Header Ads

Header ADS

Ελαιόλαδο: Όσοι αγρότες πούλησαν πολύ κινδυνεύουν με «καμπάνες» αν δεν ανοίξουν βιβλία στην εφορία


Σημαντικά φοροτεχνικά ζητήματα που κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 φαίνεται πως αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να επιφέρουν μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά του ελαιολάδου.

Καμπάνες» περιμένουν όσους αγρότες ξεπεράσουν τις 15.000 ευρώ τζίρο, και δε φροντίσουν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα να αλλάξουν κατηγορία, δηλαδή να κάνουν «έναρξη επαγγέλματος», που σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων.

Και υπάρχουν πολλοί που ενδεχομένως θα την «πάθουν» φέτος, δεδομένου ότι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί με πολύ κάτω των 15.000 ευρώ τζίρο από την πώληση του ελαιολάδου μέχρι πέρυσι πλέον πάρα πολύ εύκολα έχουν «πιάσει» αυτό το όριο και το έχουν ξεπεράσει. Πόσοι από αυτούς, όμως, έχουν ενημερωθεί ότι αλλάζουν κατηγορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη; Αλλά και οι συνταξιούχοι αγρότες, συμπληρώνοντας τα 10.000 ευρώ από την πώληση του ελαιολάδου – με εξαίρεση τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – θα χάσουν το 30% της σύνταξής τους!

Σημαντικά φοροτεχνικά ζητήματα που κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 φαίνεται πως αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να επιφέρουν μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά του ελαιολάδου.

Όπως τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο προς τo neakriti.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης , «το πρόβλημα είναι με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τους οποίους ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν υπερβεί το “κατώφλι” των 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις προϊόντων και να είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στα βιβλία εσόδων και εξόδων»!

Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει πως «αυτή η διαδικασία γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Άρα, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάποια άλλη προθεσμία, τουλάχιστον τα έσοδά τους θα πρέπει να τα έχουν προσκομίσει στον λογιστή τους μέχρι τις 31/1/2023, ενώ για τα έξοδα η προθεσμία που υπάρχει είναι μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης»… Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η φετινή χρονιά μες στο καλό της αυξημένης ελαιοπαραγωγής συν την καλή τιμή που έχει το ελαιόλαδο, προκειμένου να βρεθούν πολλοί οι οποίοι θα πιαστούν στη “φάκα” των βιβλίων γιατί θα περάσουν τις 15.000 ευρώ εισόδημα, και ο κώδικας προβλέπει ένταξη στα βιβλία κανονικά, ως μια μικρή επιχείρηση»…

Τι σημαίνει όμως “ένταξη στα βιβλία”; Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «η ένταξη στα βιβλία συνεπάγεται κάθε τρίμηνο υποβολή ΦΠΑ, διαβίβαση των εσόδων στο my DATA και μάλιστα εντός 24 ωρών και είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Και, για να είναι εμπρόθεσμη η μετάταξη από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό καθεστώς, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η/1/2023. Ιδιαίτερη προσοχή σε όλους»…

«Δεν είναι μόνο το λάδι που πουλάνε»

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης αποκαλύπτει ακόμα μια παγίδα. «Πολλοί θεωρούν ως πώληση μόνο το λάδι το οποίο πούλησαν και πληρώθηκαν γι’ αυτό. Στο τιμολόγιο του ελαιουργείου αναφέρεται και το δικαίωμα που παρακρατεί το ελαιουργείο. Και αθροίζεται και αυτό το δικαίωμα. Και πρέπει να συμπεριληφθεί και η αξία του δικαιώματος στα βιβλία»!

Αλλιώς οι… «καμπάνες»

Ποιος είναι όμως οι «καμπάνες» για όσους δεν προχωρήσουν σε αυτές τις διαδικασίες; Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντάει: «Στην πορεία θα τους καλέσει η ΑΑΔΕ και θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη έναρξη, πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε ΦΠΑ το οποίο δεν έχουν υποβάλει και έχει λήξει η προθεσμία του και βέβαια πολύ μεγάλη θα είναι η αναστάτωση με τους συναλλασσόμενούς τους, κυρίως τους αγοραστές των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι θα έχουν αγοράσει από αυτούς χωρίς να τους έχουν πληρώσει ΦΠΑ. Και στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω και να “κόψουν” πρόσθετα τιμολόγια για να βάλουν ΦΠΑ με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και να τα αποδώσουν κατόπιν οι παραγωγοί στην εφορία»!

Στην ερώτησή αν αυτά έχουν γνωστοποιηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών λέει στο neakriti.gr ότι τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και θα έπρεπε να έχουν προβεί στις αναγκαίες ανακοινώσεις. Αλλά δε φαίνεται να υπάρχει αυτή η ενημέρωση προς τον αγροτικό κόσμο.

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης καλεί τους παραγωγούς έστω και την ύστατη στιγμή να απευθύνονται στους λογιστές τους, για να προλάβουν έστω να προσκομίσουν τα τιμολόγια των πωλήσεων των προϊόντων τους πριν τις 31 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Οι συνταξιούχοι ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα, φέτος, αναμένονται πάρα πολλές «απώλειες» σε συντάξεις αγροτών, που λόγω της «χρυσής” χρονιάς του ελαιολάδου έχουν υπερβεί το εισόδημα των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση. Συγκεκριμένα, οι ετεροεπαγγελματίες συνταξιούχοι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, ξεπερνώντας το αγροτικό τους εισόδημα τις 10.000 ευρώ, θα χάσουν το 30% της σύνταξής τους για την τρέχουσα χρονιά.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω ρυθμίσεων δε μειώνεται το ποσόν της σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, των ψυχικά ασθενών και των πολυτέκνων των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Ποιος θεωρείται ενεργός αγρότης

Στο μεταξύ, εξαιρετική σημασία έχει και η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργό γεωργό του 2023. Συγκεκριμένα, είναι αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και πληροί µία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος έως 5.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις. Αφορά την πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή 530.000 περίπου αιτήσεις ΟΣ∆Ε.
  • Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων που αποκτήθηκαν από µη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.
  • Αποδεικνύει ότι το εισόδημα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησε κατά το ίδιο φορολογικό έτος.
  • notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.