Header Ads

Header ADS

Market Pass: Νωρίτερα οι αιτήσεις – Ποσά και δικαιούχοι



Ακόμα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις η πλατφόρμα υποβολής για το Market Pass. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Φεβρουαρίου και όχι μετά τις 7 του ίδιου μήνα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Υπενθυμίζεται ότι με το εν λόγω πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους που καταβάλλει μηνιαίως το νοικοκυριό για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι περί τα 3,5 εκατ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταικούρα, το συγκεκριμένο μέτρο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, αποτελεί μία επιλογή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα, την ώρα που το κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Η αίτηση θα γίνεται σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό στα ΑΦΜ, δηλαδή δεν θα ανοίξει για όλους ταυτόχρονα, καθώς το μέτρο αφορά σε περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.

Η αίτηση θα γίνεται στο vouchers.gov.gr για κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) θα μπαίνει στην πλατφόρμα στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και θα επιλέγει είτε την έκδοση της ψηφιακής κάρτας είτε την καταβολή του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα εξής τρία στοιχεία:

Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (αν θέλει να του κατατεθούν τα χρήματα στην τράπεζα)

H πρώτη πληρωμή για το Market Pass

Τα πρώτα ποσά θα πιστωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια τα ποσά θα καταβάλλονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα

Στη λήψη του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, ο δικαιούχος λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου και η άλλη τέλη Μαΐου και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

σουπερμάρκετ,
φούρνοι,
μινι-μάρκετ,
οπωροπωλεία,
κρεοπωλεία,
ιχθυοπωλεία,
γαλακτοπωλεία
και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

aftodioikisi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.