Header Ads

Header ADS

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στον Πειραιά σε έργο εκτελούμενο από την Περιφέρεια Αττικής



Πειραιάς, 3/10/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στον Πειραιά σε έργο εκτελούμενο από την Περιφέρεια Αττικής

Από χθες θρηνούμε έναν ακόμα νεκρό εργάτη στον Πειραιά, έναν ακόμα εργάτη που δεν θα γυρίσει στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Παράλληλα, απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες που συντελέστηκε το νέο έγκλημα και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες.

Για ακόμη μια φορά εργαζόμενος θυσιάστηκε με τίμημα την ίδια του τη ζωή στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Η λίστα καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή είναι γραφτό της μοίρας μας ούτε επειδή φταίει η «κακιά η ώρα».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα συντελέστηκε ακριβώς επειδή το Κράτος, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές έχουν αποψιλώσει το προσωπικό τους, με στόχευση να εκτελούνται τα δημόσια έργα από ιδιωτικές εταιρείες και εργολαβίες, να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και να παίρνουν νέα μερίδια κέρδους από τομείς που πριν ήταν στην αρμοδιότητα του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μετέτρεψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, με αποψίλωση του προσωπικού του, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου εκτέλεσης των έργων σε Περιφέρεια και Δήμο είναι από ελλιπείς έως ανύπαρκτες, καθεστώς που ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια.

Για τους λόγους αυτούς, οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση για την έλλειψη ελέγχων από το ΣΕΠΕ, τους εργολάβους ανάδοχους του έργου «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» που έσπασε σε υπεργολαβίες, την Περιφέρεια Αττικής που είχε την ευθύνη εποπτείας του αναδόχου και καλής εκτέλεσης του έργου αλλά και το Δήμο Πειραιά που συνέταξε την αρχική μελέτη και ενέκρινε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου περιοχής Αγίου Διονυσίου Δήμου Πειραιά, κάτι που μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε.

Το μπαλάκι ευθυνών για το νέο εργοδοτικό έγκλημα φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα και γιατί φτάνουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γιατί κάθε τόσο έχουμε καταστροφές. Από καταγγελίες μάλιστα προκύπτει ότι η εταιρεία ήδη από το 2020 είχε διαπιστώσει την παλαιότητα των φρεατίων, είχε ενημερώσει σχετικά και την Περιφέρεια Αττικής, όπως το γεγονός ότι σε αυτά είχαν συμβεί μεταπτώσεις, σαν αυτή που στοίχισε τη ζωή στον άτυχο εργάτη.

Οι ευθύνες των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών είναι τεράστιες και διαχρονικές, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους εργολάβους. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι «τρέχουν και δεν φθάνουν» ώστε να παρακολουθούν την καλή εκτέλεση των έργων, ενώ μέσω και του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» ιδιωτικοποιείται και αυτός ο τομέας ευθύνης του Δήμου Πειραιά.

Καλούμε όλους και όλες να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά εφαρμόζει και η πλειοψηφία των ΟΤΑ.

Να υπάρξει μαζική αγωνιστική απάντηση στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και Δήμους.

Γιατί για εμάς η ανθρώπινη ζωή έχει αξία και δεν μπορεί να στερείται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.