Header Ads

Header ADS

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩ ΕΤΕΙ (227-2023)


 



6 σχόλια:

  1. Γνήσιος και ορθοδοξότατος ο λόγος του Ποιμενάρχου μας. Άξιος Σεβασμιώτατε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ μαζί σας. Θεωρώ οτι είναι αισθητικά αναχρονιστικός και δεν μπορεί να αγγίξει τις καρδιές των περισσοτέρων ανθρώπων. Επιπλέον θεωρώ οτι είναι περισσότερο αμυντικός/φοβικός και λιγότερο αγαπητικός. Οι χριστιανοί δεν φοβόμαστε τίποτα.

      Διαγραφή
  2. Σεβαστή η άποψη σας. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι ο λόγος του Κυρίου μας, που εκφράζεται με ακρίβεια και από το σεβαστό Ποιμενάρχη μας, είναι ο αυτός (δηλαδή ο ίδιος) εις τους αιώνας. Δεν αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τη βούληση των ανθρώπων. Κατά συνέπεια εμείς οι πιστοί πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε αυτόν και όχι το αντίθετο. Κύρια εντολή είναι αυτή της αγάπης αλλά όταν εμείς οι άνθρωποι την απομονώνουμε από τις υπόλοιπες, σκεφτείτε ότι ίσως να εξυπηρετούμε κάποια ιδιοτέλεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μου επιτρέψετε μόνο να διατυπώσω την σκέψη οτι η ευαγγελική εντολή του "αγαπήσεις" είναι ρήμα και υποδηλώνει ενεργητικό (κι ελεύθερο) τρόπο ζωής ενώ η "αγάπη" ως ουσιαστικό εύκολα προσλαμβάνεται ως απλή αρετή ή συμπεριφορά - που τότε, ναι, μπορεί να απομονωθεί από τις υπόλοιπες.

      Διαγραφή
    2. Ψιλά γράμματα... μας έχουν τρελλάνει με τις Ουκρανίες και τις ταυτότητες. Αν δεν υπήρχαν αυτά θα έβρισκαν άλλες συνωμοσιολογίες για να γράφουν κατεβατά. Ετεροκαθορίζονται με βάση τις τρέχουσες θεωρίες συνωμοσίας. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτές. Ο λόγος του Κυθήρων είναι αναχρονιστικός και παλιός. Θυμίζει τις παρεκκλησιαστικές φωνές της δεκαετίας του 50. Με τέτοια κείμενα θα πείσει τη νέα γενιά;

      Διαγραφή
    3. Με συγχωρείτε, αλλά είναι εμφανές από το κείμενο σας ότι θα πρέπει να πείσετε πρώτα τον εαυτό σας να κατανοήσει και κυρίως να βιώσει, ει δυνατόν, τα εκκλησιαστικά και αφήστε τη νέα γενιά. Αυτή ξέρει καλύτερα από εμάς. Ας μην την βλάπτουμε έτι περαιτέρω.

      Διαγραφή

Από το Blogger.