Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Πρόγραμμα προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία



Με τον νόμο 4837/2021 θεσπίστηκε ο Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία.

Η παροχή της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία δεν αποστερεί τον ωφελούμενο από την λήψη τυχόν προνοιακών επιδομάτων

Επιλέξιμοι ωφελούμενοι, είναι άτομα  ηλικίας 16 έως 65 ετών με πιστοποιημένη  αναπηρία (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή). Οι ωφελούμενοι του προγράμματος προκύπτουν, με βάση προκαθορισμένων κριτηρίων. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη ιδίως τα εξής: είδος αναπηρίας, ηλικιακή ομάδα, φύλλο, καθεστώς απασχόλησης ή μη, περιοχή διαβίωσης, σύνθεση/ είδος νοικοκυριού. Για την επιλογή των αιτούντων ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται σε κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η εκτίμηση της ανάγκης παροχής Προσωπικού Βοηθού  για άτομα με αναπηρία γίνεται από ειδικές επιτροπές αξιολόγησης διεπιστημονικού χαρακτήρα.

Από 10 Μαΐου 2023 έως και 11 Ιουνίου 2023, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλα τα άτομα με αναπηρία (κάτοικοι όλων των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Οι αιτήσεις από τους πολίτες υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας https://prosopikosvoithos.gov.gr.

Σύμφωνα με την 28458/2022(ΦΕΚ Β 1427) ΚΥΑ (άρθρο 7 παρ.2), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από υπάλληλο Κέντρου Κοινότητας, ύστερα από προφορική εξουσιοδότηση και καθ’ υπαγόρευση του ενδιαφερόμενου πολίτη ή εκπροσώπου του.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σας προσκομίζουν:

  • την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους ή την Κάρτα Αναπηρίας τους
  • την ισχύουσα Πιστοποίησης Αναπηρίας τους
  • Το πιο πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της εφορίας για τον αιτούντα. Εάν είναι προστατευόμενο μέλος, θα αναρτάται το Εκκαθαριστικό Σημείωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνετε ως προστατευόμενο μέλος. Εάν δεν έχει εισόδημα/δεν είναι υπόχρεος καταβολής φόρου, θα αναρτάται σχετική υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρέχεται στην πλατφόρμα (μέσα στην φόρμα αίτησης)
  • τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα των λοιπών μελών του νοικοκυριού του
  • Το έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η σχέση Εκπροσώπησης, εάν το αίτημα υποβάλλεται από Εκπρόσωπο του ατόμου με αναπηρία και συγκεκριμένα:
  • τον δικαστικό συμπαραστάτη του αιτούντος
  • τον ανάδοχο του αιτούντος (είτε είναι ενήλικος είτε ανήλικος)
  • τον γονέα, τον επίτροπο ή όποιον έχει την επιμέλεια του αιτούντος, εάν είναι ανήλικος
  • εξουσιοδότηση, εάν ο προσερχόμενος δεν είναι ο ίδιος ο αιτών ή Εκπρόσωπός του

Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Κοινότητας εξυπηρετούν μόνο για την υποβολή αίτησης για άτομα με αναπηρία. ΔΕΝ θα εξυπηρετούν για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μέσα στο σύστημα (πχ επιλογή ραντεβού αξιολόγησης, καταχώρηση συμφωνητικών, υποβολή αίτησης όσων θέλουν να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί, ούτε κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.