και πληροφορούν το Ποίμνιό τους. Ειναι δέκα, είναι είκοσι; Όσοι είναι! Τους τιμά! Είναι όμως και επιβεβλημένο να υπάρξει μια θέση και ανακοίνωση ενιαία και επίσημη από το ανώτατο όργανο διοικήσεως! Δεν είναι οι χριστιανοί της Ελλάδος πρόβατα “ως μη έχοντα ποιμένα”!

Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει ακόμη στην προμετωπίδα του το όνομα της Αγίας  Τριάδος. Οπότε έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση η Διοικούσα Εκκλησία να διαμαρτυρηθεί. Ας μην εισακουστεί. Η ευθύνη θα είναι ολοκληρωτική της Κυβέρνησης, η οποία θα γραφεί με τα μελανώτερα χρώματα στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.

Οφείλει όμως η Εκκλησία να δείξει το σωστό. Να διαμαρτυρηθεί για τα νέα ήθη που πάνε να μας επιβληθούν. Να πει επιτέλους το  “ουκ έξεστί σοι”! Και τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο λαός. Γιατί ο λαός μπορεί να είναι τρομαγμένος, μαζεμένος, ανήσυχος, είναι όμως και ένα θηρίο που υπνώττει αυτήν την στιγμή… Κάποτε θα ξυπνήσει το θηρίο και θα βάλει τον καθένα στην θέση του: τους πολιτικούς οιονδήποτε χρωμάτων στο χρονοντούλαμπο της ιστορίας και τους θρησκευτικούς ηγέτες του να αλληλολιβανίζονται.

exapsalmos.gr11 Ιανουαρίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.