Header Ads

Header ADS

Εφιάλτης: Τα επόμενα χρόνια, σε νησιά μας το νερό των γεωτρήσεων θα είναι πλέον υφάλμυρο!



Στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

//

Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα, καθώς ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της υφαλμύρωσης, η σκιά του οποίου αρχίζει και πλανάται ολοένα και πιο πολύ πάνω από κάποια νησιά μας.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε κάποια νησιά μας το νερό των γεωτρήσεων θα είναι πλέον υφάλμυρο. «Στη Μύκονο αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα “μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται» εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Λέκκας.

«Το νερό εξαντλείται. Αυτό που πέφτει σε σύγκριση με αυτό που παίρνουμε είναι πάρα πολύ λίγο. Κάποια στιγμή η στάθμη του θαλασσινού νερού θα υποβιβαστεί με αποτέλεσμα αυτό να μπει μέσα στην ξηρά. Εκεί δηλαδή που είναι οι γεωτρήσεις το νερό της θάλασσας θα μπει μέσα», εξήγησε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες με τις χιλιάδες γεωτρήσεις στο νησί.

Με λίγα λόγια, η συνεχής άντληση των υπόγειων αποθεμάτων νερού με ρυθμό που ξεπερνά την ανανέωσή τους προκαλεί την ανάποδη ροή στους υδροφόρους ορίζοντες, εισβολή δηλαδή του θαλασσινού νερού στη στεριά. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή προκαλείται η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων.

«Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές» εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο MEGA.

.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.