Προληπτική ιατρική σε 38 ορεινές περιοχές και 87 μικρά νησιά (και τα Κύθηρα )
Δύο πακέτα προληπτικών εξετάσεων ενηλίκων και ένα για παιδιά, καθώς και εμβόλια γρίπης και κορονοϊού θα λάβουν δωρεάν 337.000 ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και παιδιά μικρών νησιών και απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της χώρας μας σύμφωνα με το αποκλειστικό άρθρο του Ελεύθερου Τύπου.
Η Ελλάδα έχει πολλές απομακρυσμένες περιοχές λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας της, που περιλαμβάνει 6.000 νησιά (227 κατοικήσιμα), ενώ το 80% του χερσαίου εδάφους είναι ορεινό. Η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού στις απομακρυσμένες περιοχές δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών σε κοντινές μονάδες και κέντρα για την πρόληψη και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Η πρόσβαση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο στις απομακρυσμένες περιοχές για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά. Ειδικά η δημογραφική ομάδα των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) αντιπροσωπεύει το 22,3% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι είναι υψηλότερο στις απομακρυσμένες περιοχές και αυξάνεται γρήγορα. Επίσης, η ηλικιακή αυτή ομάδα έχει μεγάλες ανάγκες σε πρόληψη για τη διασφάλιση της υγείας.
Το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι κάτω από την «ομπρέλα» του γενικότερου σχεδιασμού για την πρόληψη, που περιλαμβάνει διάφορους πυλώνες και έχει παρουσιαστεί επίσημα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία και έχει επιφορτιστεί με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου.
Η δράση την οποία θα διεξάγουν οι Κινητές Ομάδες Υγείας απευθύνεται σε περίπου 124.000 κατοίκους που διαμένουν σε 87 νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, καθώς και σε περίπου 213.000 ανθρώπους που διαμένουν σε 38 ορεινές περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.
Νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (με βάση την απογραφή του 2011) είναι ορισμένα εκ των πιο γνωστών όπως: Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πόρος, Σκύρος, Σύμη, Ιθάκη, Πάτμος, Κύθηρα, Σαμοθράκη, Παξοί, Κύθνος, Αμοργός, Αστυπάλαια. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και πολλά ακόμα πιο… ήσυχα νησιά όπου θα φτάσουν οι ΚΟΜΥ για να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις όπως Φούρνοι, Αγκίστρι, Νίσυρος, Ελαφόνησος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Ανάφη, Θηρασιά, Ηρακλειά, Θύμαινα. Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να φτάσει ακόμη και στην Κίναρο, νησί με μόλις έναν κάτοικο.
Για όλους τους πολίτες, ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά, που προσέρχονται στις ΚΟΜΥ, θα γίνεται η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό από το υγειονομικό προσωπικό και θα ενεργοποιείται η άυλη συνταγογράφηση μέσω ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται η δειγματοληψία για τις εξετάσεις και ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και της Covid-19.
Τα δείγματα θα ελέγχονται από εργαστήριο με το οποίο θα έχει σύμβαση ο ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται μέσω mail που θα έχουν δώσει οι κάτοικοι. Εάν απαιτηθεί, θα υπάρχει παραπομπή για κάποιο ζήτημα υγείας σε ειδικό γιατρό.
πηγή Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια