Header Ads

Header ADS

Η αλήθεια για το αλιευτικό καταφύγιο και τα προβλήματα των Βελανιδίων



Μια οφειλόμενη απάντηση .

Φανερά εκνευρισμένος ο Δήμαρχος Μονεμβασίας επιτίθεται με ύβρεις επειδή τολμώ να διεκδικώ λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Η ενέργεια του αυτή είναι φανερό ότι στόχο έχει να περιχαρακώσει όσους ακόμα τον ακολουθούν.
Σε ότι αφορά λοιπόν τη κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στα Βελανίδια, εάν ερχόταν τακτικότερα στο χωριό εκτός της ετήσιας επίσκεψης του στην εορτή της Μυρτιδιώτισσας, ίσως να είχε αντιληφθεί ότι το αίτημα για τη κατασκευή του ήταν ΟΜΟΘΥΜΟ και διαχρονικό ολόκληρων δεκαετιών από την Βελανιδιώτικη κοινωνία ,τα Κοινοτικά Συμβούλια, το Σύλλογο Επαγγελματιών Ψαράδων ο Γιαλός, την Ομοσπονδία Αλιέων ,των ερασιτεχνών αλιέων, του Συνδέσμου Βελανιδιωτών κλπ
Είμαι υπερήφανος που ο Σύλλογος Ψαράδων ο γιαλός από το 2000 και κυρίως από το 2006-7 μου ζήτησε να ασχοληθώ με το θέμα γιατί δεν έπρεπε οι Βελανιδιώτες Ψαράδες να αντιμετωπίζονται ως Πολίτες β κατηγορίας .Ανταποκρίθηκα δίνοντας όλες μου τις δυνάμεις συντονίζοντας αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο που στέφθηκε με επιτυχία!!!
Ο συμπατριώτης μας Σταύρος Μειμέτης ανταποκρινόμενος στην πρόταση μας, χρηματοδότησε τις μελέτες οι οποίες παραδόθηκαν στη Νομαρχία Λακωνίας το 2007-2008.
Οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας με αρωγό τον π Νομάρχη Κώστα Φούρκα ωρίμασαν το φάκελο του έργου και τον υπέβαλαν πλήρη για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας 2007- 2013 σύμφωνα με όλα τα προαπαιτούμενα έγγραφα που ζητούνταν.
Με Υπουργό Ναυτιλίας τον Γιάννη Διαμαντίδη εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2010 οι χρηματοδοτήσεις για 3 αλιευτικά καταφύγια στη Λακωνία γεγονός πρωτόγνωρο για το νομό Λακωνίας.
1 .Βελανιδίων προϋπολ. 1.822.000 ευρώ
2 Προφήτη Ηλία προυπολ 750000 ευρώ
3 Κοκκινιάς Γλυκόβρυσης 1.900.000 ευρώ.
Ο Δήμος Βοιών είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη του αλιευτικού στον Προφήτη Ηλία και πλήρωσε στην Κτηματική Υπηρεσία τα πρόστιμα νομιμοποίησης των προυφιστάμενων κατασκευών στους παλιούς μώλους Βελανιδίων και Προφήτη Ηλία.
Το έργο έτυχε της πλήρους σποδοχής απο τους Βελανιδιώτες. Μάλιστα ο Σύλλογος Ψαράδων ο Γιαλός εκτύπωσε το 2007 πολυσέλιδο φυλλάδιο για το έργο με όλες τις ενέργειες που έγιναν και το έστειλε σε εκατοντάδες Βελανιδιώτες ταχυδρομικά στα σπίτια τους παρουσιάζοντας το έργο σε όλους με διαφάνεια και δημοσιότητα.
Σε ένδειξη ευχαρίστησης και αναγνώρισης της συμβολής τους για την χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου, ο Σύλλογος Ψαράδων Βελανιδίων ο Γιαλός, τίμησε με ειδικές εκδηλώσεις τον συμπατριώτη εφοπλιστή Σταύρο Μειμέτη, τον τότε Νομάρχη Κώστα Φούρκα και τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη.
Τη δημοπράτηση και την εποπτεία κατασκευής ανέλαβαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και μετέπειτα Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας .Τα στελέχη της Τεχνικής υπηρεσίας μαζί με την αιρετή διοίκηση έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί πετύχαμε ως Βελανιδιώτικη Κοινωνία έναν μεγάλο άθλο.
Το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής προέκυψε στη πορεία της κατασκευής του έργου γιαυτό αμέσως ζητήσαμε τη παρέμβαση της Περιφέρειας ,γιατί αγαπάμε και στηρίζουμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε για τη λύση των προβλημάτων του.
Εμείς δεν είμαστε μηχανικοί, ούτε λιμενολόγοι, αλλά εργαστήκαμε για να έρθει στα Βελανίδια μια γενναία χρηματοδότηση ύψους 1.822.000 ευρώ για να φτιαχτεί ένα αλιευτικό καταφύγιο για να σώζονται ζωές και περιουσίες.
Και το πετύχαμε με τη σύμφωνη γνώμη 13 Υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών.
