Header Ads

Header ADS

Έκοψαν με αλυσοπρίονο και έκλεψαν προτομή του επιφανούς σπηλαιολόγου Ιωάννη Πετροχείλου

«Ξέφραγο αμπέλι» το Α΄ Νεκροταφείο: Έκοψαν με αλυσοπρίονο και έκλεψαν προτομή του επιφανούς σπηλαιολόγου Ιωάννη Πετροχείλου – Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς στον «989»

Ο Δήμος δεν τους έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, η οποία αναρωτιέται: «Ο Δήμος δεν οφείλει να μεριμνεί για τη φύλαξη του Νεκροταφείου;»

Σε μία καταγγελία που δημιουργεί αποτροπιασμό προέβη η Μαρία Αθήνα Παπαθανασίου, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Ντίνας Μόσχου, στον 989 Alpha Radio.

Η κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως η οικογένειά της διατηρεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών οικογενειακό τάφο από το 1920 και πριν από 3 εβδομάδες διαπίστωσε πως η μπρούτζινη προτομή του επιφανούς σπηλαιολόγου, Ιωάννη Πετροχείλου,  είχε κλαπεί.

«Πριν 3 εβδομάδες πηγαίνοντας στον τάφο, διαπιστώσαμε ότι η προτομή είχε κλαπεί και είχε κοπεί, προφανώς με αλυσοπρίονο, από την μαρμάρινη στήλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

cf80ceb5cf84cf81cebfcf87ceb5ceb9cebbcebfcf82

Και συνεχίζει: «Κάναμε καταγγελία και μήνυση στην αστυνομία, και μιλήσαμε με την επόπτη  του κοιμητηρίου που μας βοήθησε,  έκαναν κι αυτοί μήνυση για κλοπή».

Η καταγγελία για τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος δεν τους έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, η οποία αναρωτιέται: «Ο Δήμος δεν οφείλει αποζημίωση; Ο Δήμος δεν οφείλει να μεριμνεί για τη φύλαξη του Νεκροταφείου;»

Η καταγγελία για τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος δεν τους έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, η οποία αναρωτιέται: «Ο Δήμος δεν οφείλει αποζημίωση; Ο Δήμος δεν οφείλει να μεριμνεί για τη φύλαξη του Νεκροταφείου;»

«Από ότι καταλάβαμε δεν υπάρχει φύλαξη μετά το μεσημέρι,  και το βράδυ γίνονται πολλές κλοπές. Δεν γίνονται περιπολίες,τίποτα», τονίζει.

Ακούστε την καταγγελία για το Α’ Νεκροταφείο

https://soundcloud.com/user-665020045/maria-athina-papathanasioy?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fuser-665020045%252Fmaria-athina-papathanasioy

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Πετρόχειλος

Ο Ιωάννης Πετρόχειλος (1900-1960) ήταν Έλληνας σπηλαιολόγος και ο θεμελιωτής της σπηλαιολογίας στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Πετρόχειλος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900.Ήταν γιος των Κυθήριων Στέφανου Πετρόχειλου και της Κατερίνας Στάη.

Απότο 1917 άρχισε να ασχολείται με την ορειβασία Σπούδασε μουσική και φυσικομαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1918-1921). Αρχικά διορίστηκε χημικός στους σιδηροδρόμους Πελοποννήσου (1922-1926)


Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης,στα Κύθηρα και στην Άνδρο (1937-1943) και μετά στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης. Τα έτη 1922-1926 διορίζεται χημικός, ως οργανωτής του χημείου των Σ.Π.Α.Π.

Αφού έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας έφυγε στη Γαλλία με σκοπό να σπουδάσει γεωλογία, γεωγραφία και ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού.(1932-1936)

Το 1950 ίδρυσε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, στην οποία χρημάτισε πρώτος της Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του. Διετέλεσε Διευθυντής Υδρογεωλογίας στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών.

Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1960

Δημοσιεύσεις

Το 1935 εξέδωσε τον «Χάρτη των Κυθήρων». Ακολούθησε το έργο του «Γεωτεκτονική» το 1937. Το 1956 ολοκλήρωσε τις εργασίες του για την έκδοση του «Γεωλογικού Χάρτη Κυθήρων», ο οποίος εκδόθηκε το 1966 μετά το θάνατό του από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Το 1948 εκδίδει το βιβλίο του για την Ανόργανον και Οργανικήν Χημείαν.

Δημοσίευσε στο Δελτίο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας από το 1951 περιγραφές και μελέτες σπηλαίων. Παράλληλα με τις μελέτες του από το 1925 δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε επιστημονικά και φυσιολατρικά περιοδικά. Το 1980 η σύζυγός του Άννα δημοσίευσε την ποιητική συλλογή Οδοιπορώντας που ο σύζυγός της κρατούσε αδημοσίευτη.

Ερευνητικό έργο

Το 1937 άρχισε έρευνες σπηλαιολογικές στα Κύθηρα, όπου είχε διοριστεί ως εκπαιδευτικός, ανακαλύπτοντας απολιθωμένο σκελετό ελέφαντα.Το 1959 μελετά με τη σύζυγό του το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα Καστανιάς Βοιών. Επίσης εξερευνά και ανασκάπτει κατόπιν εντολής του Ι.Γ.Ε.Υ. το σπήλαιο Κόκκινες Πέτρες Πετραλώνων Χαλκιδικής, όπου ανακαλύπτονται ίχνη (οστά και δόντια) από αρκούδα των σπηλαίων, λιονταριού, τίγρης, λύκου, ελαφιού.

Πρώτος ο Ιωάννης Πετρόχειλος με τη σύζυγό του εντόπισαν σπηλαιόβιο έντομο της τάξης των Ορθοπτέρων, του γένους Δολιχοπόδων. Το είδος του έλαβε το όνομα Πετροχειλόζι, από τους μελετητές βιοσπηλαιολόγους Lindberg και Chopard το 1953 προς τιμήν του ζεύγους των Ελλήνων σπηλαιολόγων. Στην δεκαετία 1950-1960 πραγματοποίησε έναν ευρύτατο κύκλο επιστημονικών εργασιών, όπως υδρολογικές μελέτες, μελέτες ύδρευσης 50 κοινοτήτων και της πόλης των Θηβών, κατολισθήσεων, μεταφοράς οικισμών, ενώ ερευνά με συναδέλφους του τη δυνατότητα δημιουργίας υπεδαφικού φράγματος στην κοίτη του Εύηνου ποταμού.

Ασχολήθηκε με γεωτρήσεις εντός των Αθηνών (οδός Πατησίων, Νέα Ιωνία, σταθμός Λαρίσης) για την εξέταση του Αθηναϊκού υπεδάφους εν όψει του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Αθηνών.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.