Γιάννης Κορωναίος: Savoir Vivre
Εξωτερική εμφάνιση: Ελαφρώς αξύριστοι οι άνδρες σε δύσκολες καταστάσεις (πυρκαγιές, συγκρούσεις τρένων κλπ). Όχι ακριβά ρολόγια, διαφορετικά ας φροντίσει ο φωτογράφος να τα θολώσει.
Μου τηλεφώνησαν φίλοι μου από τη ΝΔ και επειδή έχουν μπερδευτεί, με παρακάλεσαν να συντάξω έναν κώδικα συμπεριφοράς (Savoir vivre για όσους ομιλούν την γαλλικήν) για εκλεγμένους, αλλά και υποψηφίους. Θα το χρειαστούν «για να αποφύγουν κακοτοπιές», μου είπαν. Δυσκολεύτηκα είναι αλήθεια, αλλά τελικά έφτιαξα ένα δοκίμιο το οποίο θέτω υπόψιν σας για πιθανές βελτιώσεις:
-Εξωτερική εμφάνιση: Ελαφρώς αξύριστοι οι άνδρες σε δύσκολες καταστάσεις (πυρκαγιές, συγκρούσεις τρένων κλπ). Όχι ακριβά ρολόγια, διαφορετικά ας φροντίσει ο φωτογράφος να τα θολώσει. Για τις γυναίκες συνιστάται ντύσιμο Zeus & Dion.
-Ύφος: Πάντα σοβαροί, στα όρια της θλίψης. Αν ξεφύγει κάποιο σαχλό σχόλιο (τύπου «έπεσε δουλίτσα»), απλά πρέπει να θυμηθούμε να τηλεφωνήσουμε στους φίλους μας στα ΜΜΕ για να το παραλείψουν. Στις ακραίες καταστάσεις παίρνουμε ύφος κάτι ανάμεσα σε Κολοκοτρώνη και Μεγαλέξανδρο και καταγγέλλουμε όσους «επιβουλεύονται την πατρίδα μας». Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «ανθέλληνες». Αν διαπιστώσουμε ότι «δεν πιάνει», τότε μιλάμε για «ασύμμετρη απειλή στα σύνορα μας». Τώρα αν κάποιος εκφράσει την απορία «μα ποια σύνορα; για την πυρκαγιά στην Ηλεία σας ρώτησα», μένουμε σε ένα «έχω ήδη απαντήσει, άλλη ερώτηση».
-Δημόσια παρουσία: Εδώ είναι λίγο θολά τα όρια και θέλω τη δημιουργική φαντασία σας. Δηλαδή: Αν είσαι περιφερειάρχης και χορεύεις ένα ζεϊμπέκικο (με στυλ κλαρινογαμπρού) εν μέσω εθνικού πένθους, εκρήξεων σε στρατόπεδο κλπ, τότε πρέπει αμέσως να εκφράσεις τη λύπη σου για το μοναδικό αυτό σφάλμα που έχεις κάνει στην υπέρλαμπρη (η και επιχρυσωμένη) καριέρα σου. Μπορεί και να την γλυτώσεις απλά γιατί δεν έχουν κάποιον καλύτερο... Αν όμως είσαι υπουργός, κάνεις μπάνιο το πρωί, πετιέσαι για δηλώσεις το μεσημέρι και επιστρέφεις στην παραλία το απόγευμα, τότε απλά παραιτείσαι για «προσωπικούς λόγους» και περιμένεις να ξεχαστεί. Εδώ ξεχάστηκαν οι ευθύνες του τότε υπουργού Μεταφορών για την τραγωδία των Τεμπών, εσένα δεν θα συγχωρήσουν; Από αυτό τον κανόνα βεβαίως εξαιρούνται πρωθυπουργοί που συμμετέχουν σε τσιμπούσια εν μέσω κόβιντ ή που κάνουν αμέριμνοι ποδήλατο στην Πάρνηθα. Για να βουλώσουμε στόματα φροντίζουμε να συναντήσουμε νεόνυμφο ζευγάρι το οποίο μας λατρεύει και (τελείως τυχαίως) θα αποτελείται από στελέχη της ΝΔ-υποψήφιους στις επόμενες εκλογές…
-Φίλοι-συναναστροφές: Εδώ είναι ένα κομβικό σημείο. Όλοι μας μπορεί να φωτογραφηθούμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά (πχ ο προαγωγός της 12χρονης) ή με κάποιον που γνωρίζουμε μεν καλά, αλλά δεν γνωρίζουμε την κρυφή ζωή του (πχ Λιγνάδης). Όλοι μας μπορεί να κάνουμε παρέα με κάποιον που παρακολουθεί όλη την Ελλάδα (πχ ένας ανηψιός μας), που λαδώνει (Novartis, Siemens κλπ), που κάνει απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων (εδώ είναι μεγάλος ο κατάλογος) ή που ασχολείται σαν κοράκι με πλειστηριασμούς ακινήτων, παίρνει τσάμπα δάνεια, δεν πληρώνει τα δάνεια του κλπ. Μιλάμε για υποθέσεις καθημερινές, για απλούς ανθρώπους της μικρομεσαίας τάξης… Εδώ αναλαμβάνουν οι «υπέρτερες δυνάμεις στα ΜΜΕ» που θα θυμηθούν τη «βίλα Τσίπρα στο Σούνιο», το ότι «η Μποφίλιου πήγε Λονδίνο» ή κατά περίπτωση το τι είπε και έκανε παλιότερα (ακόμα και αν δεν το είπε ή δεν το έκανε) ένας οποιοδήποτε πολίτης. Στην ακραία περίπτωση που ο πολίτης αντιδράσει πάει δικαστήριο και αθωωθεί μετά από κάποια χρόνια (όπως ο πατήρ Αντώνιος) δεν πειράζει, εμείς έχουμε κάνει την δουλίτσα. Ποιος θα το μάθει;
-Extra tips:
Καλό θα ήταν στις δύσκολες περιπτώσεις να μην εμφανιζόμαστε εμείς πρώτοι. Εκεί στέλνουμε τους αναλώσιμους (Κικίλια, Μηταράκη, Χρυσοχοΐδη) ή όσους έχουν το ακαταλόγιστο (Άδωνις). Εμείς θα εμφανιστούμε σε προστατευμένο περιβάλλον, πολύ αργότερα ή καθόλου.
Όταν η υπόθεση «βρωμάει» και δεν έχουμε πειστικές απαντήσεις, τότε χρησιμοποιούμε το επιχείρημα που πάντα μετράει: «Αυτά κρίθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Ο λαός μας δικαίωσε με 41%».
Στο κάτω-κάτω τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση έκανε όσα έκανε και πάλι δικαιώθηκε εκλογικά. Όλα ξεχνιόνται στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο όταν η αντιπολίτευση δεν καταλάβαινε τι γινόταν!
Φίλοι μου Νεοδημοκράτες ελπίζω να βοήθησα…
(Ο Γιάννης Κορωναίος είναι Δημοσιογράφος)
Ποτε είναι ο διαγωνισμός του ασεπ για τα ελπε;
ΑπάντησηΔιαγραφή