Header Ads

Header ADS

Βαγγέλης Σμαρδένκας Τσικναρος:Καλή πέψη.



Καλή πέψη.

Τώρα που τέλειωσε και αυτό το πανηγύρι να ευχηθώ καλή πέψη σε όσους χόρτασαν πατρίδα και περηφάνια από το ξέπνοο όχι ενός δικτάτορα, των στρατηγών και όσων φυγανε για Μέση ανατολή. Σε όσους χόρτασαν το - όλοι μαζί – στο κάδρο της δήθεν αντιφασιστικής ενότητας, τόσο παραπλανητικό που προσπαθούν να χωθούν μέσα σε αυτό το καδρο , φασίστες και ναζιστές.

Που χορτάσαμε αναλύσεις και μεγάλα λογία για το ηρωικό όχι – όχι του λαού – αλλά ενός δικτάτορα. Και έτσι μέχρι σήμερα έχουμε το παράδοξο σαν χώρα να γιορτάζει την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η μόνη που κατόρθωσε να νικήσει τον εισβολέα, αλλά και η μόνη που παραβλέπει την περίοδο της Κατοχής, αφού από το 1945 και μετά νομιμοποιήθηκαν οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, και όλες οι αναφορές των επισήμων επικεντρώθηκαν αποκλειστικά και μόνο στο αλβανικό μέτωπο και τον αγώνα του ελληνικού στρατού και της ηγεσίας του, και ετέθη σε σκληρή παρανομία ό,τι σχετιζόταν με την ΕΑΜική Αντίσταση

Το συνεχές μεταξύ Μετώπου και Αντίστασης είχε και ξεκάθαρες πρακτικές συνδέσεις. Η πλειοψηφία των πρώτων ανταρτών που στελέχωσαν τους ένοπλους σχηματισμούς του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ ήταν πρώην στρατιώτες και αξιωματικοί που είχαν πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο.

Ετσι στις μέρες μας όταν αναφερόμαστε στην 28η Οκτωβρίου, το μυαλό μας πάει στον αγώνα του ελληνικού στρατού στα αλβανικά βουνά, στις γυναίκες της Πίνδου, στο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού ή του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στη σατιρική απόδοση των Ιταλών, αλλά όχι στα πρωτόγνωρα δεινά που υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στον τεράστιο αντιστασιακό αγώνα του. Με αυτόν τον τρόπο καθιερώθηκε να γιορτάζουμε «λάθος» την 28η Οκτωβρίου.

Αν όντως θέλουμε να τιμάμε τους πραγματικούς ήρωες του 41που είναι οι αφανείς στρατιώτες και οι θυσίες τους. Καλό είναι να είμαστε περήφανοι για τους προγονούς μας όμως πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε περήφανους και τους απογόνους μας.

Για αυτό πιστεύω πως τα πρώτα που πρέπει να ακούγονται αυτή την μέρα είναι.:

Ο δίσκος "Αλβανία", σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού, στίχους του Πυθαγόρα και ερμηνεία της Μαρινέλλας, με τραγούδια εμπνευσμένα από την εποποιία του 1940-41. Οι στίχοι του Πυθαγόρα αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο εικόνες και γεγονότα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. https://youtu.be/98Idg2Qo_CU?si=KR0BvSnvRD3I9Cmu

Οδυσσεας Ελυτης

Άσμα Ηρωικό Και Πένθιμο Για Τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό Της Αλβανίας.

Ένα αποσπασμα από τον Νοτη Μαυρουδη. https://youtu.be/FxEI4y6p_kI?si=3vJB4DwPdTxT9Int

TΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ – 1977 https://youtu.be/TrXeUIeShYk?si=ol5MRQgZ-SBda_XF

«Η πορεία προς το μέτωπο»

3 σχόλια:

  1. Πως το επαθες κ δεν προτεινες τον Υμνο του ΕΑΜ τετοια μερα;Πετριωτες ηταν κ αυτοι.. Simon Templar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομμουνιστής και πατριώτης είναι έννοιες ασυμβατες

      Διαγραφή
    2. Ενω ταγματασφαλίτες δωσίλογοι και χιτες ειναι συμβατές;;;

      Διαγραφή

Από το Blogger.