Header Ads

Header ADS

Η Ιεράρχηση των αναγκών απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής!



Η Ιεράρχηση των αναγκών απαραίτητη προϋπόθεση

για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής!
Παρακολούθησα προ ημερών δηλώσεις από εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής Μονεμβασίας, για την ένταξη και χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης του έργου κατασκευής αναβατορίου προς τη πάνω Πόλη στο Κάστρο της Μονεμβασίας καθώς και εργασίες αντιστήριξης προϋπολογισμού 7εκ ευρώ περίπου.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ασφαλώς θετική!
Εάν όμως στη συνέχεια σκεφθεί κανείς πως για να φθάσει ο επισκέπτης στο Κάστρο πρέπει να διαβεί ένα άθλιο οδικό δίκτυο με πολλούς κινδύνους μετά τη Σπάρτη , αναρωτιέται εάν το αναβατόριο είναι η προτεραιότητα!
Εάν μάλιστα σκεφθεί κάποιος ότι για τη Μονεμβασιά και τους κατοίκους της, είναι απαραίτητη η βελτίωση του δρόμου από τη διασταύρωση με τις Βελιές μέχρι τη Μονεμβάσια.
Εάν σκεφθεί κανείς ότι η Μονεμβάσια χρειάζεται περιφερειακό δρόμο.
Εάν σκεφθεί κανείς ότι ο δρόμος ΝΕΑΠΟΛΗ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ παραμένει τυφλός αφού σταματάει στον ΑΓΙΟ ΦΩΚΑ!
Αν σκεφθεί επίσης κάποιος ότι δεν υπάρχει κλάδος στο νέο αυτό δρόμο που θα συνδέεται με το Σπήλαιο της Καστανιάς.
Τότε η αρχική θετική εντύπωση για τη κατασκευή αναβατόριου με τόσα πολλά χρήματα μετατρέπεται σε έντονο προβληματισμό .
Σε τέτοιες περιπτώσεις και πριν την υποβολή αιτημάτων για χρηματοδότηση έργων πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών.Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δικαιολογημένα μπορούν να θεωρηθούν ως ενέργειες αποσπασματικές, δίχως να εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής όπου προτεραιότητα έχει το οδικό δίκτυο. Άλλωστε τα μέτρα και οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν οδικά έργα μέσω του Υπουργείου Υποδομών.
Γιατί είναι αδιανόητο να χρειάζεται ένας οδηγός 2 ώρες από Αθήνα μέχρι Σπάρτη και στη συνέχεια δύο και πλέον ώρες για να φθάσει στα τελευταία χωριά των Βατίκων.
Οι δρόμοι ανοίγουν δρόμους, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού ,της στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των μεταφορών.
Δρόμοι σύγχρονοι και ασφαλείς για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Δεν χρειάζονται λοιπόν πανηγυρισμοί για ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να γίνει με τη σειρά του.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λογικό να αγοράζεις πρώτα αεροπλάνο και μετά να φτιάχνεις το αεροδρόμιο!!!!!
Πάντως εάν αυτό το έργο είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού για την εξυπηρέτηση Πολιτών που έχουν ανάγκη βοήθειας στις μετακινήσεις τους εντός αρχαιολογικών χώρων , δεν μπορεί αυτό να παρουσιάζεται ως Δημοτική πρωτοβουλία .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.