Header Ads

Header ADS

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 1942 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 9η Αυγούστου 1942. Μια φοβερή τραγωδία…

Η εκκλησιά τραντάχτηκε συθέμελα. Εκτινάχτηκε στον αέρα μαζί με τους δύο από τους πρωταγωνιστές της όλης επιχείρησης. Τι συνέβη όμως; Όλα πήγαιναν καλά μέχρι εκείνη την ώρα και πλησίαζαν προς το τέλος...

Το κείμενο – ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε δημοσιεύθηκε από τον Σταθμό μας το 2015


Η Εκκλησία της Αγίας Πελαγίας πριν την καταστροφή. Από την ισχυρή έκρηξη.{ φωτό απο το αρχείο του Κοσμά Μεγαλοκονόμου}


(Το μικρό εκκλησάκι όπως είναι σήμερα,χτίστηκε αρκετά χρόνια μετά στο ίδιο σημείο που Καταστράφηκε ολοσχερώς η εκκλησία )


Το σημείο που σύμφωνα με τις μαρτυρίες το γερμανικό αεροπλάνο άφησε την βόμβα { φωτομοντάζ adelin 107,3 fm } 


Ένας Γερμανός πιλότος διαπιστώνοντας βλάβη στο αεροπλάνο του αποφασίζει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην άμμο, μπροστά από την παλιά εκκλησία της Αγίας Πελαγίας. Πριν αρχίσει την κάθοδο και για λόγους ασφαλείας απασφαλίζει την βόμβα που έφερε και την αφήνει να πέσει στα μαλακά της άμμου, κοντά στον μονόλιθο για να μην εκραγεί. Οι Γερμανοί περισυνέλεξαν τον πιλότο αφήνοντας το αεροπλάνο και την βόμβα στην άμμο κοντά στην εκκλησία.

Το αεροπλάνο σε μικρό χρονικό διάστημα διαλύθηκε από τους κατοίκους παίρνοντας ο καθένας ότι του ήταν χρήσιμο. Δύσκολα χρόνια και η μπότα του κατακτητή βαριά σαν καταπέλτης. Η επιβίωση αγώνας καθημερινός. Η βόμβα παρέμεινε κάμποσο καιρό στην παραλία. Εκείνα τα χρόνια οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν δυναμίτη στο ψάρεμα τους. Παίζανε κορόνα γράμματα την ζωή τους. Η ανάγκη όμως τους έκανε αυτό να το βάζουν σε δεύτερη μοίρα και να ρισκάρουν την ζωή τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε μια παρέα ψαράδων από τον Καραβά να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν την ποσότητα γόμωσης από την βόμβα. Έπρεπε με πολύ προσοχή να αφαιρέσουν το καψούλι την εκρηκτική ύλη και στη συνέχεια να ανοίξουν με σφυρί και καλέμι το σιδερένιο κέλυφος για να πάρουν την χρήσιμη γι' αυτούς γόμωση.

Δέκα άνθρωποι συμφωνούν στην ιδέα και όρισαν ημερομηνία του επιχειρήματος την 9ην Αυγούστου του 1943 τα ξημερώματα εορτή της Αγίας Πατρικίας. Σκεπτόμενοι ότι οι κάτοικοι θα έλειπαν από το χωριό στην απομακρυσμένη εκκλησία όπου θα πήγαιναν να προσκυνήσουν, θα είχαν τον χρόνο να μεταφέρουν την βόμβα μέσα στην μικρή εκκλησία της Αγίας Πελαγίας να κάνουν ότι κάνουν, χωρίς να τους πάρει μάτι κανείς. Έτσι κι έγινε. Η όλη επιχείρηση προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Χωρίς κουβέντα με προσεκτικές κινήσεις και με τον ιδρώτα να στάζει – και να τσούζουν τα μάτια – καθώς κυλούσε από το μέτωπό τους αφαιρέθηκε το καψούλι, άνοιξαν το κέλυφος με το σφυρί και με καλέμι μια μεγάλη ποσότητα γόμωσης αφαιρέθηκε. Υπήρχε όμως αρκετή ακόμα. Οι περισσότεροι από την ομάδα ανέλαβαν να απομακρύνουν και να φυλάξουν την εκρηκτική ύλη. Είχαν αποφασίσει να την κρύψουν στην περιοχή της Γαλανής πηγής προς τον Ποταμό. Τρεις άνθρωποι έμειναν πίσω στην εκκλησία συνεχίζοντας την προσπάθεια αφαίρεσης και της υπόλοιπης εκρηκτικής ύλης. Κάθε σφυριά και η ανάσα κοβόταν από την αγωνία μήπως ξεστρατίσει το χτύπημα. Μια λάθος κίνηση θα έφερνε την καταστροφή.

