Header Ads

Header ADS

Ο Επίσκοπος Κυθήρων Δωρόθεος Κοτταράς

Στις 22 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνονται 100 χρονια από τη χειροτονία του Δωροθέου Κοτταρά στο θρόνο της Επισκοπής των Κυθήρων. Ο Υδραίος Δωρόθεος ειναι αναμφισβήτητα από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες που πέρασαν από τα Κύθηρα.

Με την εγκατάστασή του στο νησί μας σε μια πολύ δύσκολη εποχή, διεπίστωσε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν η φτώχεια, η φυματίωση, το προσφυγικό και η παντελής έλλειψη κοινοτικών κοιμητηρίων.

Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο τα δύο δημοτικά κοιμητήρια, της Χώρας και του Ποταμού. Πρωτα πρώτα ίδρυσε το φιλόπτωχο ταμείο προκαλώντας τα φιλάνθρωπα συναισθήματα των Κυθηρίων. Εμερίμνησε για τους πρόσφυγες και ανέλαβε σταυροφορία ξεσηκώνοντας τους Κυθηρίους γιατρούς εντός και εκτός Κυθήρων για τη δημιουργία ενός απομονωτηρίου- σανατορίου για τους φυματικούς των Κυθήρων. Συγχρόνως ίδρυσε και τα πρώτα κοινοτικά κοιμητήρια των Κυθήρων.

Νεότατος, μορφωμένος με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στη Θεολογία και στα Νομικά, διέπρεψε αργότερα και σαν Αρχιεπίσκοπος σε θέματα της διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α’ νεκροταφείο των Αθηνών.

Ο Επίσκοπος Δωρόθεος φωτογραφίζεται στο φωτογραφείο του Κυθήριου φωτογράφου Παναγιώτη Φατσέα.

 

Ο τάφος του Δωροθέου Κοτταρά στο Α’ νεκροταφείο.
ΠΗΓΗ .eleniharou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.