Γιατί ο Κάβο Μαλιάς δεν αστειεύεται και έχει πάρει πολλές ζωές, αν αυτό λέει κάτι σε κάποιους.
Αυτή η επιτυχία φαίνεται πως ενόχλησε μερικούς και συνεχίζει να ενοχλεί.
Κανείς όμως δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να αγαπάμε τον τόπο μας και να αγωνιζόμαστε για αυτόν.
Αλήθεια όταν εκπόνησε την μελέτη για την κατασκευή του αντιπροσαμωτικού μώλου το 2015 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανταποκρινόμενο σε αίτημα μας, γιατί δεν φρόντισε ταυτόχρονα να εκδώσει και τις σχετικές άδειες και τώρα που χρειάζεται να εκδοθεί άδεια για νέο μπαστούνι για να συγκρατήσει την άμμο προς την άλλη πλευρά αυτό δεν μπορεί να γίνει;
Και εάν όπως αναφέρει γνώριζαν τα προβλήματα της διάβρωσης, ποιες ενέργειες έκαναν για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος ως όφειλαν από το 2011 που ανέλαβαν τον Δήμο, για να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος ; Η απλά περίμεναν αδιάφορα να κυλήσει ο χρόνος, επιχειρώντας μάταια να σπιλώσουν τώρα όλους τους συντελεστές της κατασκευής του αλιευτικού για να κρύψουν τη δική τους ανεπάρκεια!!!
Πως μια σειρά νησιωτικών Δήμων προβαίνουν κάθε χρόνο σε ευπρεπισμό και συντήρηση παραλιών και ο Δήμος Μονεμβασιας δεν μπορεί να κάνει το ίδιο στα Βελανίδια;
Εμείς εκεί κάνουμε μπάνιο και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί η αμμουδιά. Ο κοινωνικός αυτοματισμός ενάντια στους Ψαράδες και στο αλιευτικό καταφύγιο δεν θα περάσει ,γιατί η Βελανιδιώτικη οικογένεια τιμά τη ναυτική παράδοση και ειδικά την αλιεία και τους ανθρώπους της, τόσο αυτούς που ζουν όσο και αυτούς που λείπουν από κοντά μας.
Δεν θα αφήσουμε να θυσιαστεί μια μεγάλη προσπάθεια στο βωμό των προεκλογικών αγωνιών της Δημοτικής αρχής Μονεμβασίας αποπροσανατολίζοντας τους Βελανιδιώτες, από τα μεγάλα άλυτα προβλήματα που αφήνει πίσω της.
Κανένας αντιπερισπασμός δεν θα περάσει.
Δεν φτάνει που από το 2016 και μέχρι σήμερα δεν κάνατε την παραμικρή παρέμβαση με βάση το θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της διάβρωσης της ακτής με μελέτες και διάθεση κονδυλίων από κάθε πηγή ,ζητάτε και τα ρέστα.
Όσο για την ανταπόκριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αν κρίνω από τις μπογιές με τις οποίες έβαψε το λιμενικό ταμείο το εσωτερικό κριπίδωμα του αλιευτικού και ξέφτισαν σε ένα χρόνο, το ενδιαφέρον είναι πράγματι συγκινητικό.
Σε ότι αφορά τον απολογισμό του Δημάρχου για τα έργα στα Βελανίδια , από το 2011 μέχρι σήμερα την απάντηση την έλαβαν από τον π.Αντιδήμαρχο του Δήμου Βοιών κ Αντώνη Χαραμή και ήταν αποστομωτική .
Μικρά ποσά για τόσα πολλά χρόνια, σε αντίθεση με τα λιγότερα χρόνια του Δήμου Βοιών όπου διατέθηκαν πολύ περισσότερα κονδύλια στα Βελανίδια.
Κατά τα λοιπά ευτυχώς που υπάρχει η Περιφέρεια και ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, εγκρίνοντας το ποσό του 1,5 εκ ευρώ για την νέα ασφαλτόστρωση του δρόμου Διασταύρωση Αγίου Νικολάου μέχρι Βαβύλα προς Βελανίδια έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Αλήθεια δεν θυμάμαι να έχετε ασχοληθεί ως Δημοτική Αρχή ζητώντας από τη Περιφέρεια την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης όπως πολύ καλά κάνατε για άλλους δρόμους ζητώντας κονδύλια .
Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που διαβάζετε τα κείμενα μου.
Ίσως αυτό αποτελέσει την αφορμή να λυθούν κάποια προβλήματα όσο θα ασκείτε τα καθήκοντα σας.
Ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα έστω και τώρα προεκλογικά και αφήστε τις προσωπικές ύβρεις!
Μπορεί κάτι να προλάβετε .
Όσο για τη διατεταγμένη υπηρεσία των στελεχών της Δημοτικής Αρχής να καταφέρονται ενάντια σε κάθε συμπατριώτη με διαφορετική άποψη τους αφήνω στην κρίση των συμπατριωτών.
Το γαρ πολύ της θλίψεως....



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.