Header Ads

Header ADS

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ George Leonard Huxley (VIDEO)


Prof George Huxley: “There is a curious madness about [Brexit] which is very, very alarming”

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ George Leonard Huxley

O διαπρεπής Βρεττανός αρχαιολόγος και μέγας φιλέλληνας Καθηγητής GEORGE HUXLEY, ο οποίος κατά την περίοδο 1963-1965 ανέλαβε στα Κύθηρα τις πρώτες στην ιστορία του νησιού μας επιστημονικές ανασκαφές και έφερε στο φως τη Μινωική αποικία στο Καστρί της Παλiόπολης, στη θέση της αρχαίας Σκάνδειας.

Ο κ. Huxley παρουσίασε τα ευρήματα σε ένα ογκώδες βιβλίο που εξεδόθη στο Λονδίνο το 1972 με τίτλο "Kythera excavations and studies" σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και τη Βρεττανική Σχολή στην Αθήνα.

Σπουδαία επίσης είναι η επιστημονική εργασία του "Ιστορία και τοπογραφία των αρχαίων Κυθήρων




Σας παρουσιάζουμε video από Εισήγηση του καθηγητή στον Ποταμό στις 06/06/2013 από το αρχείο του Σταθμού μας.
 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:

Από το 1932 διαπιστώθηκαν από Άγγλους αρχαιολόγους σε προανασκαφικές επισκέψεις ίχνη Μινωικής αποικίας στα Κύθηρα, από το 2000 π.χ. Το 1963 ο αρχαιολόγος καθηγητής Τζώρτζ Χάξλεϋ ανέλαβε τη διεύθυνση των ανασκαφών στην περιοχή της σημερινής Παλιόπολης στα ερείπια της Ομηρικής Σκάνδειας.

Από τα αξιοθέατα για τους περιηγητές του 19ου αι. στα Κύθηρα ήταν το πλήθος των Μινωικών τάφων, λαξεμένων στο μαλακό ψαμμόλιθο στις τοποθεσίες Καστρί, Άσπρογα και Βόθονα. Μεταξύ αυτών κάποιοι ήσαν θαλαμοειδείς, λαξευτοί με σαρκοφάγους στις 3 πλευρές. Στις περιγραφές τους οι περιηγητές τονίζουν ότι έμοιαζαν καταπληκτικά με τις υπόγειες κατακόμβες της Μάλτας.

Από όλο αυτό το Μινωικό θησαυρό έχει διασωθεί ένα μικρό μέρος. Οι σεισμοί, η διάβρωση, οι ποικίλες αναστατώσεις στην περιοχή και τελευταία οι μπολντόζες με τη διάνοιξη δρόμων και η μηχανική καλλιέργεια των αγρών εξαφάνισαν πολλά ίχνη του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού στα Κύθηρα.


(Φωτο Ειρήνη Βενέρη-Τραβασαρου και Fay Psaltis)

.eleniharou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.