Παγκόσμια μέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών - Θύματα ακόμα και γυναίκες που μόλις γέννησαν
Η γέννηση ενός παιδιού είναι, τις περισσότερες φορές, άρρηκτα συνδεδεμένη με ευχάριστα συναισθήματα μέσα στην οικογένεια. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που λειτουργεί ακριβώς αντίθετα, ιδιαίτερα όταν είχαν προηγηθεί περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας έναντι των Γυναικών, αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (2021), περισσότερο από το 30% των περιπτώσεων άσκησης ενδοοικογενειακής βίας γίνεται στη διάρκεια της κύησης, με το 40 - 60% των γυναικών αυτών να κακοποιούνται συστηματικά στο διάστημα της κύησης. Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Οι συνέπειες της βίας αφορούν τόσο στο έμβρυο (αυξημένος κίνδυνος καθ’ έξιν αποβολών, πρόωρου τοκετού, γέννησης χαμηλού βάρους γέννησης (LBW) νεογνών, εμβρυικού θανάτου κ.ά.) όσο και στην έγκυο λόγω αιμορραγίας από αποκόλληση πλακούντα, τραυματισμού, κατάθλιψης, απόπειρες αυτοκτονίας, θανάτου.
Όμως τα στοιχεία είναι ακόμα πιο ανησυχητικά ακόμα και μετά την γέννηση του παιδιού όταν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. «Οι γυναίκες που επιβίωσαν από την άσκηση βίας, δυστυχώς, καθυστερούν ή εμποδίζονται στην αναζήτηση μαιευτικής φροντίδας και παρακολούθησης, με συνέπεια οι δυσμενείς επιπτώσεις να πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα, η περίοδος αμέσως μετά τη γέννα, με τον ερχομό του νέου μέλους στο σπίτι, αποτελεί περίοδο αυξημένης πιθανότητας επιδείνωσης των μορφών βίας που υφίσταται η γυναίκα, ενώ το θύμα πλέον μπορεί να είναι και το παιδί» περιγράφουν τα μέλη της Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας.
Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περίοδο μιας γυναίκας μπορούν να την βοηθήσουν; «Οι μαίες και οι μαιευτές, ως επιστήμονες πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με τη γυναίκα από την αρχή της εγκυμοσύνης έως και το τέλος του θηλασμού, μπορούν και είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά περισσότερα στους τομείς της πρόληψης, της ενημέρωσης, της συμβουλευτικής, της έγκαιρης αναγνώρισης πρώιμων σημείων άσκησης βίας προς τη γυναίκα ή τα παιδιά, της ενδυνάμωσης και της παραπομπής στους κατάλληλους φορείς... Η μαία/ ο μαιευτής αποτελεί το πρόσωπο αναφοράς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης για τη γυναίκα, ενώ παράλληλα είναι ένα πρόσωπο που δεν κινεί υποψίες στον κακοποιητικό σύντροφο, καθώς ο ρόλος του είναι συνυφασμένος με την κύηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια