Header Ads

Header ADS

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 


5 Ιουνίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται ολοένα και πιο απειλητικές, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελούν κεντρικό άξονα της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καταστατική αρχή μας είναι ότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συγκροτημένη πολιτική για το περιβάλλον και χωρίς διαφάνεια και ισότητα στην εφαρμογή των κανόνων.

Την ίδια στιγμή ας μην λησμονούμε κρίσιμης σημασίας ζητήματα, όπως είναι η ανάγκη προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών νερού και γενικά της διαχείρισης υδατικών πόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως στόχο τη διακοπή των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση νερού, αποχέτευσης και απορριμμάτων.

Αναφορικά με την περιοχή μας, η θάλασσα και το παράκτιο μέτωπο από το Δήμο Πειραιά μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, όπως και το Όρος Αιγάλεω, πλησίον του οποίου βρίσκονται οι Δήμοι Κορυδαλλού, Νίκαιας, Κερατσινίου και Περάματος καθώς και τα νησιά για πολλά χρόνια δέχονται τα επίχειρα των αδηφάγων συμφερόντων και των συνεπειών του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, ενώ θα μπορούσαν να μας τροφοδοτούν με ανάσες ζωής. Η επιχειρούμενη μετατροπή του Σχιστού και της Φυλής σε σκουπιδότοπους της Αττικής από τη Νέα Δημοκρατία και την περιφερειακή Πατούλη, η λειτουργία των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την COSCO αποτελούν μερικές μόνο από τις περιβαλλοντικές απειλές για τους κατοίκους του Πειραιά.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρόσφερε για πρώτη φορά στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά την ποιότητα ζωής που αξίζουν. Η εμβληματική παραχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας της λιμενικής έκτασης των Λιπασμάτων, η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής επί Διοίκησης Ρ. Δούρου για την απαλλοτρίωση της έκτασης των 204 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, η παραχώρηση και άλλων παραλιμένιων εκτάσεων, όπως η περιοχή Αρμού Περάματος, η προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου της Κυνόσουρας είναι επίσης μεταξύ των παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτές τις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται σημαντικές αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν από και σε συνεργασία με την τότε Περιφερειακή Αρχή της Δύναμης Ζωής και τους Δήμους όπως στην περιοχή του «Παπαστράτου», στο «Μικρολίμανο», στο ΣΕΦ, στην παραλιακή, στο Καστράκι, στον Αρμό Περάματος και στο παλαιό Νεκροταφείο Νίκαιας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παραχώρηση των δέκα στρεμμάτων των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στο Δήμο και η ανάπλαση του χώρου για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με απόφαση της τότε Περιφερειακής Αρχής.

Αντίθετα, μνημείο αναξιοπιστίας αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 για την αξιοποίηση 204 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών / αθλητικών δραστηριοτήτων και για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Αντί της υλοποίησης των δεσμεύσεων Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «φιλοδώρησε» τους κατοίκους του Πειραιά με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία φαραωνικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό που μαζί με την Φυλή θα υποδέχονται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής.

Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο, είναι καθοριστικής σημασίας και διαπερνά το σύνολο των πολιτικών δράσεων που ακολουθεί η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.