Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:Η συμμετοχή νέων ανθρώπων στο παλαιότατο αυτό τοπικό έθιμο ήταν συγκινητική.



"Βασιλείου καὶ Κωνσταντίνου, Λέοντος καὶ Ἀλεξάνδρου, Χρι­στο­φόρου καὶ ῾Ρωμανοῦ, Κωνσταντίνου, ῾Ρωμανοῦ, Νικηφόρου καὶ Ἰωάν­νου, Βασιλείου καὶ Κωνσταντίνου, Ἀνδρονίκου καὶ ῾Ρωμανοῦ, Μιχαήλ, Νι­κη­φόρου, Ἰσαακίου, Ἀλεξίου καὶ Ἰωάννου, Μανουὴλ τοῦ διὰ τοῦ θείου καὶ ἀγγελικοῦ σχήματος μετονομασθέντος Ματθαίου μοναχοῦ, Ἰσαακίου, Ἀλε­ξίου καὶ Θεοδώρου, τῶν τὴν οὐράνιον βασιλείαν τῆς ἐπιγείου ἀνταλλα­ξαμέ­νων, αἰωνία ἡ μνήμη".

Συγκλονιστικά τα λόγια από το Μέγα Συνοδικόν της Κυριακής της Ορθοδοξίας! Προτίμησαν λέει οι Αυτοκράτορες την ουράνιο βασιλεία αντί της επίγειας! Και έτσι μνημονεύονται και θα μνημονεύονται ανά τους αιώνες!
Πιστοί στις αρχές μας και στην ιερά παράδοση, παρακολουθήσαμε σήμερα την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, μετά το πέρας της οποίας η Ιερά Εικόνα της Παναγίας λιτανεύθηκε πεζή μέχρι τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στη Χώρα (16 χιλιόμετρα), όπου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε για 15 ημέρες θα περιδιαβεί όλο το νησί, καταλήγοντας πάλι στο Θρόνο Της την Κυριακή των Μυροφόρων.
Η συμμετοχή νέων ανθρώπων στο παλαιότατο αυτό τοπικό έθιμο ήταν συγκινητική.
Στις 12-10-1842 καθιερώνεται επίσημα η μεταφορά της Εικόνας από τα Μυρτίδια στη Χώρα κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και η παραμονή στη Χώρα μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Η απόφαση επικυρώνεται από τον Άγγλο Τοποτηρητή στα Κύθηρα J. Colchunt, ενώ στον Κώδικα του Επισκόπου Κυθήρων Ευγενίου Μαχαιριώτη (1857-1877) αναγνωρίζεται η εξουσία του «ευγενούς Εγχωρίου της νήσου ταύτης Συμβουλίου» επί της Ιεράς Εικόνος και της Μονής των Μυρτιδίων.
Χρόνια πολλά και του χρόνου!
--> Στην παλιά φωτό, η έξοδος της Αγ. Εικόνας την Κυριακή της Ορθοδοξίας το 1925, υπό τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων Δωρόθεο Κοτταρά, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.