Header Ads

Header ADS

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:Μια ακόμη επέτειος περισυλλογής.



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Μια ακόμη επέτειος περισυλλογής.
Διαχρονικά στις οργανωμένες ή τυχαία συντεθειμένες ομάδες κοριτσιών και γυναικών διακρίνουμε βλέμματα που διψούν τον σεβασμό στα αυτονόητα διακιώματά τους για τον αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.
Ωστόσο, τελικά, φετος ο εορτασμός της Ημερας της Γυναικας σκιάζεται από την Τραγωδία των Τεμπων που έχει σοκάρει κάθε έλληνα και ελληνίδα.
Κάθε γυναίκα σήμερα, και ιδίως οι μητέρες, ρόλος βασικός στην πολυεπίπεδη φύση μας,
συμπάσχει και θρηνεί μαζι με τις μητερες των αδικοχαμένων νέων ανθρώπων.
Είναι πλέον ορατό από πολλούς ότι οι κοινωνίες μας πρέπει να στραφούν προς ένα μοντέλο με κέντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα προβλήματα του.
Σε ένα τέτοιο μοντέλο οι γυναίκες μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο, καθώς χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα, ροπή προς το γόνιμο διάλογο και πίστη στη δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων.
Γι'αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Είναι επιβεβλημένος ο εκδημοκρατισμός των ευκαιριών στην εργασία και τη διοίκηση και όχι οι κενές προσπάθειες αντιδραστικού εξανδρισμού από εμάς.
Αυτό σημαίνει ότι η πραγμάτωση της ισότητας προϋποθέτει την αγωγή που θα υποδεικνύει ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι η αποποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φύσης μας. Αντίθετα, σε αυτή την αγωγή είναι σημαντική η παρατήρηση,η κατανόηση και η αποδοχή της εγγενούς διαφορετικότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ασφαλώς, η οπτική αυτή δεν καθιστά κανέναν κατώτερο και ενδυναμώνει το αιτημά μας για περαιτέρω εμπιστοσύνη σε κάθε βαθμίδα της διοίκησης.
Τιμή και συμπαράσταση στις σύγχρονες ηρωίδες μητέρες της τραγωδίας των Τεμπών, που δεν χρειάστηκε με αυτοθυσία να υπερασπιστούν τα παιδιά τους, αλλά διαχειρίζονται με σθένος τον Παράδεισό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.