Header Ads

Header ADS

Διαγωνισμός 300 εκατ. ευρώ για 608 πυροσβεστικά οχήματα



Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 608 οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Και εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ο σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών, προβλέπει την προκήρυξη του σημαντικότερου μέρους του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Πρόκειται για το περίπου 60% του συνολικού προγράμματος και το πιο «βαρύ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 656 εκατ. και συνολικά εννέα ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

Ο πρώτος εξ αυτών των διαγωνισμών για τα πυροσβεστικά οχήματα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προμήθειες του Πυροσβεστικού Σώματος στην ιστορία του και αφορά τον ευρύ εκσυγχρονισμό και τη μεγέθυνση των διαθέσιμων μέσων του. Ο διαγωνισμός για τα 608 οχήματα που προκηρύσσεται οσονούπω είναι προϋπολογισμού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, αυξημένος από τον προηγούμενο διαγωνισμό των 250 εκατ. που κηρύχθηκε άγονος το καλοκαίρι. Αφορά 11 διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων της Πυροσβεστικής και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ.

Σε αυτόν τον νέο διαγωνισμό, που διενεργείται έπειτα από προετοιμασία που περιέλαβε μεγάλο, διεθνή, ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο και εκτενή ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους προκειμένου να αποφευχθούν ενστάσεις και καθυστερήσεις, αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι εισαγωγείς φορτηγών, όπως οι Mercedes, Man, Iveco, Renault, Daf και άλλοι, σε συνεργασία με εξειδικευμένους υπερκατασκευαστές πυροσβεστικών οχημάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και διενεργούσα τον διαγωνισμό αρχή η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτός είναι μόνο ο πρώτος από μια σειρά διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν από τώρα έως και τα τέλη Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Συνολικά ο προϋπολογισμός της Πολιτικής Προστασίας για την απόκτηση νέου εξοπλισμού φθάνει τα 656 εκατ. ευρώ.

Εκτός λοιπόν από τον διαγωνισμό για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα και ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των επτά αεροσκαφών Canadair CL-415, προϋπολογισμού 43 εκατ. (+ ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης θα προκηρυχθεί εντός του 2023 ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 155 εκατ. πλέον ΦΠΑ για την προμήθεια αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, όπως και άλλος ένας προϋπολογισμού 12,6 εκατ. (+ ΦΠΑ) για την προμήθεια UAV drones για εναέρια επιτήρηση.

Άλλοι πέντε επικείμενοι, δηλαδή έως και τον Δεκέμβριο, διαγωνισμοί θα αφορούν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους (προϋπολογισμού 10 εκατ. + ΦΠΑ), προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων έργου (19,3 εκατ. + ΦΠΑ), φορητούς θαλάμους για τη μεταφορά των ασθενών (3,2 εκατ. + ΦΠΑ), ειδικά οχήματα περιπολίας για την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα (25,4 εκατ. + ΦΠΑ) και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (4 εκατ. + ΦΠΑ).

Οι παραπάνω διαγωνισμοί έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που προκηρύχθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνολικού προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ, όπως εξηγεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, αποτελούν τους επισπεύδοντες της όλης διαδικασίας.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη προμήθεια εξοπλισμού που έγινε ποτέ για την Πολιτική Προστασία. Ο επικεφαλής της Μονάδας και εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ εξηγεί ότι «με δεδομένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα του υπουργείου και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο μηχανισμός αυτός του ΤΑΙΠΕΔ, ενδεχόμενες καθυστερήσεις όπως από προσφυγές αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν». Εξάλλου, το μήνυμα προς τους υποψήφιους αναδόχους ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας των ενστάσεων έχει δώσει ξεκάθαρα και ο Βασίλης Κικίλιας σε σχετικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους λίγους μήνες με όλους τους ενδιαφερομένους, όπως πληροφορείται η «Κ».

 

Πηγή: kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά όλα αυτά και έπρεπε πολύ νωρίτερα.Σε λίγο δεν θα υπάρχει προσωπικό να τα χειριστεί όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.