Header Ads

Header ADS

Οι γυναίκες μελισσοκόμοι στην πρώτη γραμμή: Καλλυντικά και υδρομέλι με τη συνταγή της γιαγιάς!

 

Το 13ο φεστιβάλ μελιού άνοιξε χθες τις πύλες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - Τι λένε στο protothema οι γυναίκες μελισσοκόμοι

Έντονο άρωμα γυναίκας στο 13ο φεστιβάλ μελιού που άνοιξε χθες τις πύλες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πίσω από τους πάγκους και τα περίπτερα συναντήσαμε πολλές γυναίκες μελισσοκόμους να παρουσιάζουν το μέλι της περιοχής τους και να μας καλούν να δοκιμάσουμε τα προϊόντα της μέλισσας. Μας μίλησαν για την αγάπη τους για τις μέλισσες, την διαδικασία παραγωγής μελιού και τη ζωή στη φύση.

Γυναίκες μελισσοκόμοι - 13ο φεστιβάλ μελιού


Η Βάσω Ανδρουλάκη καθημερινά φορά στην στολή του μελισσοκόμου και πηγαίνει στα μελίσσια που έχει μαζί με τον σύζυγό της Στέλιο στον Ντερέ Χανίων - έναν καταπράσινο ημιορεινό οικισμό του Δήμου Πλατανιά με πολλά νερά σε υψόμετρο υψόμετρο 199 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.Όπως λέει η δουλειά του μελισσοκόμου είναι δύσκολη για μία γυναίκα αλλά η ίδια την αγάπησε καθώς έμαθε πολλά από τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

Εκεί συναντήσαμε την 30χρονη Μαριλένα Σωτήραλη. Η όμορφη κοπέλα μας καλεί να δοκιμάσουμε το υδρομέλι – ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά.

IMG_0110


«Η συνταγή για το ποτό με το χρυσαφένιο ποτό με την πεντανόστιμη γεύση είναι της γιαγιάς μου. Χρειάζεται μόνο μέλι και νερό και η ζύμωση γίνεται για 2 χρόνια μέσα σε βαρέλι», εξήγεί στο protothema.gr η Μαριλένα που σπούδασε Πληροφορική, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή φάρμα-αγρόκτημα του πατέρα της στα Βάτικα Λακωνίας.
Το υδρόμελι είναι ιδιαίτερα γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική. Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Hρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Bίκινγκς. Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο «μήνας του μέλιτος», καθώς στο Mεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι,βράδυ .

Lip balms, κρέμες και κεραλοιφές με….την συνταγή της γιαγιάς κάνει η Χριστιάνα Παπαοικονόμου. Μητέρα δύο παιδιών η 28χρονη Χριστιάνα βοηθάει τον μελισσοκόμο σύζυγό της αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι πιο γυναικείο. Τα καλλυντικά με προϊόντα μέλισσας.

Η Παντελία Δούλφη μητέρα ενός μικρού αγοριού από την Σίκινο ασχολήθηκε με την μελισσοκομία όταν γνώρισε τον σύζυγό της ο οποίος πήγε να εγκαταστήσει το μελίσσι του στο νησί όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει . Ερωτεύτηκαν , παντρεύτηκαν και μαζί παράγουν εκλεκτο θυμαρίσιο μέλι.

IMG_0113
IMG_0115
IMG_0117


Στο 13ο φεστιβάλ μελιού παρουσιάζονται σπάνιες ποικιλίες μελιού

Περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου, μέλι λεβάντας κ.ά.

Επίσης, θα παρουσιαστούν σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.ά.), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ρακόμελο κ.ά.), καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό, ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο, Ικαρία, Φούρνους, Θάσο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Ροδόπη, Κιλκίς, Πιερία, Πρέβεζα, Δωδώνη) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).

Παράλληλα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ", το 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών – Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».

Τιμώμενη περιφέρεια στο Φεστιβάλ θα είναι φέτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή 2/12 16:00 – 21:00| Σάββατο 3/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 4/12: 10:00 – 20:00

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.