Header Ads

Header ADS

Καμία ουσιαστική απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα της έλλειψης εργατών γης που ταλανίζει τους Έλληνες αγρότες.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27/09/2023

Καμία ουσιαστική απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα της έλλειψης εργατών γης που ταλανίζει τους Έλληνες αγρότες.

Αναπάντητα επί της ουσίας έμειναν τα ερωτήματα της βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νάγιας Γρηγοράκου, σχετικά το πρόβλημα των εργατών γης, που ταλανίζει τους Λάκωνες αγρότες. Η βουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τις 14/07/2023 με τίτλο: Η έλλειψη εργατών γης παραμένει ένα πρόβλημα χωρίς λύση με άμεσο κίνδυνο για την γεωργική παραγωγή της χώρας, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί με τις απαντήσεις τους όχι μόνο δεν δίνουν καμία πρακτική λύση στο πρόβλημα, καθώς περιορίζονται στο να αναλύουν το υπάρχον και ήδη γνωστό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αποφεύγουν ουσιαστικά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχε θέσει η βουλευτής Λακωνίας.

Επιπλέον, διαφαίνεται πως δεν αναγνωρίζουν πως τα όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί δεν επαρκούν, αφού δεν εξασφαλίζουν εγκαίρως το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή προϊόντων της λακωνικής γης, όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή που έχουν περιορισμένο χρόνο συλλογής.

Η Νάγια Γρηγοράκου προειδοποιούσε με την ερώτηση της πως η υπ. αριθμ. 35400/ΦΕΚΒ/3.4.2023 ΚΥΑ που καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 -2024, αφενός δεν θα λύσει το πολυδιάστατο πρόβλημα των εργατών γης που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφετέρου δεν θα ανακόψει τις αυξανόμενες τάσεις φυγής από την Ελλάδα των ξένων εργατών γης που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν αποτελεί εχέγγυο προσέλκυσης νέων εργατικών χεριών.

Παράλληλα, υπογράμμιζε πως η ελληνική πολιτεία σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, έχει αδρανήσει στο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προσέλκυσης ξένων εργαζομένων μέσω της παροχής κινήτρων, με αποτέλεσμα για άλλη μία χρονιά να κινδυνεύει η γεωργική παραγωγή της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο έθετε στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

Ø Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που ταλαιπωρεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας με σοβαρούς κινδύνους για την παραγωγή;

Ø Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση, αλλά και τη μόνιμη διαμονή στη χώρα αλλοδαπών εργατών γης που θα εξυπηρετούν τις πάγιες ανάγκες σε εργατικά χέρια του αγροτικού κόσμου της χώρας;

Ø Ποιοι είναι οι λόγοι που σήμερα 110.000 αιτήσεις αλλοδαπών εργατών γης βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πόσες κατά το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκαν;

Ø Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι αγρότες της Λακωνίας να εξασφαλίσουν έγκαιρα το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για την συγκομιδή των προϊόντων τους; Δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.