Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
Καλησπέρα!
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων, την «Μητρόπολη των Εορτών» κατά τον Άγ. Ιωάννη το Χρυσόστομο και αρκετός κόσμος – όπως συνηθίζεται – έχει φύγει από το νησί μας για να περάσει τις γιορτές στα μεγάλα αστικά κέντρα ή τους χειμερινούς προορισμούς. Εγώ, σταθερά, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάνω πάντα στα Κύθηρα, όχι μόνο λόγω των θεσμικών μου υποχρεώσεων, αλλά γιατί το νησί την περίοδο αυτή έχει μια άλλη αύρα, μια σπάνια ηρεμία και γαλήνη.
Την περασμένη Πέμπτη δώσαμε τον όρκο για τη νέα μας θητεία. Προσωπικά νοιώθω ότι οι πολίτες δικαίωσαν τις επιλογές μας από το 2014 και μετά δίνοντάς μας τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στο Δήμο Κυθήρων. Αλλά και εμείς θεωρώ ότι δικαιώσαμε και δικαιώνουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών, μέσα από το έργο μας και τις δράσεις μας.
Με αφορμή την ορκωμοσία μας και το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η νέα πενταετής δημοτική περίοδος, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου, με την παράκληση να τις διαβάσουν ιδιαίτερα οι νεοεκλεγμένοι συνάδελφοι, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί, που θα αναλάβουν τα αξιώματα αυτά για πρώτη φορά.
1. «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Αυτή η φράση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια που όσοι βρισκόμαστε χρόνια στη δημόσια διοίκηση, μπορούμε άνετα να επιβεβαιώσουμε. Με το να γίνεις Δήμαρχος, Βουλευτής, Υπουργός, Πρόεδρος Κοινότητας κ.λπ. είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξεις τον κόσμο, ούτε θα καταφέρεις να υλοποιήσεις όλα όσα επιθυμείς. Προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας, των αρτηριοσκληρωτικών δημοσίων υπηρεσιών, της απίστευτης πολυνομίας και επικάλυψης αρμοδιοτήτων και θα πρέπει να θεωρείς επιτυχία αν μπορέσεις να επιτύχεις μέρος έστω όσων έχεις στο μυαλό σου. Με λίγα λόγια, δεν είναι όλα εύκολα, δεν λύνονται όλα σε μία θητεία, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σχεδόν για τίποτε.
2. Η επιτυχία των στόχων που θέτεις, προκύπτει συνήθως από 2 πλευρές: καταρχήν από την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου οράματος. Για παράδειγμα, η δημιουργία ενός πολυδύναμου εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη μέση του νησιού, είναι για εμένα και την ομάδα μου ένας στόχος, ένα όραμα. Το όραμα από μόνο του, όμως, δεν λέει τίποτα αν δεν έχεις τη μέθοδο για να το υλοποιήσεις. Η μεθοδολογία με την οποία προσεγγίζει κανείς τα αναπτυξιακά ζητήματα στην αυτοδιοίκηση έχει μεγάλη σημασία. Δεν γίνονται όλα μαζί, δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα μονομιάς. Θυμίζω ότι για να τσιμεντοστρώσουμε τον περιφερειακό δρόμο του Ποταμού Αντικυθήρων (μήκους 1100μ.) χρειάστηκαν σχεδόν 6 χρόνια για τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων!
3. Όσο μειώνεται το μόνιμο προσωπικό του Δήμου, τόσο θα αυξάνουν τα προβλήματα. Ο νέος χρόνος θα βρει το Δήμο μας με 2 λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους σε κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες. Ενώ έχουμε πάρει έγκριση για τη διενέργεια μόνιμων προσλήψεων (1 ΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 4 ΔΕ Διοικητικού – Οικονομικού, 1 ΔΕ Οδηγών και 1 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων), το ΑΣΕΠ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία μέχρι σήμερα και είναι πραγματικά άγνωστο το εάν και πότε θα προσληφθεί αυτό το προσωπικό.
4. Ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων είναι σημαντικός όταν τηρούνται ορισμένοι όροι. Οι τοπικοί πρόεδροι που εξελέγησαν πρέπει να είναι παρόντες, να μην εξαντλούν την ενεργητικότητά τους σε τυπικά έγγραφα ή στις προτάσεις των έργων μία φορά το χρόνο (αν αθροίσουμε το κόστος των έργων που προτείνουν οι 14 Κοινότητες, δεν επαρκεί ούτε ο μισός προϋπολογισμός της Περιφέρειας!). Και φυσικά να συνεργάζονται με τους Αντιδημάρχους για κάθε ζήτημα που προκύπτει. Ο ρόλος τους μπορεί να είναι καθαρά γνωμοδοτικός, όμως, ένας Πρόεδρος που είναι ρεαλιστής και γνωρίζει να ιεραρχεί σωστά τις ανάγκες, είναι πολύ χρήσιμος και αποδοτικός στην Κοινότητά του αλλά και στο Δήμο γενικότερα. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι όταν οι αντιπολιτευτικές τακτικές καθορίζουν τη στάση των τοπικών προέδρων, τίποτε απολύτως δεν επιτυγχάνεται.
5. Μελέτες, μελέτες, μελέτες! Χωρίς μελέτες, έργα ΔΕΝ έχει! Ανάπλαση Αβλέμωνα, νέα γήπεδα, αφαλατώσεις, δρόμοι, Μάκρωνας κ.λπ.: όλα αυτά τα μεγάλα έργα ήρθαν στο νησί μας επειδή υπήρξε σωστή μελετητική προετοιμασία. Γι΄ αυτό, και στον Προϋπολογισμό του 2024, που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, έχουμε βάλει μεγάλα ποσά για μελέτες. Για παράδειγμα, αν θέλουμε μέσα στην επόμενη θητεία να αναβαθμιστεί το οδικό μας δίκτυο (κεντρικό και εσωτερικό), πρέπει να γίνει μια μεγάλη ενιαία μελέτη, με σωστά τοπογραφικά και εγκρίσεις. Το ίδιο ισχύει για την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης, για την επισκευή των παλαιών κοινοτικών γραφείων, για νέες αναπλάσεις κ.λπ. Και ο πιο γρήγορος τρόπος να γίνουν οι μελέτες αυτές είναι με Προγραμματική Σύμβαση – Πλαίσιο, με άλλη Αναθέτουσα Αρχή (οριζόντια συνεργασία Αναθετουσών Αρχών), διαδικασία με την οποία ωριμάζουν και εκτελούνται εκατοντάδες μεγάλα δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα.
6. Η εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση έχει τεράστια σημασία. Σε προφυλάσσει από διαφόρων ειδών γραφειοκρατικές και διοικητικές παγίδες, που δύσκολα βλέπει ένας νεοεκλεγμένος, αλλά αμέσως αντιλαμβάνεται ένας εμπειρότερος. Γι΄αυτό προτρέπω όλους τους νέους στα κοινά, να αντλήσουν από την εμπειρία των παλαιότερων, να ρωτάνε, να εκφράζουν κάθε προβληματισμό ή απορία, ακόμα και αν θεωρούν ότι είναι κάτι απλό. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν και εκείνοι την εμπειρία που είναι απαραίτητη αν θέλεις να είσαι αποτελεσματικός και χρήσιμος στην τοπική κοινωνία.
7. Τέλος, οι αντιπολιτευτικές κορώνες, οι φαμφάρες περί «χρήσιμων και μη χρήσιμων έργων», οι αναθεματισμοί του τύπου «το τάδε χωριό τιμώρησε το Δήμαρχο και τώρα θα του δείξουμε» και άλλοι τέτοιοι ψευτοπαληκαρισμοί, καμία θέση δεν έχουν – και δεν θα επιτρέψω να έχουν – από την πόρτα του Δημαρχείου και μέσα. Πιστεύω ότι ΟΛΟΙ οι εκλεγμένοι ΟΛΩΝ των Παρατάξεων έχουν ο καθένας ενδιαφέρουσες προτάσεις για το νησί και τα χωριά τους. Το αν είναι εφικτές και πώς μπορούν να υλοποιηθούν θα κάτσουμε να το δούμε, να το συζητήσουμε.
Ας συμβάλουν λοιπόν όλοι με ηπιότητα, ηρεμία και επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο, αποφεύγοντας συνήθεις αντιπολιτευτικές πρακτικές, που όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα, μάλλον αρνητικά αποτελέσματα έχουν, παρά θετικά. Εξάλλου, όπως έχει δείξει η πρακτική, τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποτέ δεν είναι άσπρο και μαύρο. Σήμερα είσαι εδώ, αύριο εκεί, σήμερα στην τάδε παράταξη, αύριο στην άλλη κ.ο.κ.
Σημασία έχει να είσαι χρήσιμος στον τόπο και να σε θυμούνται μετά από χρόνια για το έργο σου και όχι για τις φωνές σου!
Καλά Χριστούγεννα, καλή αυριανή, με υγεία και δύναμη!
Δεν υπάρχουν σχόλια