Πάνω στην αγωνία ξαφνικά ακούστηκαν κουβέντες και γέλια κοριτσιών. Ο ένας από τους τρεις αγναντεύοντας από την πόρτα είδε δυο κοπέλες να ζυγώνουν προς το εκκλησάκι. Ήταν οι κόρες του Αμοργιανού από τα Λογοθετιάνικα. Τις προλαβαίνει έξω και αποπαίρνοντάς τις, ρώτησε τι θέλουν. Τα κορίτσια κοντοστάθηκαν και κάπως αμήχανα του είπαν ότι μέρα που είναι ήρθανε να ανάψουν τα καντήλια στη χάρη της. Απάντησε πως τα καντήλια τα είχε ανάψει αυτός και με τον τρόπο έδειξε πως δεν σήκωνε δεύτερη κουβέντα. Στράφηκαν να φύγουν οι κοπέλες και ο Γιάννης ο Μαυρογιώργης, αυτός ήταν πού μίλησε στα κορίτσια,  γύρισε και αυτός να μπει ξανά στην εκκλησία. Δεν πρόλαβε το χερούλι της πόρτας να πιάσει και εκσφενδονίστηκε παίρνοντάς τον παραμάζωμα πολλά μέτρα μακριά. Σώθηκε από θαύμα! Η εκκλησιά τραντάχτηκε συθέμελα. Εκτινάχτηκε στον αέρα μαζί με τους δύο από τους πρωταγωνιστές της όλης επιχείρησης.

Τι συνέβη όμως; Όλα πήγαιναν καλά μέχρι εκείνη την ώρα και πλησίαζαν προς το τέλος. Οι δύο πρωτομάστοροι της ιδέας αυτής, ο Νίκος ο Σουρής του Χρήστου (Βαρβάκης) και ο Χαράλαμπος Κορωναίος (Κοριός) δυστυχώς χαθήκανε. Κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που προκάλεσε την έκρηξη… Να ήταν μια σπίθα …μια λάθος σφυριά, η κακιά η ώρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι που είχαν πάει να προσκυνήσουν στην εκκλησία της Αγίας Πατρικίας ξέγνοιαστοι ακούγανε τα λόγια του παπά. Τα παιδάκια παίζανε στα βράχια πηδώντας από δω και από κει. Ξαφνικά μια δυνατή λάμψη τους έκανε όλους να μαρμαρώσουν, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι έγινε. Άναυδοι κοιτώντας προς Αγία Πελαγία είδαν ένα θεόρατο μανιτάρι καπνού να σηκώνεται στα ύψη του ουρανού. Μη μπορώντας να αντιδράσουν και κοιτώντας αποσβολωμένοι το θέαμα, ένας ισχυρός κρότος συντάραξε γη και ουρανό και τους κόπηκε η λαλιά. Δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά εξήγηση για το τι είχε συμβεί. Κανένας ήχος από αεροπλάνο, κανένα βουητό δεν τους είχε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο. Πετάχτηκαν από την εκκλησιά και τρέχοντας προς Αγία Πελαγία παντού συναντούσαν τα απομεινάρια της έκρηξης. Εκείνη την ώρα στην Μεγάλη Βόλτα βρίσκονταν τα αδέρφια Μήτσος και Σταύρος που κατέβαιναν από τον Ποταμό για να πάνε για δουλειά στο πυρηνελαιουργείο. Είδαν το μανιτάρι καπνού και σκόνης και τρέξανε προς το σημείο της καταστροφής.


Φτάνοντας δεν υπήρχε… εκκλησία. Ήταν …άφαντη. Είχε εξαφανιστεί. Γύρω γύρω ο χώρος στην άμμο στη θάλασσα παντού κομμάτια από την εκκλησία και δυστυχώς και των άτυχων Νίκου Σουρή και Χαράλαμπου Κορωναίου. Μέσα στα συντρίμμια και σε απόσταση, προσπάθησαν να περισυλλέξουν όσο μπορούσαν τα διασκορπισμένα μέλη τους και να τα ταιριάξουν ότι ήταν του κάθε νεκρού. Φτιάξανε 2 πρόχειρα φορεία τυλίχτηκαν τα άψυχα κορμιά με υφαντά σεντόνια και ο κόσμος ξεκίνησε βουβή πορεία προς τον Καραβά. Στον Καραβά ανυποψίαστες χήρες και ορφανά περίμεναν να γυρίσουν οι άνθρωποι τους αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Για μέρες μετά σκυλιά έβγαζαν και έσερναν μέλη από τα κορμιά των άτυχων ψαράδων. Έτσι εξαφανίστηκε η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας που όπως αναφέρει ο ιστορικός Παναγιώτης Τσιτσίλιας η χρονολογία που χτίστηκε δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί.

Σήμερα σώζονται υπολείμματα του δαπέδου καθώς και τοίχων. Στο σημείο αρκετά χρόνια μετά χτίστηκε μικρό εκκλησάκι ως ανάμνηση εκείνης της φοβερής τραγωδίας που καταγράφεται στα μελανά σημεία της ιστορία των Κυθήρων.

Ερεύνα Ρεπορτάζ ADELIN 107,3 FM.



Έκρηξη βόμβας { φωτό αρχείου }

{Μέρος του δαπέδου απο την παλιά Εκκλησία της Αγίας Πελαγίας ότι απέμεινε...Οπως φαίνεται σήμερα}


{Τα σκαλιά και τα παλαιά πλακάκια του δαπέδου.'Οπως φαίνονται σήμερα}

{Μέρος του δαπέδου και τοίχων που σώζονται απο την φοβερή έκρηξη}
Εξάρτημα της μοιραίας γερμανικής βόμβας { φωτό απο την "Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων"}



Τραγικό ενθύμιο { φωτό απο την "Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων"}

Ο ένας εκ των δύο κατοίκων του Καραβά που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την έκρηξη(φωτό απο την"Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων")


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.