Header Ads

Header ADS

ΔΑΒΑΚΗΣ: "Η 28η Οκτωβρίου είναι όλοι αυτοί που αντιμετώπισαν ΠΡΩΤΟΙ την ιταλική επίθεση,σαν σήμερα πρίν 83 ακριβώς χρόνια!"



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;


Η 28η Οκτωβρίου είναι όλοι αυτοί που αντιμετώπισαν ΠΡΩΤΟΙ την ιταλική επίθεση,σαν σήμερα πρίν 83 ακριβώς χρόνια!

Είναι όλοι αυτοί ,που αυτή τη μέρα μας κάνουν πιο περήφανους, που ως Έλληνες είμαστε απόγονοί τους!Γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου,γιατί έδωσε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα !Τους καθηλώσαμε εκεί για έξη μήνες, πολεμώντας ηρωϊκά ,όταν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη παραδίδονταν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες…
Γιατί ήταν εκεί ο Κώστας Δαβάκης που τον βλέπουμε πάνω στον Κίτσο του.Γιατί ήταν εκεί ο Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη της Ιταλοκρατούμενης τότε Δωδεκανήσου,που «έπεσε»ηρωϊκά την 1η Νοεμβρίου, μαχόμενος με τον λόχο του κατά των Αλπινιστών για την ανακατάληψη του υψώματος της Τσούκας και ο Ντάσκας που «έπεσε»και αυτός λίγο μετά.

Γιατί ήταν δίπλα στον Δαβάκη ο υπασπιστής του από το Γύθειο, Πιέρρος Σφαλαγκάκος,που πολέμησε ηρωϊκά στη Φούρκα,στο Κεράσοβο και στο Ταμπούρι.Γιατί ήταν ο Καραβίας,ο Μισύρης,ο Ρογκάκος,ο Πατιστής,ο Θεοτικός, ο Αντωνόπουλος,ο Γεωργιάδης,ο Μετζίλης,ο Βασιλόπουλος,ο Λαμπράκης,ο Γερακίνης,ο Μελάς ο Σπυρόπουλος, ο Σκουρολιάκος, ο Παππάς, ο Κουρμπούζος .

Γιατί ήταν οι Επταχωρίτες που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον Δαβάκη και τα «άξια παλικάρια»του.Τους άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους και έγραψαν μαζί τους Ιστορία..! Μια σχέση που ζει μέχρι σήμερα …
Και φυσικά γιατί ήταν οι απλοί στρατιώτες του Αποσπάσματος Πίνδου,της θρυλικής 8ης Μεραρχίας του στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου,που το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά το έκαναν πράξη στα βουνά της Ηπείρου❗️
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!

1 σχόλιο:

  1. Μετά τη λήξη του νικηφόρου ιταλο-ελληνικού πολέμου στην Αλβανία, ο ήρωας πια της Πίνδου Κωνσταντίνος Δαβάκης, συμβούλευε τους Έλληνες αξιωματικούς, ότι η θέση τους ήταν στην Ελλάδα κι όχι στη Μέση Ανατολή, προς την οποία έφευγαν τότε αξιωματικοί και πολίτες. Εδώ είναι η θέση μας, γιατί εδώ είναι οι κατακτητές, κι εδώ πρέπει να μείνουμε και εμείς οι αξιωματικοί, που πρέπει να πάρουμε μέρος στον αγώνα αντίστασης εναντίον τους.
    Δυστυχώς, τον Δαβάκη τον πιάσαν γρήγορα οι Ιταλοί κατακτητές για τη στάση του αυτή και τον μετέφεραν με πλοίο προς την Ιταλία. Το πλοίο που τον μετέφερε τορπιλίστηκε, πιθανότατα από τους ίδιους τους φασίστες Ιταλούς, κι ο Δαβάκης χάθηκε έτσι στα πελάγη της Αδριατικής.
    Η θέση αυτή του Κώστα Δαβάκη έπαιξε σίγουρα κι αυτή το θετικό ρόλο της στην οργάνωση και ανάπτυξη της κατοπινής ένδοξης Εθνικής Αντίστασης στην πατρίδα μας. Στην οποία Εθνική Αντίσταση, πρώτη θέση θα είχε ο Κώστας Δαβάκης, αν ζούσε και δε χανόταν στην Αδριατική από τις ύπουλες ενέργειες των κατακτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.