Header Ads

Header ADS

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΣ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Φ/Β με το ερωτηματικό πού και πότε τραβήχτηκε. Ήταν εύκολο για μένα να την αναγνωρίσω. Υπάρχουν χαρακτηριστικά στοιχεία που με διευκόλυναν.

Ποταμός 17 ή 18 Απριλίου 1908 παραμονή ή ανήμερα των εγκαινίων της «Νέας» Λαριώτισσας που έγιναν τη Νέα Παρασκευή, δηλαδή της «Ζωοδόχου Πηγής». Αυτό το απόμακρο αλλά ιστορικό διήμερο «ξαναζωντανεύει» στο βιβλίο μου «Ποταμός – Ιστορία και Εικόνες» που περιλαμβάνει και πλήθος φωτογραφιών.

Τη συγκεκριμένη φωτογραφία ήξερα ότι είχε βγει μα την είχα ταυτοποιήσει με άλλη. Ίσως και ο ρεπόρτερ της εποχής να είχε κάνει λάθος και ο παριστάμενος φωτογράφος να τράβηξε τρεις και όχι δύο φωτογραφίες. Τις άλλες δύο τις δημοσιεύω στο βιβλίο. Αυτή, η τρίτη, πραγματικός θησαυρός αποθανατίζει και τη φιλαρμονική του Πειραιά που για εκείνη τη μέρα είχε έλθει με το πλοίο «Κεφαλληνία» του Διακάκη φέρνοντας και 100 Κυθήριους μαζί και μέλη της αδελφότητος του Πειραιά. Την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής παρίσταται πάντα στον Ποταμό και η Μυρτιδιώτισσα.

Η τελετή των εγκαινίων, η περιφορά της Εικόνας, το βραδινό γλέντι και η συμμετοχή της Φιλαρμονικής έχουν διασωθεί και υπάρχουν στο βιβλίο. Να που τελικά έχει διασωθεί και η μορφή μουσικών που μας είχαν έρθει τότε. Προσθέτω δύο φωτογραφίες με σημειωμένα κοινά πρόσωπα που εντόπισα που αποτελούν και την απόδειξη.

Το ένα αφορά στον Δήμαρχο της εποχής, Μιχάλη Μεγαλοκονόμο, βασικό μοχλό της ανέγερσης του νέου Ναού.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.