Header Ads

Header ADS

Η εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών στη Χώρα των Βάσκων


Η εκδρομή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών στη Χώρα των Βάσκων

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών πραγματοποίησε πενθήμερη εκδρομή στη Χώρα των Βάσκων από 3 έως 7 Νοεμβρίου 2023.

Στη Χώρα των Βάσκων η φύση είναι όμορφη και καταπράσινη , με πυκνά δάση και απέραντα λιβάδια. Οι περισσότερες πόλεις είναι χτισμένες κοντά σε νερό, ποτάμια ή θάλασσα και υπάρχει πλούτος από τη φύση, τα μεταλλεύματα, τη βιομηχανία , κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία , καθώς και συσσωρευμένος πλούτος από τις μεγάλες εξερευνήσεις και τις κατακτήσεις των ιεραποστολών, κυρίως στη νότια Αμερική, αλλά και από τον σημερινό τουρισμό. Οι υπερμεγέθεις καθεδρικοί καθολικοί ναοί δεσπόζουν στα κέντρα των πόλεων, όπως και οι αρένες για τις ταυρομαχίες και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η παραδοσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με τη μοντέρνα.

Πρώτη στάση για την ωραία τσιριγώτικη παρέα ήταν το Μπιλμπάο. Βιομηχανική πόλη με νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα αρχιτεκτονική και ωραία ρυμοτομία, με κεντρικό χαρακτηριστικό τις στρογγυλές διασταυρώσεις. Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη στο μουσείο μοντέρνας τέχνης Guggenheim, με έργα των Πικάσο, Andy Warhol, και άλλων. Δεν έλειψαν οι επισκέψεις στα γραφικά μεζεδοπωλεία με τους διάσημους μεζέδες tapas στις τυπικές περίκλειστες πλατείες των Βάσκων.

Επόμενη στάση η Βιτόρια Γκαστέιζ, η πρωτεύουσα των Βάσκων και κατόπιν η Παμπλόνα, όπου γίνονται το καλοκαίρι οι διάσημες ταυροδρομίες, στα γραφικά μεσαιωνικά στενά της πόλης με τα πεντακάθαρα καλντερίμια.

Οι επόμενες μέρες περιλάμβαναν περιηγήσεις στο γραφικό χωριό Comillas, όπου βρίσκεται το σπίτι του διάσημου αρχιτέκτονα Gaudi, στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Santillana del Mar, στο μουσείο προσομοίωσης των ξακουστών σπηλαίων με τα παλαιολιθικά ανθρώπινα ευρήματα της Altamira και βέβαια στη ξακουστή Guernica, το χωριό που έγινε διάσημο από τον ομώνυμο πίνακα -σύμβολο της Παγκόσμιας Ειρήνης του Pablo Picasso εμπνευσμένο από τον ολέθριο βομβαρδισμό του χωριού από τους Γερμανούς στα 1937.

Τέλος, εντυπωσιακό ήταν το San Sebastian ,το άλλοτε βασιλικό θέρετρο της βασίλισσας Maria Christina, με τον επιβλητικό καθεδρικό, τις ωραίες γέφυρες και τη γραφική απέραντη παραλία. Βόλτα με το τρενάκι στον λόφο με την υπέροχη θέα της λουτρόπολης και τα μανιασμένα κύματα στο Χτένι του Ανέμου.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη γαλλικό κομμάτι της Χώρα των Βάσκων, που δίνει μια άλλη διάσταση στην κουλτούρα της και στη διάσημη πόλη Biarritz, ένα κοσμικό θέρετρο με μεγαλοπρεπή κτίρια και πανέμορφες παράλιες.

Ήταν μια υπέροχη εκδρομή, με εξαιρετική τσιριγώτικη παρέα και με, εξίσου, εξαιρετική ξεναγό.

Ευχόμαστε και του χρόνου...

Για τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Βασιλική Σαμίου Μαίρη Γλυνού-Καλλιγέρου





Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.