Header Ads

Header ADS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:Από τα Κύθηρα στην Κίσσαμο η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας (Φωτογραφίες)

Από τα Κύθηρα στην Κίσσαμο η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας

Με τις πρέπουσες τιμές αναχώρησε σήμερα το πρωί και μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας για την Κίσσαμο Χανίων. Η μεταφορά της εικόνας γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου Κισσάμου Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και λογω των ακαταλύτων ιστορικών δεσμών που έχουν τα Κύθηρα με όλη τη μεγαλόνησο.
Πρόκειται για το πιστό αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργού εικόνας της Μυρτιδιωτίσσης, το οποίο παραμένει μονίμως στα Μυρτίδια, στον παλαιό ναό της Ευρέσεως, γνωστό ως Καθολικό, και αντικαθιστά την πρωτότυπη εικόνα κατά την περίοδο της απουσίας της από τη Μονή. Η εν λόγω εικόνα, που εξέρχεται από το Ιερό Προσκύνημα των Μυρτιδίων για πρώτη φορά, είναι έργο του Θεοφίλη Σπιθάκη , είναι χωρίς χρονολογία και φέρει την επιγραφή "ΔΙΑ ΣΠΟΥΔΙΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΚΑΚΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΛΟΥΤΖΗ.ΠΟΙΗΜΑ ΘΕΟΦΙΛΗ ΣΠΙΘΑΚΗ" . Από την αναφορά του ονόματος του Ηγουμένου Ακακίου μπορούμε να χρονολογήσουμε το αργυρούν ένδυμα του αντιγράφου μεταξύ των ετών 1776-1825.
Το ιερό κειμήλιο συνοδεύουν ο ακούραστος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχώριου Περιουσίας κ. Ευάγγελος Βενάρδος, το μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ.Γεώργιος Καλλίγερος κ.α
(Οι ιστορικές πληροφορίες είναι από την εξαιρετική μελέτη της Ελένης Χάρου-Κορωναιου "Το προσκύνημα των Μυρτιδίων" Αθήνα 2007).
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγουλάς- Γιώργος Λουράντος.








Διαβάστε επίσης:
ΔΙΑΚΟΦΤΙ:Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΥΡΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΓΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟ ΜΕ ΤΟ ¨900 ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ¨

ΚΙΣΣΑΜΟΣ:ΜΕ ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΙΜΕΣ Η ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.